Spróbuje cała historie choroby i diagnozowania opisać jak znajdę trochę czasu (to dłuższa historia), teraz tak na szybko:
Chorobę rozpoznaje się przez badania czynnika IgA w krwi norma 20-120 Sabina ma 2657
do pełnej diagnostyki do celów naukowych i opisania przypadku w literaturze naukowej powinno wykonać się rezonans magnetyczny głowy i badanie płynu mózgowo-rdzeniowego.
Jednak oba te badania wymagają sedacji, czego Sabina powinna unikać więc ich nie wykonałam.
Czynnik IgA, szczegółowy wywiad i badania neurologiczne, pełny komplet zdjęć RTG szyi i kręgosłupa
(o USG, EKG, RTG płuc i wielu innych badaniach nie wspominam) zadecydowały że i Dr Lipiński I Dr Wrzosek są absolutnie pewni swojej diagnozy.
Początkowo Sabina była leczona antybiotykami (
tylko osłonowo więc nie będę wymieniać) i i lekami przeciwzapalnymi:
Melovem - brała w lutym jak chorowała na "gardło" (niewykluczone że to już było SRMA, bo pojawiła się wtedy bolesność szyi)
Cimalgex - dostała na początku lipca przy pierwszym wyraźnym już ataku, leczonym tez jako stan zapalny niewiadomego pochodzenia.
Pyralgivet i Metacam - przy drugim ataku na początku sierpnia (ten atak był już bardzo ostry, Sabina wyglądała podobnie jak na filmie, ból spowodował porażenie krtani, zapadnięcie oczu i zaburzenia wzroku, pojawiła się też "wędrującą" kulawizna.
Provicox - to kontynuacja leczenia już u Dr Lipińskiego w W-wie na Powstańców Śląskich
Dr Lipiński zlecił też lek neurologiczny:
Gabapentin Teva 100mg, Sabina zaczęła go przyjmować ok 20.08, przez pierwszy miesiąc brała 2xdziennie, potem 1xdziennie. Miałam podawać lek do koniec października, ale po kilku dniach przerwy znów do niego wróciłam na kolejne dwa tygodnie, bo miałam wrażenie że nasilają się objawy neurologiczne, w końcu udała nam sie go odstawić. Dodatkowo Sabina do sierpnia dostaje Theovent na poprawę oddychania i na niedoczynność tarczycy Euthyrox. Oba leki obecnie w minimalnej podtrzymującej dawce Theovent 50mg i Euthyrox 150 mg dziennie.
Trochę o chorobie Sabiny można poczytać tutaj http://www.pasterzeforum.pl/index.php?t ... 2#msg63432 (wiem że nie wszyscy lubią ta stronę ale czego nie robi się dla wiedzy
)