Moderator: annasm
Ella napisał(a):Gdy wracamy ,wita nas radośnie ,ziewając głośno okropnie(nie wiem czy wszystkie szwajcary tak głośno ziewają??)
Barbel napisał(a):Ziewanie to CS - sygnał uspokajający. Prezentujący go pies jest mocno rozentuzjazmowany.
Ella napisał(a):Barbel napisał(a):Ziewanie to CS - sygnał uspokajający. Prezentujący go pies jest mocno rozentuzjazmowany.
Oo,nie wiedziałam tegoTzn.czytałam,że w odwrotną stronę behawioryści stosują CS-ziewają,oblizują się
,.aby wysłać psu sygnały uspokajające.
Chętnie poczytałabym coś mądrego na temat zachowań i "mowy"psów-Barbel-masz może namiary na jakieś książki na ten temat??Będę wdzięczna.
Barbel napisał(a):Ella napisał(a):Barbel napisał(a):Ziewanie to CS - sygnał uspokajający. Prezentujący go pies jest mocno rozentuzjazmowany.
Oo,nie wiedziałam tegoTzn.czytałam,że w odwrotną stronę behawioryści stosują CS-ziewają,oblizują się
,.aby wysłać psu sygnały uspokajające.
Chętnie poczytałabym coś mądrego na temat zachowań i "mowy"psów-Barbel-masz może namiary na jakieś książki na ten temat??Będę wdzięczna.
http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=3873 to taki elementarz.
Owszem, jest to sygnał uspokajajacy ale wydawany w znacznych emocjach - w końcu pańcia sie też cieszy - pomaga po prostu rozładować napiecie.
Energetyczne ziewanie jest tez w ćwiczeniach kinezjologii edukacyjnej Dennisona - tam - wywołuje sie je dla 'uporzadkowania mysli".
Justek napisał(a):Nie jest to takie unikanie ludzi, że ucieka na ich widok. To wygląda tak, jakby nie potrzebowała towarzystwa innych ludzi oprócz mnie. W zasadzie nie sprawia większych problemów ale męczy mnie obgryzanie wszystkiego łącznie z moimi nogami. Weterynarz zalecił tran - podobno po nim nie będzie miała tak dużej ochoty skubania. Co mi przeszkadza - ale to w sumie zmęczenie - budzi się w nocy i zaczyna zabawy łącznie ze szczekaniem. Wszelkie moje próby uspokojenia kończą się obgryzaniem rąk. Mam nadzieję, że szybko to minie. Może ktoś ma sposoby na oduczenie gryzienia????
Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość