Aga-2 napisał(a):Wiecie co, AnieMacie szeroką wiedzę i praktyczną i teoretyczną. Większość z nas ma w najlepszym razie tylko wiedzę praktyczną i to w oparciu zaledwie o te kilka psów, które mieliśmy w przeszłości, lub mamy obecnie. Pewnie wszystkiego nie umiemy nazwać językiem fachowym, bo nawet jak się jakąś książkę kiedyś przeczytało, to się to słownictwo zapomniało w tri miga
![]()
Jeśli Właścicielka Florka miała ONka i sobie z nim dała radę, to jestem przekonana, że z bernem sobie tym bardziej poradzi. Pod warunkiem, że nie będzie od biedaka oczekiwała reakcji ONkaMam jednak wrażenie, że się świetnie dogadają. Najważniejsze, żeby właściciel psa miał instynkt, wyczucie jak z psem postępować i z tego co WF pisze, to ona chyba ma
Zresztą przekonamy się niebawem
![]()
Pamiętaj tylko WF: z bernem jak z jajkiem: nie krzyczeć, nie karcić, wszystko można załatwić spokojnie i grzecznie. Lekka doza stanowczości i nieco więcej konsekwencji, i właściwie wiele więcej nie trzeba. Wychowanie berna przy wychowaniu ONka, to jak wakacyjny relaksik
O jak miło, choć jedna osoba zrozumiała mnie tak jak powinna :) dziękuje Ci bardzo

Ja jestem pewna, ze sobie poradzę z bernusiem :) Dużo czytałam o bernach, miałam z nimi do czynienia, naczekałam się na swojego( i nadal muszę czekać jeszcze 5 tyg hehe ), wiele rzeczy przemyślałam i zrobiłam w kierunku by zapewnić psu jak najlepsze warunki pod każdym względem. Dostanie ode mnie to czego potrzebuje by być szczęśliwym :):):)
Nie zamierzam postępować z moim Florkiem jak z naszą Dianą, ona była niezwykle pojętna i reagowała natychmiast. Mój Floruś będzie o wiele większą "przytulanką"

Bernuś ma inny charakter, wiec moje zachowanie będzie do niego dostosowane. Chętnie czytam różne porady hodowców i innych. Myślę, ze nie straciłam swojego instynktu, od dziecka uwielbiam zwierzęta, w szczególności konie. Jeśli poradziłam sobie z niejednym koniskiem, to z moją kuleczką bernulkową, to chyba faktycznie będzie relaksik :) Już się nie mogę doczekać :)
Dziękuje za dodanie otuchy :)
Już niedługo okaże się wszystko :):):)
Pozdrawiam cieplutko