Tak naprawdę to bez różnicy - równie dobrze możesz pstrykać długopisem.
Moderator: Halina
Lenka97 napisał(a):gabana napisał(a):Lenka97 napisał(a):No tak, zgadzam się jak najbardziej.Na razie zajmujemy się przygotowaniami na wystawę... Kilka sekund ustoi, ale żeby choć minutę to nie... Ćwiczymy i w domu i na podwórku, ale nigdzie się nie może skupić... Trzymam smaczka przed głową, a ona siada i tak w kółko... No, ale cóż będziemy próbować do skutku :)
Może rozprasza się przez smaczkiMoja Gabana na przykład lepiej wystawia się bez mniej się rozprasza itp. Smaczki są u nas tylko małą zachętą przy bieganiu i na końcu nagrodą za ładne stanie.
Hmm...więc jakim sposobem uczyć ją stania w miejscu? :D
marieanne napisał(a):Nie wiem jakie są klikery - my mamy najprostszy, klikającą kostkę z plastiku, w środku której jest blaszka
Tak naprawdę to bez różnicy - równie dobrze możesz pstrykać długopisem.
gabana napisał(a):Lenka97 napisał(a):gabana napisał(a):Lenka97 napisał(a):No tak, zgadzam się jak najbardziej.Na razie zajmujemy się przygotowaniami na wystawę... Kilka sekund ustoi, ale żeby choć minutę to nie... Ćwiczymy i w domu i na podwórku, ale nigdzie się nie może skupić... Trzymam smaczka przed głową, a ona siada i tak w kółko... No, ale cóż będziemy próbować do skutku :)
Może rozprasza się przez smaczkiMoja Gabana na przykład lepiej wystawia się bez mniej się rozprasza itp. Smaczki są u nas tylko małą zachętą przy bieganiu i na końcu nagrodą za ładne stanie.
Hmm...więc jakim sposobem uczyć ją stania w miejscu? :D
Ja u Gabany znalazłam czuły punkt za uchem (jak ją się mizia to stoi) tak jak mówiła marieanne często ją chwalićNie dawać smaczków jak usiądzie tylko kiedy wstanie. Jak znów usiądzie to smaczek trzymany w ręce "wyciągnąć" w przód tak żeby stanęła. Najpierw tak po prostu nauczyć ją stać a potem dopiero poprawiać łapki itp.
Lenka97 napisał(a):Trudno ją nauczyć zostań...
Powrót do Berneński Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości