Moderator: Anirysova
2kreski napisał(a):... jest z CZANDORI.
Odebraliśmy ja w wieku 3,5 miesiąca i nie miała wtedy jeszcze 3 szczepienia![]()
nie była też odrobaczona.
...
Zbieram się w sobie i rozważam jak wypowiedzieć sie w temacie " nasze opinie o hodowlach".
Narazie napisze tylko tyle, że osobiście więcej psa z tej hodowli bym nie wzieła....
kreska napisał(a):Nie zawsze srodki podawane na odrobaczenie sa skuteczne i nie musi byc w tym winy hodowcy, mogl odrobaczac a robale byly bo srodki nie dzialaly np. na jaja
czy w takim razie nie nalezy odczekac 2 tygodni i wytłuc koleją dawka osobniki , które wykuły się z jaj a nie zdążyły się rozmnożyć?
2kreski napisał(a):kreska napisał(a):Nie zawsze srodki podawane na odrobaczenie sa skuteczne i nie musi byc w tym winy hodowcy, mogl odrobaczac a robale byly bo srodki nie dzialaly np. na jaja
czy w takim razie nie nalezy odczekac 2 tygodni i wytłuc koleją dawka osobniki , które wykuły się z jaj a nie zdążyły się rozmnożyć?
wiem, że posądzasz mnie o najczarniejsze intencje- ale pytam serio?
Coco będąc u nas dostała już:
pyrantel - dziala na nicienie, działa na formy dojrzałe i we wczesnym stadium rozwoju, nie działa na larwy migrujące do tkanek.![]()
pratel
paratex palatable
drontal ( wet mowił, że większość powinien wytłuc)
a w środe dostanie jeszcze w kark stronghold.
Mam nadzieję, że będzie efekt.
Shogun&Kama napisał(a):Mi tez się wydaje, że Twój wet najwyższej rangi nie jest, a dlaczego? Ponieważ Pyrantel to w ogóle masakra, odrobacza się nim najmniejsze maluchy, zwykle jest to pierwsze odrobaczenie szczeniaka ponieważ bardzo słabo działa, a gwałtowna śmierć pasożytów u maluszka i to jeszcze mocno zarobaczonego może doprowadzić nawet do zejścia, więc podaje się słaby preparat, żeby tak gwałtownej reakcji nie było, dalej: Pratel - następny preparat który szału nie robi, w składzie jest prazikwantel i znów embonian pyrantelu, czyli standardowy skład przeciętnej tabl. na odrobaczenie pomniejszony o febantel czy fenbendazol. Paratex to praktycznie dokładnie to samo co Pratel, zaś Drontal to to też to samo tylko jeszcze ma febantel. Czyli Twój wet zmienia producentów ale nie zmienia substancji czynnych preparatów... Skoro Coco jest taka zarobaczona to czemu jeszcze nie robił badania kału - jest tanie i proste, trwa do 20 min i przynajmniej mniej więcej pokaże co w psiaku siedzi, warto tez byłoby zrobić rozmaz kału i zajrzeć pod mikroskop. Co do tabl. ja u swoich używam Milbemaxu, substancją czynna jest oksym milbemycyny i prazikwantel, nie ma innego preparatu z milbemycyną, jak swoim pierwszy raz to wrzuciłam to to co z nich wyszło jeżyło włosy na głowie - mimo, że wcześniej regularnie były traktowane standardowymi preparatami.
Shogun&Kama napisał(a):Coco ma jakieś objawy???
Shogun&Kama napisał(a):Co do testu myślę, że zanim zaczniecie panikować potwierdźcie to zdjęciem, żeby taki test wykonać trzeba mieć wprawę i doświadczenie, najlepsi są w tym Ci co ortopedią zajmują się codziennie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości