Moderator: Aga-2
kreska napisał(a):Teoria spiskowa dziejów rules !! :) ja też usłyszałam taka teorie ze na wybor lokat miał wpływ strój wystawiającego![]()
Zenujace jest to ze bez znajomości pracy sedziego oczernia się go na forum publicznym. Może potrzeba wiecej obycia i wiedzy aby dojsc do tego ze większość zdrowo myślących sędziów uzywa „kajecikow” szczególnie przy duzych stawkach w celu zanotowania sobie charakterystycznych cech u psow , które sa po ocenie indywidualnej i potem staja do ostatecznego wyboru lokat.
Przeglądanie kart ocen jest dosc klopotliwe i niewskazane a zapamiętanie lub wylapanie pewnych cech , które można zobaczyc przy indywidualnej ocenie w tlumie raczej jest trudne![]()
Systemy takich notatek sa rozne i tak dla przykładu jeden sedzia zapisuje sobie numerki przy ,których wstawia plusiki lub minusiki a inny cechy ….Dzieki temu ze niektórzy sedziowie maja swoje" kajeciki" jedna z formowych koleżanek mimo iż podczas wystawy zapomniano wpisac w karte wniosek CWC, uzyskala od sedziny potwierdzenie przyznania wniosku , ktore przeslala do oddzialu organizujacego wystawe![]()
Flustracja z powodu niespełnionych oczekiwan względem osiągnięć swoich psow nie powinna być powodem do oczerniania innychRaz się wygrywa , raz przegrywa , czesc psow pojawia sie na lokatach czesciej, czesc rzadziej ale niestety nie wszystkie sukcesy da sie przypisac wypitemu wspolnie alkoholowi tak jak nie kazda porazke da sie zwalic na niekompetentnego sedziego
![]()
Tak przy okazji zapytam szanowne grono niepocieszonych po klubowej wystawie…który to z psow postawionych na pierwszej lokacie ma niepełne uzębienie, które jest wada dyskwalifikujaca go do zajecia najwyższego miejsca w stawce ?jesli juz tego typu informacje sa publikowane na grupach FB to bardzo bym poprosila o oficjalne wyjaśnienie a nierzucanie podejrzen dajacych pole do popisu kolejnym spekulantom , mysle ze wszyscy wlasciciele i hodowcy psow z pierwszych lokat sa zainteresowani
![]()
pozdr
BeatkaBen napisał(a):To są moje spostrzeżenia i nie tylko moje, więc nie muszę się tlumaczyć szanownemu gronu pocieszonych, a tym bardziej nie mam takiego obowiązku i czasu!!![]()
Pozdrawiam
XXI Klubowa Wystawa Szwajcarskich Psów Rasowych
Warszawa 14.09.2014, Sędzia BEN TAYLOR (AU)
Nie tak sobie wyobrażałam Wystawę Klubową!! Panowały na niej układy i układziki!!!
Zerkanie sędziego w prywatny zeszyt, którym się poslugiwał w czasie oceny psów przelało moją gorycz. Zastanawiał mnie fakt, jak pies z niepełnym uzębieniem staje na I lokacie z oceną doskonałą itd!!! Gorzelniany oddech i wygląd Pana Sędziego wskazywały na dobrze zakrapianą noc, porzedzającą wystawę (polish vodka dobrze smakuje !!!!) Ciekawe w jakim towarzystwie ją pił?. Brak szacunku dla wystawcy!!!!!!!! Nie mówiąc o rzetelnej ocenie psa!!!
Wybaczcie, ale nie będę udawała, iż wszystko jest w porządku.
Panie Sędzio Benie Taylor, a może by tak lepiej zająć się ocenianiem kangurów w swoim kowbojskim stylu!!!!! ŻENADA!!
Barbapapa napisał(a):[...]
Gratulacje![]()
Santtu zajął 1 miejsce na cztery psy, w klasie otwartej. A nie wiele brakowało abym się wycofała z uczestnictwa. Tym razem sędzia dokładniej oceniał psy, ale nadal nie wiadomo było co ceni u danego psa i czym się kieruje przy wyborze. Po za jednym stwierdzeniem w opisie, wygląda no to że w Sopocie miałam innego psa, i na klubówce innego, a minęło raptem 2 tygodnie.
Bardzo było mi miło przywitać się ze znajomymi, gratuluję wszystkim wystawiającym.
Pogoda dopisała, miejsce bardzo przyjazne; ale ta wystawa w żaden sposób, mimo że była wystawą klubową, niczym się nie wyróżniała. Patrząc jakie zainteresowanie budził Santtu z wózkiem, szkoda że nie było np. pokazów Szwajcarów, opisania ras dla publiki, etc. A wiem że można; inny oddział zorganizował w czasie przerwy w ocenaniu, pokaz pracy i tym samym przybliżył zachowania szwajcarów publiczności, co stanowiło też dodatkową atrakcję.
BeatkaBen napisał(a):CHEFSUPREME Bakoti ocena doskonała , bez lokaty. Zgadzam sie w 100% z Żuczkamiprywatny zeszyt Pana Sędziego posłużył mu o oceny psów!!! Żenada!!
Wielkie gratulacjei pozdrowienia dla wszystkich.
BeatkaBen napisał(a):To są moje spostrzeżenia i nie tylko moje, więc nie muszę się tlumaczyć szanownemu gronu pocieszonych, a tym bardziej nie mam takiego obowiązku i czasu!!![]()
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości