Witam wszystkich!

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Re: Witam wszystkich!

Postprzez baksak » 2013-08-06, 14:54

W kwestii formalnej: na tym forum sformułowanie, że "piesek posiada rodowód" znaczy, że posiada dokument wystawiony przez Związek Kynologiczny w Polsce (lub inny zrzeszony w FCI) wystawiony zgodnie z regułami tegoż. Wszystkie pieski z hodowli niezarejestrowanych w ZKwP są pieskami "w typie" i jako takie rodowodu nie posiadają.

Papiery wystawiane przez różne związki pseudohodowców mają taką samą wartość jak napisanie sobie samemu na kartce z zeszytu zaświadczenia, że jest się Cesarzem Meksyku.

PS
Wszystkie psy (a może tylko większość?) używane do rozrodu w pseudohodowlach posiadają rodowody z ZKwP - właśnie po to, żeby można było o tym powiedzieć nabywcom i uwiarygodnić się w ich oczach, licząc na to, że nie mają pojęcia o co tak naprawdę chodzi z tymi psimi rodowodami.
baksak

Ostrzeżeń: 0
psy: Expert [*] i Gerda (Majowy Skarbiec)

Postprzez Ella » 2013-08-06, 14:58

Ja na twoim miejscu nie ryzykowałabym zakupu szczeniaka z hodowli niezrzeszonej w FCI.Bo właściwie dlaczego ten hodowca nie zarejestrował swojej hodowli w tej międzynarodowej federacji??? Były jakieś przeszkody???
W jakim celu rozmnaża psy???
Dlaczego jest członkiem jakiegoś dziwnego stowarzyszenia a nie jest w uznanej na świecie federacji???
Pytania się po prostu mnożą.

Niby pozornie wszystko może dobrze wyglądać z twojego punktu widzenia,ale zdaje się,że w kwestii wiedzy kynologicznej jesteś raczej laikiem(bez urazy oczywiście,każdy z forumowiczów kiedyś był laikiem).
Poczytaj forum-zmienisz zdanie <tak>
Ella

psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Postprzez aurorabea » 2013-08-06, 15:05

a i dodatkowa informacja, którą uzyskałam przed chwilą to taka, że rodzice pochodzą z (są przepisane) hodowli nie zarejestrowanych w ZKwP ale mają rodowody FCI (byli zakupywani w hodowlach ZKwP).
aurorabea

psy: berneński pies pasterski

Postprzez aurorabea » 2013-08-06, 15:17

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Jesteście na prawdę pomocni :)

Mam jeszcze jedno pytanie laika: skoro rodzice posiadają rodowód FCI, to gdzie jest niebezpieczeństwo?

Pan odpowiedział mi na pytanie o powód nie zarejestrowanie hodowli w ZKwP w sposób, że psy w takiej hodowli mają obowiązek jeżdżenia na wystawy w ZHPR jest to opcjonalne. Związek, w którym on się zarejestrował, z tego co czytałam, działa w ramach UCI, które jest rozpoznawalne na międzynarodowej arenie. Wymogi co do charakteru i budowy psów sa takie same jak w ZKwP.

Była właścicielka matki szczeniaków, z którą również przed chwilą rozmawiałam, jest sędzią wystawowym rozpoznawalnym przez ZKwP lecz jej hodowla jest zarejestrowana w ZHPR, również z powodu obowiązku uczestnictwa w wystawach (choć w końcu po jakimś czasie zdecydowała się na uczestnictwo w ramach czego babcia szczeniaków stała się certyfikowana).
aurorabea

Postprzez Bijou » 2013-08-06, 15:34

Rodzice nie posiadają uprawnień hodowlanych i tyle to ze maja rodowody to o niczym nie świadczy jest tylko jeden zwiazek http://www.fci.be/ :]
Bijou

Postprzez baksak » 2013-08-06, 15:43

aurorabea napisał(a):(...)Mam jeszcze jedno pytanie laika: skoro rodzice posiadają rodowód FCI, to gdzie jest niebezpieczeństwo?(...)

W tym, że każdy piesek z legalnego w myśl przepisów ZKwP miotu otrzymuje metrykę, na podstawie której wyrabia się rodowód. I jest zupełnie nieistotne czy spełnia kryteria wzorca, ma prawidłowe umaszczenie, budowę, jest zdrowy, etc.
Żeby piesek mógł być rodzicem musi uzyskać odpowiednie uprawnienia. W uproszczeniu musi zostać oceniony przez kilku różnych sędziów jako spełniający wymogi wzorca, musi zostać przebadany czy nie jest obciążony genetycznie dysplazją, musi zaliczyć testy psychiczne. Wszystko to wymaga wiele wysiłku właśnie dlatego, żeby reproduktorami nie zostawały przypadkowe pieski.

