Teraz bardzo rzadko bywam na forum, takie czasy

człowiek coraz starszy więc i prace idą wolniej

i jakoś dnia brakuje ale lubie od czasu do czasu poczytać sobie.Też przeczytałam artykuł i nie do końca się z nim zgadzam.Każda rasa ma swoje jak to mówi mój wet słabe punkty zdrowotne.Prosze spojrzeć do działu weteranów ,przecież jest ich sporo.Zreszta u mnie Spartuś beż 3 miesiecy przezył 12 lat,jego brat również .Arcia skończyła 10 Misieńka 8.Olcia i Bosston skończą w lutym 8. Do tego wszystkie pieski z tego miotu żyją .Kolejna sprawa nie zwalajmy psychiki berna tylko na rodziców.A kwestia socjalizacji,kontakt z ludzmi innymi zwierzętami.Hodowca ma 2 lub trzy miesiace a potem własciciel powinien mądrze z miłoscią poprowadzić swojego pieska.Sporo z was zna spartki ,mieszkaja z nami w domu pracują w ośrodku z dziecmi niepełnosprawnymi,mają stały kontakt z ludzmi nauczyły sie żyć w tak licznej gromadzie bez awantur.Wiadomo to my musieliśmy im pokazać że to my mamy pierwsi prawo głosu i nie dlatego że je karmimy tylko dlatego ze kochamy miłoscia madrą co nie znaczy że nie popełniamy błędów.Tylko nieboszczyk sie nie myli

.Pamiętam jak braliśmy do siebie Kuleczkę,jak pani Alicja powiedziała ze nie nadaje sie do pracy z dziecmi.a dzis Kuleczka jak przyjeżdzamy do osrodka pierwsza wyskakuje z samochodu i pędzi do drzwi/otwieraja sie same/zanim ja dojde to juz jest na sali obścskiwana bez wychowawców

.A pamiętam jej pierwszy dzień jak ja zabrałam do dzieci jak weszlismy na salę jak wbiła sie pod biurko to tak przesiedziała całe 45 minut obserwując tylko co robię ja Gabrysia Olenka czy Bosston.Każdy kolejny wyjazd było coraz lepiej i to ja pozwoliłam jej zdecydować kiedy do nas dołączy .Nic na siłe .Taki po prostu jest bernenczyk.Patrzy obserwuje i kiedy wie ze nie grozi mu żadne niebezpieczeństwo otwierA SWOJE SERCE DLA INNYCH.Kto ma bernusia ten wie

. uwielbiam patrzyć na fotografie Kuleczką wsród dzieci i tą jej szczęsliwą minkę i usmiechnięte pysio.
A przepraszam rozpisałam sie jak to zwykle ja .
a to spartki w osrodku małe i duże
Obrazek został zmniejszony.szczęśliwa Kuleczka
Obrazek został zmniejszony.Polcia
Obrazek został zmniejszony.