Anirysova napisał(a):Zapytałam weterynarza specjalistę od rozrodu i powiedział, że kiedyś stosowano RTG do określenia liczby płodów, a teraz jest USG i jeśli jest dobry sprzęt i dobry specjalista, to ilość szczeniaków będzie tak samo prawidłowo określona jak przy RTG. On uważa, że to nic nie pomaga, a może zaszkodzić więc odradza.
Badanie USG sluzy li tylko do monitorowania prawidlowosci rozwoju plodu, ilosci wod plodowych a nie sprawdzenia liczebnosci

chyba kazdy specjalista z prawdziwego zdazenia to potwierdzi ze ta metoda nieda sie policzyc szczonkow, na RTG o to trudno a co dopiero USG..

Czy wet okreslil w czym RTG w ostatnich dniach ciazy moze zaszkodzic?
Tylko jeden przyklad z forum dr.Jurka teoretycznie dobry specjalista, robil USG , nie stwierdzil zadnego plodu, ciazy brak (prowadzil krycie/ciaze) w efekcie suka zaczela rodzic , byly 2 szczeniaki , tylko jednego dalo sie uratowac
W przypadku Fibi dwoch wetow robilo USG (w sumie 3 razy), zaden nie podjal sie okreslenia liczebnosci (pytanie o ilosc byla przy okazji kontroli tylko z ciekawosci) Ostatnie USG wykonane ok. 50 dnia ciazy bylo przeprowadzone w ramach badan nad okresleniem wielkosci plodow( glownie chodzilo o glowe) w kontekscie okreslenia terminu porodu ( przy malych rasach ta metoda dziala sa odpowiednie wspolczynniki) wiec USG bylo naprawde dokladne i mimo to nie bylo wstanie okreslic ilosci
Pewnie ile wetow tyle opinii i to pewnie rowniez ma zwiazek z ich praktyka i specjalizacja, przyklad z netu, pierwsze z brzegu..
rtg jest bardzo dokładne , usg można się pomylić . Usg bardzo bezpieczne , rtg mniej bezpieczne ( ze względu na samą szkodliwość promieniowania).
Lekarz weterynarii Jarosław Orzeł - specjalista chorób psów i kotów, specjalista chirurg. lecznica...
http://www.weterynariaradomsko.pl/ciaza-u-suk.htmlPo połowie ciąży można wykonać badanie palpacyjne lub RTG.
lecznica...
http://www.maxi-wet.pl/dynamic.htm?gID=por_68 tydzień - w tym tygodniu można już wyczuć ruchy szczeniąt. Możemy już zauważyć mleko w sutkach, brzuch znacząco się powiększa i opuszcza. Badanie RTG pozwala określić liczbę płodów, badanie USG ich żywotność oraz ilość wód płodowych, która w tym czasie się zmniejsza ......Warto w tym czasie pozostawać w kontakcie z lekarzem weterynarii prowadzącym ciążę.
Jeszcze raz to napisze ...wedlug moich dwoch wetow, specjalistow w rozrodzie(jeden jest nawet hodowca) w sytuacji kiedy mamy jakies podejrzenia, powinno sie wykonac badania RTG, w ostatnich dniach, minimalizujac ryzyko chocby dlatego ze wycienczonej suce ciezej jest zniesc narkoze
Wedlug mnie tytul tego postu powinien brzmiec "W jakich sytuacjach decydowac sie lub nie na RTG ?"
A. tak na wszelki wypadek i z ciekawosci
B. podejrzenia ze ciaza moze byc "problematyczna"
W przypadku A.jestem na NIE za robieniem RTG , bo to jednak jest promieniowanie, mimo ze w ostatnich dniach ciazy duzo nie narozrabia to jednak...
W przypadku B. jestem na TAK, bo moze uratowac zycie matce i szczeniakom i zaoszczedzi cierpieniu, bo porod nie nalezy do przyjemnosci
pozdr