Pan ci opowiada kocopoły: jeżdżenie na wystawy to w przypadku hodowcy nie sport dla sportu tylko weryfikacja czy piesek nadaje się do rozmnażania. Prawdopodobnie nie jeździ bo to duży kłopot i duży wydatek: groomer, sam udział, przejazd, czasem hotel - ładnych parę stówek za każdym razem. Jakoś te oszczędności nie pasują do rzekomo na wpół charytatywnej działalności chodofcy ;>

aurorabea napisał(a):Wymogi co do charakteru i budowy psów sa takie same jak w ZKwP.

A jak to weryfikują skoro nie organizują wystaw? Pytają psiej wróżki, używają wahadełka? ;>
baksak

Postprzez aurorabea » 2013-08-06, 15:54

Weryfikują, gdyż organizują wystawy, również międzynarodowe. UCI czyli http://pl.wikipedia.org/wiki/United_Ken ... ernational, http://www.u-c-i.de/.

Oczywiście nie kłócę się tutaj z nikim, gdyż macie dużo większą wiedzę ode mnie, a psa już i tak wybrałam. Mam po prostu nadzieję, że mimo wszystko zostanę zaakceptowana w Waszym gronie :)
aurorabea

Postprzez Agata22 » 2013-08-06, 15:58

dobrze, ale jeśli on nie jeździ na taką wystawę, to skąd pewność, że jego zwierzęta faktycznie spełniają wymogi??
Agata22

psy: NIKA

Postprzez Barbel » 2013-08-06, 16:26

aurorabea, ich wystawy są na takim poziomie, iż przeciętny bern z ZKwP bierze u nich na wystawie BISa bez wiekszego wysiłku. A tu "hodowcy" się nawet na taką nie opłacało jechać. Poczytaj ich wymogi hodowlane - suka może być kryta 3 razy w ciągu 2 lat - produkcja. Pseuduchy po prostu bezczelnie posponuja i kradną to, co rzetelni hodowcy wypracowali latami pracy. Dlaczego dla nich ma wartość"pies z rodowodem FCI" - jezeli zwiazek pod patronatem FCI jest be i fuj?Co tampo 3 pokoleniach - berny z rodowodem FCI mają dziesiątki pokoleń (jak się dobrze poszuka, na "papierku" jest wypisane 5)
Przejrzyj wszystko jeszcze raz. Na spokojnie. Ja jak bym kupowała mercedesa,to w salonie tej marki, a nie na bazarku...
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez kreska » 2013-08-06, 19:03

aurorabea napisał(a):Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Jesteście na prawdę pomocni :)

Mam jeszcze jedno pytanie laika: skoro rodzice posiadają rodowód FCI, to gdzie jest niebezpieczeństwo?

Pan odpowiedział mi na pytanie o powód nie zarejestrowanie hodowli w ZKwP w sposób, że psy w takiej hodowli mają obowiązek jeżdżenia na wystawy w ZHPR jest to opcjonalne. Związek, w którym on się zarejestrował, z tego co czytałam, działa w ramach UCI, które jest rozpoznawalne na międzynarodowej arenie. Wymogi co do charakteru i budowy psów sa takie same jak w ZKwP.

Była właścicielka matki szczeniaków, z którą również przed chwilą rozmawiałam, jest sędzią wystawowym rozpoznawalnym przez ZKwP lecz jej hodowla jest zarejestrowana w ZHPR, również z powodu obowiązku uczestnictwa w wystawach (choć w końcu po jakimś czasie zdecydowała się na uczestnictwo w ramach czego babcia szczeniaków stała się certyfikowana).

nie odpowiedzialas na moje pytania z poprzedniego postu ale trudno...
Popros hodowce o przeslanie metryk lub rodowodow FCI rodzicow <okok> popros o przeslanie badan na dysplazje oraz certyfikatow hodowlanych i psychicznych <okok> zapytaj tez czym sie kierowal przy doborze hodowlanym tej pary? <okok> odpowiedz Twojego "hodowcy" dotyczaca wyboru zwiazku do rejestracji "hodowli" potwierdza to o czym pisala Barbelkowa...panstwo chcieli zaoszczedzic na pieskach w sumie ok. 500-600 zł(to sa trzy wystawy+podstawowe przeswietlenie bioder+ testy psychiki) to zadaj sobie pytanie czy nie oszczedzaja na zywieniu rodzicow i szczeniat <mysli> Kazdy kto odchowal miot zdaje sobie sprawe z kosztow jakie za soba niesie odpowiednie prowadzenie matki i szczeniat, nie sa to male pieniadze i nieda sie tych wydatkow zaplanowac/przewidziec ;> ale jak ktos Ci sie zwierza z czego sie utrzymuje a hoduje tylko dla kochania, na wystawy nie chce jezdzic to mnie by sie zapalila czerwona lampka :-> za takie pieniadze bo widze ze w ogloszeniu jest podana cena 1200zl mozesz kupic szczeniaka z papierami FCI (nie wystawowego bo na takim Ci nie zalezy)i miec pewnosc ze Twoj bern jest nim w 100%
Z jednym sie nie moge zgodzic u przedmowcow...ZHPR powstalo przed wprowadzeniem durnej ustawy ale to nie zmienia niczego w podejsciu do hodowli :->

pozdr
kreska

psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Postprzez meggy » 2013-08-06, 19:44

Ja bym porównała taki proceder do perfum ;-) oba we flakonikach,oba pachną.......resztę dopowiedz sobie sama
nie zapłaciłabym za podróbkę tyle co za oryginał ,ale jak ty chcesz to proszę....
ba, nawet niektóre podróbki maja pudełka....

Z puchatej kulki wyrośnie pies,ale jak będzie wyglądał.....tego nikt nie wie po prostu kupisz kundelka :-?
szczenie z rodowodem FCI można kupić w rozsądnych pieniądzach,wystarczy trochę poszukać.
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez Agama » 2013-08-06, 22:48

Czytam i mam odczucie na złość babci odmrożę sobie uszy ...
wszyscy Cię przestrzegają nie dlatego że nie lubia pana który Ci chce sprzedać pieska tylko dlatego że kochają berny i nie chcą bys cierpiała gdy się rozczarujesz .
Każdy szczeniaczek jest słodki kundelki też tylko nie płaci się za nie tyle :)

Dużo osób przekonało sie że nie warto ale nie mają możliwości takich jak Ty nie popełnić błędu bo zajrzały tu gdy już maluch był w domu tY MASZ JESZCZE MOŻLIWOŚĆ
Nikt nie pochwali na forum pseudo albo pseudo stowarzyszeń nie oczekuj akceptacji tego rodzaju działalności
Agama

psy: Philadelphia, Alhambra, Fiona, Kayah i Nemezis
Hodowla: Z CICHEJ GÓRKI

Postprzez aurorabea » 2013-08-07, 10:12

Dziękuję za wszystkie porady. Zostałam przekonana. Dziś jadę oglądać psiaka ze Szlacheckiej Braci z Chrzanowa :)
aurorabea

Postprzez baksak » 2013-08-07, 11:17

Powodzenia w poszukiwaniach <okok> życzę znalezienia pięknego, zdrowego i niepowtarzalnego przyjaciela :]
baksak

Postprzez Agama » 2013-08-07, 11:21

Bardzo sie ciesze ze sie zdecydowalas i trzymam kciuki :)
Agama

psy: Philadelphia, Alhambra, Fiona, Kayah i Nemezis
Hodowla: Z CICHEJ GÓRKI

Postprzez Anna Rozalska » 2013-08-07, 15:39

Mądra decyzja, przynajmniej będziesz miała pewność że kupisz szczeniaka BPP a nie w typie, dostaniesz metrykę i wszystkie potrzebne dokumenty dotyczące pochodzenia psiaka.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez meggy » 2013-08-07, 18:07

super!!!!!!
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez Ella » 2013-08-07, 18:17

To dobra decyzja,powodzenia <okok>
Ella

psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Postprzez Ziolo11 » 2013-08-07, 22:43

No to teraz mogę ze spokojnym sumieniem napisać, że witam serdecznie <papa> Powodzenia z nowym miluchem
Ziolo11

psy: Neska + Dolly
Hodowla: Ziołowy Zakątek

Postprzez aurorabea » 2013-08-09, 12:37

A oto i nasz Godrey wraz z rodzicami!

obrazek
Obrazek został zmniejszony.

Tu mam 5 tygodni

obrazek
Obrazek został zmniejszony.