kreska napisał(a):związek nic nie zrobi ta hodowla, jest "znana" od lat z róznych dziwnych przypadkow
Przeczytałem ten wątek dość dokładnie (a przynajmniej się starałem) i dalej nie wiem co to za hodowla. Dlaczego nikt nie chce napisać nazwy tej hodowli? Czego się boimy/wstydzimy? Teraz ktoś szuka psa dla siebie i szuka opinii na temat hodowli znowu się niczego nie dowie bo wszyscy milczą! I po raz kolejny skorzysta z usług tego hodowcy i daj boże, żeby skończył tak jak lena83 a nie gorzej. Na forum pojawiają się nowi użytkownicy z psami "w typie rasy" z pseudohodowli i są naprawdę mało sympatycznie przyjmowani (wiem, że wynika to z braku cierpliwości do tłumaczenia po raz kolejny tego samego - OK). Akcja R=R wypowiada wojnę pseudohodowcom (skądinąd słusznie), która obciąża przede wszystkim nowych (często niedoświadczonych) właścicieli psów a na swoim podwórku nie umiemy zrobić porządku? I to na Portalu Wielbicieli Ras Szwajcarskich? Pozwalamy żeby "od lat" taka sytuacja miała miejsce? (sic!)
kreska napisał(a):Złoz skarge na lekarza weterynarii
To oczywiste. Ale czy to jest jedyny sposób na ukrócenie takiej działalności hodowcy? Nie ma drogi "dobrania się" do hodowcy? Jeżeli nie ma to pamiętajmy, że korzystamy z potęgi informacyjnej jaką jest internet!
lena83 napisał(a):ja raczej nie sugeruję się pojedynczymi, w dodatku anonimowymi wypowiedziami w necie
Ja też jestem co do takich opinii mocno ostrożny, ale jak jest ich już więcej niż kilka lub są podzielone to zapala mi się ostrzegawcza lampka. Ale jeżeli większość przemilczy taką sytuację to nic mi się nie zapali. I tu pytanie co z resztą psów z miotu? Było z nimi wszystko w porządku (jakoś nie wierzę) czy nikt nic nie napisał?
lena83 napisał(a):Kiedy zalały mnie te informacje o nieważnej książeczce, robaczycy, kiedy pies niknął mi w oczach, miałam już dość rozmów z hodowcą
Nie dziwię się.
lena83 napisał(a):zdecydowałam się wejść na oficjalną ścieżkę
Bardzo dobrze.

Pamiętajmy, że to od nas zależy jak wygląda rynek hodowców i co dzieje się z psami. Pseudohodowca czy zarejestrowany rzeźnik co za różnica?
Życzę sobie żebym miał więcej szczęścia niż Ty lena83!
Jako nowy użytkownik może nie powinienem pisać tak ostro ale czuję się naprawdę zbulwersowany takim stanem rzeczy. Mój post proszę odebrać jako prośbę o wyjaśnienie a nie atak.