Czasami odnoszę wrazenie ze pytający ma ochotę otrzymać odpowiedż, która zgadza sie z jego poglądami

tym sposobem kilka osob , ktore maja podstawy do tego zeby sie w wartosciowy sposob wypowiadac (i nie mam tu na mysli siebie) przestana odpowiadac.Jak widze poziom merytoryczny wymiany kontr argumentow na temat skladow z lek.wet. to tez mi sie juz nie chce zabierac glosu...ale zabralam i to juz jest moja ostatnia wypowiedz w tym temacie.
To czy warto podawac profilaktycznie preparaty z zawartoscia substancji przeciwbolowych i przeciwzapalnych bylo juz walkowane kilka razy w innym watkach...
Doskonale sobie zdaje sprawe z tego czym jest suplement diety i wiem kiedy nalezy go przyjmowac, w jakim okresie i składzie. Z przykroscia stwierdzam ze moda z USA ,kraju ktory jest liderem w produkcji pigulek wszelakich (niestety nie idzie to w parze z byciem liderem pod wzgledem mniejszej zachorowalnosci na choroby, na ktore łykaja ludzie te pigulki

) zalewa rowniez europe a Polske w szczegolnosci, ktora jesli nic sie nie zmienilo to byla na 2 miejscu spozywania suplementow i srodków przeciwbolowych na swiecie

. Niestety zapominamy o tym ze suplemnty jesli juz je podajemy nalezy podawac w chwilach wzmozonego zapotrzebowania lub tez niedoborow w diecie czy to psa czy czlowiek lub innego stworzenia...
W przypadku ludzkich suplementow sa specjalne normy okreslajace jakie substancje moga byc doposzczone do ich produkcji i o jakiej zawartosci w przypadku zwierzat takich norm nie ma

Nie znana mi jest rowniez instytucja ,ktora suplementy dla zwierzat dostepne na rynku kontroluje ze zgodnoscia na etykiecie.
Z racji tego ze podajac odpowiednie skladniki zywieniowe w standartowej diecie mozna spokojnie uzupelnic brakujace skladniki , ktore sa nam oferowane w formie pigulek powstal przepis unijny/polski zabraniają oznakowania, prezentacji i reklamy suplementów diety stwierdzających lub sugerujących, że suplemnet jest lepszy /ektywniejszy od naturalnego pozywienia .Przepis dotyczy ludzi, niestety nie ma norm regulujacych rynek preparatow dla zwiarzat .
Nieznam naturalnej diety bogatej w skoncentrowane skladniki przeciwzapalne i przeciwbolowe ,ktora bylaby zalecana dla zdrowych ludzi lub zwierzat ale co chwile mamy jakies nowe doniesienia naukowe wiec i moze w tej kwestii duzo sie zmienilo a ja o tym nie wiem

Chetnie wyeliminuje z mojej lub psiej diety skladniki naturalne zawierajace substancje o dzialniu chocby przeciwbolowym
Wedlug mojej wiedzy nienalezy podawac profilaktycznie u psow zdrowych , zadnych preparatow zawierajacych substancje przeciwzapalne i przeciwbolowe, jak również podawac suplementy stale...EOT
pozdr