Warunkowe krycie a repro przejsciowy to zupelnie dwa inne statuty psa

Warunkowy w przypadku krycia nieprzewidzianego lub wyjatkowego, przejsciowy to taki ktory skonczyl 12 miesiecy ma 3 oceny dosk. od roznych sedziow w tym na wystawie miedzynarodowej, ma przeswietlenie oraz testy psychiki
Krycie we wczesniejszym wieku nalezy rozwazyc pod wzgledem zdowotnosci i przyszlej sprawnosci repro ( uszkodzenie) mamy mozliwosc inseminacji , ktora ogranicza uszkodzenia
Co do trafnosci oceny eksterieru psa repro to nie zawsze ona musi isc w parze z tym co ten repro niesie, poza tym nie ktore psy rozwijaja sie jednak szybciej
Aby stwierdzic fakt czy dany repro mlody czy stary bedzie dawal "dobre "mioty zalezy od tego czy ktos tego repro sprawdzi, niezaleznie od wieku

Oczywiscie wygodniej jest uzywac sprawdzonego repro ( ale wtedy okazuje sie ze jest to "modny " repro i tez jest beee ) nalezy jednak pamietac ze podstawowym materialem genetycznym w hodowli jest jednak suka, wiec czasem warto " zaryzykowac" krycie psem nie sprawdzonym
Uzycie tego czy innego repro zalezy od tego, co kogo interesuje i na czym komu zalezy, jaka ma wiedze, doswiadczenie lub checi i możliwości
Co można powiedzieć o 14miesjecznym psim dzieciaki? Jak dla mnie bardzo niewiele, a juz napewno nie to, co mnie osobiscie- jako hodowce- interesuje.
Nie mam pojecia co Ciebie interesuje ale na temat repro i suki mozna juz powiedziec bardzo wiele

Oczywiscie sa psy dlugorozwijajace sie , np.samce konczace rozwoj ok. 3 roku zycia ale ogolna konstrukcje, mechanike ruchu kosciec mozesz juz okreslic we wczesnym wieku
pozdr