Mam taki problem, że mój bern ma 6 miesięcy i taką brzydką pofałdowaną sierść. Czy wasze psy tak miały? Czy ta sierść się wyprostuje? W jakim wieku sierść jest dorosła?
to normalne, większość młodzieży ma kręconą sierść, podczas koleknych linień stopniowo sierść będzie się prostować. U Fiony prawdziwa cudna dorosła sierść wyrosła w wieku 2 lat.
prosta czy kręcona każda ma swój urok ,
ważniesze by sierść ładnie lśniła i była przyjemna w dotyku, będzie to też swiadczyło o jego zdrowiu,
mój 5 miesieczny Frodo też powolutku zaczyna się "skręcać" na grzbiecie - he he wygląda komicznie
My też tak mieliśmy - na futro Horacego mówiliśmy karakuł i nie było w tym żadnej przesady. Teraz (rok i sześć miesięcy) zostało nam trochę (po deszczu więcej niż trochę) zawijasków na środku grzbietu.
u nas tez tak jest ale jak go wyczesze to jest prosciutka, Jednak mnie bardziej martwi to ze cezary na uszach ma sierśc jak bo karbownicy i taką bardziej brazową i nie wiem czy to normalne czy nie
Moja też ma kręconą sierść , tylko na grzbiecie .
Dobrze, że nie tylko Lu ma taką Już myślałam, że Luśka to wyjątkowy przypadek, a tu proszę jest nas więcej
widzę, że admini nie mają poczucia humoru :( i usunęli mój post o prostowaniu żelazkiem :) ja podaję swojej codziennie dwie kapsułki tranu i trochę oliwy z oliwek. Sierść jest piękna, błyszcząca i dobrze się rozczesuje. Dodatkowo od czasu do czasu pryskam ją odżywką.
a ja mam pytanko takie.... jak czesze psiura to jemu sie sierść strasznie elektryzuje... , kiedyś tak nie było... aha no i na czubku głowy ma brazowe odrosty.... czy coś jest nie tak
po kąpieli daj mu odżywkę powinno to spowodować mniejsze elektryzowanie.Co do brązu to albo ma tam martwy włos albo płowieje od słońca-niektóre berny tak mają
Sa specjalne preparaty w sprayu na sierść aby sie nie elektryzowała. My kapiemy sie w salonie ale ze swoimi kosmetykami. Zawsze biorę 2 szampony do bieli i czerni oraz odżywkę. Polecam kosmetyki firmy HERY. Dosyć drogie ale bardzo wydajne. Kiedyś pytałam weta dlaczego niektóre berny maja brązowy nalot na sierści. Powiedział, że to od karotenu w marchewce. Jakoś mnie to nie przekonało. U Lamii tego nie ma ale przyxnam, że nieestetycznie to wygląda u psa.
a jeszce was podręcze w jajkim wieku mniej wiecej sierść sie rozprotowuje całkowicie..... bo jak patrze na foty niektórych bernow z idealnie prostą sierścia to wydaje mi sie, że albo mój jakiś niezadbany albo jakiś inny jest ma takie fale na tylnich nogach i na grzbiecie.....