Zgodnie z obietnicą napiszę wszystko co dotyczy zerwania więzadla krzyżowego przedniego tylnej nogi
Tomek ma 3,5 roku jest psem wysportowanym ,biegającym systematycznie (pan uprawia biegi średniodystansowe i Tomek mu towarzyszy w treningach),szczupłym o masywnym kośćcu.
22 września jak zwykle pobiegli w znany sobie teren ,płaski miedzy polami zaoranymi w okolicach .W pewnym momencie Tomek pobiegł za wypatrzona zwierzyna w polach i tylko kurz został .Trwało chwile nim wrócił nie reagował na odwołanie od razu, przyszedł po pewnej chwili już na 3 nogach
Tak wrócili do domu
26 września pojechałam z nim do ortopedy do Warszawy (dalej mocno utykał ,prawie nie stawał na łapie) wet stwierdził test szufladowy dodatni , pewnie zerwane więzadło ale rtg nie można było wykonać bo wlaśnie instalowano nowe.
28 września ponownie pojechalam do Warszawy na rtg cyfrowe ,wyszło niby zerwanie i propozycja operacji metodą rekonstrukcji zewnątrztorebkowej .Propozycja tegoż lekarza była taka abym pokonsultowała przypadek ,wysłała zdjęcia no i podjęła decyzję .
Wysłałam zdjęcia rtg do min. dr. Mederskiego ,konsultowałam też z dr. Sterną - wszyscy byli negatywnie nastawieni do tej metody jako nieskutecznej dla tak dużego i młodego psa.
Również okazało się, że zdjęcia rtg są niedokładnie zrobione - nie do końca czytelne
Tu pozwole sobie wstawić odpowiedz dr. J Mederskiego na moje zapytanie co do kontuzji Tomkowej :
Dzień dobry,
niestety na tych radiogramach nie zaznaczono która jest prawa a która lewa kończyna. Trudno jest jedno z tych zdjęć zinterpretować- nieprawidłowe ułożenie kończyny- uniemożliwiające ocenę stawu kolanowego.
Reasumując- zewnatrztorebkowa technika - za duży pies, zawsze pojawi się z czasem choroba zwyrodnieniowa w stawie i trwała kulawizna. Gdyby mozna było ocenić radiogramy wtedy więcej bym powiedział odnośnie np. kąta nachylenia powierzchni stawowej kości pioszczelowej i np. całkowicie odrzucił mozliwośc operacji technika zewnątrztorebkową. Ja zdecydowanie operuję technikamio z cięciem kości piszczelowej zwłaszcza u tak dużego psa. Jeżeli Pani miałaby chęć zapraszam do Grudziądza- na pewno wykonam odp. badanie rtg i polecę odpowiednią technikę operacyjną.
Z poważaniem
Jacek Mederski
4 października
Zdecydowałam sie pojechać do Mederskiego na konsultacje - rtg w sedacji , badania krwi ,wywiad i propozycja naprawy metodą TTO - jest to nowatorska odmiana - nowocześniejsza, mniej obciążajaca organizm metoda TTA.
Decyzja zapadł zgodziłam się na tę operacje.
Odbyła się 11 pażdzernika 2012
wstawiam teraz skany Świadectwa lekarskiego jak i kosztorysu samej operacji
Obrazek został zmniejszony.
Obrazek został zmniejszony.Tak to na dziś wygląda .
Tomek mial narkozę wziewna oddychał pod respiratorem specjalna mieszanka gazu ,dziek czemu wybudzenie bylo kwestą 20-30 min ,operacja ponad 2 godziny na sterylnej sali wyszedł dziś na 3 i pół nodze . Teraz smyczowanie ,leki ,i powrót do zdrowia .
Jutro wstawie jego fotki bo teraz biedak śpi i bede na bieżąco opisywać rehabilitację