jestem tutaj nowa, choć berneńczyki kocham miłością wielka od dłuższego już czasu.
Matkuję teraz 4 miesięcznemu Lordowi- to drugi nasz pies tej rasy.
Po wielkiej heroicznej walce o poprzedniego (najprawdopodobniej został bestialsko otruty), podróży jego za tęczowy most- (*) (*), naszej rodzinnej żałobie trwającej wieczności,
z nadzieją wielką kupiliśmy malucha- oczywiście też berneńczyka.
Oczko w naszej glowie, ukochany zapatrzony w nas a my i nasze dzieci w niego!!!
Pies kupiony w lipcu br w hodowli Milenijna Rodzina (matka Dina Łaciaty Afekt, ojciec Diablo Berset) z nadzieja i spokojnego pieskiego zycia i naszymi wymarzonymi planami wystawowymi

Po pierwszych zachwytach i tułaczkach w domu-zauważylismy w drugim tygodniu pobytu u nas, że pies wykrzywia podczas chodzenia lewą tylną nogę- na zewnątrz.

Kolejne wizyty u bardziej dociekliwego krakowskiego poleconego veta- na Bajecznej- tutaj dużo konkretniej i diagnoza nieprawidłowości- co jeszcze bardziej wzbudziło nasz niepokój i strach o zdrowie naszego pupila.
Po traumie z poprzednim- cierpieniem naszym i dzieciaków- zapadla nasza szybka decyzja- umawiamy się do ortopedy- skierowani zostaliśmy do BOHUMINA- dr Novaka.
Szybka z nim konsultacja mailowa, telefoniczna i pilna wizyta na cito- przecież to maluch w największej fazie wzrostu.
Więc natychmiastowa nasza reorganizacja, rzucamy wszystko i w ciągu 10 godzin- w niedzielę do BOHUMINA na dyżur do dr Novaka.
SUPER gość, świetny diagnosta ale diagnoza dla nas miażdżąca- problem nogi nie tkwi w nodze tylko w biodrach- wysoki stopień podejrzenia dysplazji (mierzenie kątów, naście zdjęć RTG) i nasza rozpacz!!!!
Dr od razu wykluczył i zburzył jednym zdaniem nasze plany, które tak wiązaliśmy z maluchem- nie będzie psem wystawowym, czeka go mega kosztowna operacja. Jego stan dysplazji nie pozwala na oszczędniejszy ( w leczeniu i rehabilitacji) zabieg, czeka nas DPO

POMÓŻCIE- może ktoś z Panstwa ma berneńczyka z tej linii hodowlanej - Milenijna Rodzina/ Łaciaty Afekt, ktoś coś słyszał, może mi powiedzieć na ten temat.
Gdzie mogę znaleźć maluchy z tego miotu, może ktoś je badał, czy były inne problemy?
POmóżcie