"Uwielbiam "ten temat i niektórych ekspertów, szczegolnie z drugiego watku

moje stanowisko jest takie ze nie jestem zwolennikiem "pluszowych misiow" ale bern wystawowy jesli tego wymaga jego szata i budowa powinien byc podciety
Dla mnie praktycznie 100 % bernow na ringach, wystawach miedzynarodowych jest cieta a trend jest taki ze dzielimy sie na tych , ktorzy o tym oficjalnie mowia i oficjalnie zaprzeczaja
Beata zgadzam sie z Toba w 100% ze ciecie widac u kazdego, nawet najlpszego groomera. Oprócz wzorca wstaw prosze info o dlugosci jaka uwazana jest za wlos krotki

i czy ten wlos powinien byc długi wszedzie czy tylko na wybranych partiach
Jakos berny starego typu nie grzeszyly futrem, dlugoscia i podszerskiem
Co do pani sedziny z klubowki w Finlandii byc moze sie czepiala ale chyba nie wszystkich i nie zawsze , wystarczy historycznie obejrzec jej wybory chocby na Łotewskiej klubowce gdzie stawiala na pierwszych lokatach psy ciete jak z szablonu o siersci krotkiej
Ponizej przyklad tej samej suki , o pieknej anatomi ale w wersjii bez groomingu prezentuje sie....tez pieknie ale mozna pomylić sie w ocenie jej budowy. Prosze pamietac ze czesto na wystawach "prestizowych" sedzia ma chwile na ocene i nie maca zbyt dokladnie a to jest naturalne dla czlowieka ze liczy sie pierwszy obraz....
Obrazek został zmniejszony.