Powhatan napisał(a):kreska napisał(a): Czipy w ZKwP (...) nie spotkalam sie z informacj zeby byly zglaszane do jakiejkolwiek bazy sluzacej do identyfikacji psow zaginionych.
Mam oficjalna odpowiedź na moje zapytanie do ZG ZKwP, która potwierdza funkcjonowanie u nich bazy danych psów które były chipowane przed przeglądem miotu. I w przypadku skierowanego do nich przez znalazcę zapytania o właściciela psa z danym numerem chipa udostępniają kontakt.kreska napisał(a):To do nas wlascicieli nalezy wybor bazy i zebranie informacji
No i ja właśnie wysyłając zapytania po różnych instytucjach (typu Straże Miejskie) które mogą uczestniczyć w poszukiwaniu właściciela psa próbowałem ustalić jak w której z baz najczęściej oni szukają, a wyniki moich „badań rynku” które są zgodne z sugestią ZKwP udostępniłem w poście powyżej, aby innym pomóc w takim wyborze.
Celem mojej wypowiedzi jest tylko uchronienie psa przed byciem zarejestrowanym w bazie, której nikt nie zna i w niej ewentualnie potem nie szuka.
Bardzo dobry obrales sobie cel

w temacie ZKwp to troszke sie nie rozumiemy...tam jest baza wynikajaca z oznakowania psow nalezacych do zwiazku i oczywiscie jesli ktos znajdzie psa i wpadnie na to aby zwrocic sie do zwiazku z zapytaniem to taka odpowiedz dostanie<tak> gorzej jesli ktos nie wpadnie na taki pomysl...a jest kilka ras, ktore nie przypominaja psa rodowodowego, no i jeszcze mamy teraz kilka zwiazkow i stowarzyszen to do ktorego sie zwrocic

pozdr