Pani Alicjo to wszystko dlatego, że naczytałam się i naoglądałam Pani relacji z przedszkoli i cudownej ekipy Spartusia

Moderator: Halina
Ana napisał(a):Z tego, co napisałaś, to wszystkiego po trochę;-)
Chciałabym pracować z psem, ale potrzebuję do tego konkretnego zaświadczenia, dokumentu, który pozwoliłby mi podjąć taką pracę. Myślałam raczej o kursie dla przewodnika i psa, na razie kolejne studia podyplomowe (tu dogoterapia) nie wchodzą w grę. Jeśli chodzi o wykształcenie to jestem nauczycielem i logopedą, pracuję w szkole podstawowej, więc chyba jest kierunkowe?;-) Poszukuję kontaktów, ale raczej na terenie Dolnego Śląska, mieszkam w okolicach Jeleniej Góry/Karpacza.
AniaRe napisał(a):Na Twoim terenie nie znam żadnych kursow, w Warszawie faktycznie taki kurs organizuje Perro, my w ramach tego kuru prowadzimy zajęcia z psami, tzn.przygotowanie do egzaminu na psa terapeutycznego.
Ominięcie kursu I stopnia w zakresie zajęc z psami nieco utrudnia przygotowanie psa, jesli nie ma zrobionych podstaw posłuszenstwa.
I raczej sugerowałabym kurs bardziej rozciagnięty w czasie, bo co prawda Perro proponuje kurs II stopnia także w jakimś ukladzie tygodnia czy 2 ciągiem-ale wtedy nie jest realne przygotowanie psa. A jak jest kilka zjazdów weekednowych co 2 tygodnie czy miesiąc, to jest szansa -przy fajnym psie bez problemow - na przygotowanie go do egazaminu.
Powrót do Berneński Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość