Polecam szczególnie przed zakupem

http://nie-taki-pies.blogspot.com/2014/ ... iczne.html
pozdr
Moderator: Halina
Mortimer napisał(a):Temat jest bardzo szeroki i nie taki jednoznaczny jak mogłoby się wydawać. Ustawa w obecnym kształcie wprowadza prawo głupie i szkodliwe. Nie chodzi o to, że za mało "uszczelniła system", ale o to, że w ogóle aspirowała do uszczelniania. Na szczęście powstają te "okropne organizacje rozdające rodowody" i głupie prawo jest omijane. Ja jestem za tym, żeby była dowolna ilość organizacji rozdających rodowody i niech każdy z kupujących sam sobie decyduje w co wierzyć.
Dzień dobry :)
Postprzez Mortimer » 2014-03-25, 06:44
Witam!
Jestem od dwóch tygodni właścicielem 2 miesięcznego szczeniaka berneńczyka. Trafił do mnie w dość dramatycznych okolicznościach (matka odstawiła szczeniaki po 1,5 miesiącu, mały jeszcze został w hodowli zakażony kokcydiami), ale już wszystko jest OK.
Ustawa w obecnym kształcie wprowadza prawo głupie i szkodliwe.
Na szczęście powstają te "okropne organizacje rozdające rodowody" i głupie prawo jest omijane. Ja jestem za tym, żeby była dowolna ilość organizacji rozdających rodowody i niech każdy z kupujących sam sobie decyduje w co wierzyć.
Czyli- róbta co chceta? I hodujta kradnac dorobek hodowców z FCI????
Mortimer napisał(a):Ekhm... Chyba powiedziałeś ciut za dużo, bo z Twojego posta wynika nie zajmuje Cię "troska o stworzenie i zachowanie idealnej rasy, oraz dobro i zdrowie zwierząt", ale sprawy natury bardziej materialnej, żeby nie użyć słowa finansowej, skoro użyłeś słowa "kraść"
Mortimer...jaka to hodowla ?
nie wszyscy rozumieja ze z papierkeim jednego z tych stowarzyszen...nie bede mogli zarejestrowac pieska w ZK i uzyskac rodowodu....wielu wlascicieli zostalo wprowadzonych w blad/oszukanych
Mortimer na tym forum w 100% sa zarejestrowani hodowcy ZK (FCI) nie ma tu jawnych pseuduchow z organizacji ktore popierasz.
Mortimer napisał(a):Czyli- róbta co chceta? I hodujta kradnac dorobek hodowców z FCI????
Ekhm... Chyba powiedziałeś ciut za dużo, bo z Twojego posta wynika nie zajmuje Cię "troska o stworzenie i zachowanie idealnej rasy, oraz dobro i zdrowie zwierząt", ale sprawy natury bardziej materialnej, żeby nie użyć słowa finansowej, skoro użyłeś słowa "kraść"
.
Mortimer...jaka to hodowla ?
A jakie ma to znaczenie?![]()
Jest całkiem możliwe, że się spotkamy i po co masz mnie kojarzyć z nickiem wypisującym takie okropne rzeczy na forum?Tym bardziej, że w kontaktach osobistych jestem miłą osobą, a na forach jak słyszałem "krew zalewa mi oczy".
Nie chce mi się wierzyć. Cóż, jeśli tak jest, to mogę powiedzieć że "myślenie ma kolosalną przyszłość"
1. Monopole zawsze są szkodliwe - gdyby był w Polsce obrót psami ograniczony wyłącznie do tych z certyfikatami FCI, to byłby ustanowiony faktyczny monopol. Dlatego dobrze że monopolu nie ma. Zresztą wystarczy poczytać nawet na tym forum wątek "Olmerta", aby zobaczyć jak to wygląda w praktyce. Temat bezpieczny bo dotyczy UK.
Nie popieram żadnej z tych organizacji. Co najwyżej jestem skłonny określić ZK jako organizację nie zupełnie jednoznaczną. Gdybym miał ocenić ZK w skali 1-10 (gdzie 1 to szkodliwa, a 10 super pożyteczna) to dałbym 7-8 ze względu na patologie, które wytworzyła monopolistyczna pozycja na rynku (poruszona sprawa w Olmercie). Gdyby były 2-3 organizacje zrzeszone w FCI, to środowisko by się mogło oczyszczać, a tak "wszystko pozostaje w rodzinie".
Ilość dzikich hodowli nie wzrosła ani nie zmalała. A więc prawo jest głupie i szkodliwe. Mam nadzieję, że tu jasno wyraziłem co sądzę o pseudohodowlach.
Gdybym miał stado owiec i potrzebowałbym owczarka podhalańskiego to bym kupił od górala co te psy hoduje i o FCI nie słyszał, raczej niż "egzemplarz wystawowy" co owce widział na ekranie plazmy leżąc na kanapie w domu. Poza tym w jaki sposób górale hodujący podhalany od pokoleń "kradną dorobek hodowców FCI"???? Czy może ich podhalany są "nierasowe"?
Dorobek hodowców z FCI to nie tylko poprawa umaszczenia czy cech psychologicznych, ale także zwiększenie ryzyka chorób. Ciekaw jestem jaką odpowiedź dałaby większość zainteresowanych np. berneńczykami - wolisz psa z udokumentowanym pochodzeniem, certyfikatem FCI i średnią życia 7,5 roku, czy berneńczyka od górala z Alp, co o FCI w życiu nie słyszał, ale jego psy żyją średnio 12 lat?
3. Uważam, że próba wprowadzenia monopolu na zwierzaki tylko z metką FCI jest prymitywnym skokiem na kasę,
Chciałbym żeby była konkurencja między federacjami nie tylko ceną rodowodu, ale także wymogami wobec hodowli i hodowców.
Widac znasz sie na tworzeniu i poprawianiu ras a pytasz w innym wątku o to czy wychodzenie na sik ze szczeniakiem co 3 godziny jest ok....
Powrót do Berneński Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości