Sali

Obrazek został zmniejszony.
Maniek

Sali i Maniek napisał(a):Dziękujemy za przywitanie. Mam mnóstwo pytań do bardziej doświadczonych właścicieli piesków, że nie wiem od czego zacząć. Moje bernenki mają po 3 m-ce i 1 tygodniu i ważą po 12 kg. Czy to nie za dużo? Do jedzenia dostają Royal canin (karma bytowa) i pomału mieszam z Royalem-stawy i kości. Karma sucha 3 razy na dzień i raz gotowana. Na chrupki co drugi dzień polewam gęsty jogurt-uwielbiają go. W między czasie "ciasteczka" za naukę i skubną coś ze stołu, ponieważ ani dzieci, ani mąż nie potrafią oprzeć się tym maślanym ślepiom, zresztą ja też uważam, że powinny jeść wszystko co im smakuje. Broją niesamowicie, ale są tak słodkie, że wszystko im wybaczam. Maniuś wygląda na trochę smutnego, bo ok 2 tyg. temu było z nim bardzo źle. Dostał złą dawkę na odrobaczenie i za dużą dawkę szczepionki. Strasznie było, ale poszukaliśmy innego weterynarza i już jest ok. Przerażona jestem ilością i rodzajem chorób na jakie te psy mogą zapaść. Staram się stwarzać moim pieskom warunki najbardziej zbliżone do ich warunków naturalnych i mam nadzieję, że nas nie spotkają takie straszne rzeczy. Pozdrawiamy wszystkich właścicieli i ich podopiecznych. A tak na marginesie "farida" mieszkasz całkiem nie daleko nas.
Sali i Maniek napisał(a):Wiem, że to genetyka w dużej mierze jest odpowiedzialna za wiek tych psów, ale ..... może są wyjątki.
Psy niestety nie pochodzą ze znaczących chodowli i nie posiadają "papierów". Nie jest mi to zbytnio potrzebne, ponieważ nie zamierzam brać udziału w wystawach, czy innych poważniejszych imprezach. Poprostu chcę mieć takie kudłate ślicznochy. Ich dziadkowie posiadali udokumentowane rodowody. Wracając do naturalnych warunków to mam na myśli to, że żyją "wolno"-nie są wiązane, zamykane, całe dnie spędzają na dworze- za domem mają ok 18 hektarów do biegania, przyzwyczajam je do różnych dźwięków i odgłosów ( mamy gospodarstwo, więc odgłosy są naprawdę urozmaicone), bardzo lubią zaganiać małe prosięta, jedzą wzasadzie wszystko, co nadaje się do jedzenia(i nie tylko), Maniek ma swojego ulubionego kota
, Salina uwielbia przekopywać obornik- chociaż wie, że nie wolno. Bernńczyki to psy, które w naturze mają potrzebę pracy, więc muszą ciągle coś robić. Nie rozumiem ludzi, którzy decydują się na trzymanie tych psów w blokach.
.A ja nie rozumiem jak można kupić psa w typie od rozmnażacza, przy pełnych obsadach schronisk i przytulisk.Sali i Maniek napisał(a):. Nie rozumiem ludzi, którzy decydują się na trzymanie tych psów w blokach.
Sali i Maniek napisał(a):... Moje bernenki ....
Sali i Maniek napisał(a): Nie rozumiem ludzi, którzy decydują się na trzymanie tych psów w blokach.
Majszczur napisał(a):Zapraszam do naszego wątku, zobaczysz jak "nieszczęśliwa" jest moja blokowa bernenkaSali i Maniek napisał(a): Nie rozumiem ludzi, którzy decydują się na trzymanie tych psów w blokach.
Asiulka napisał(a):Witam,ja też chciałam popełnić ten sam błąd co Ty i miałam przygarnąć psinkę w typie berna bo był bez papierów.Jednak dziewczyny odradziły mi,jestem im bardzo za to wdzięczna,trafiły do mnie argumenty np.agresywności(mam dzieci),choroby które dopadają właśnie psy bez rodowodu itd.To co mi pisały na początku jakoś nie przemawiało do mnie,i myślałam jakoś to będzie,ale posiedziałam na forum i nie tylko,poczytałam ile jest nieszczęśliwych ludzi i psów obarczone chorobami,które ich spotkały.Zamiast spędzać miło czas z psem zdrowym to zastanawiali się co zrobić aby ich wyleczyć.Jak wszystkim nam tu wiadomo do czego służą "papiery"rodowód psa nie tylko na wystawy,ale przede wszystkim do zmniejszenia prawie do 0 dziedziczenia chorób, rozmnażanie jest bardzo kontrolowane.Tak jak mi powiedziały lepiej wydać na psa 2000 tyś i wiedzieć z sąd jest jakich miał przodków,niż brać psa który został poczęty byle jak i byle z kim.Jest dużo bernusiów,które są z rodowodem,ale nie wystawowe i kosztują dużo mniej i ma się tą pewność co to za pies.
marieanne napisał(a):nawet nie wiesz, jak miło sie to czyta
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości