Wiek, waga, wzrost dla DSPP

Wszystko na temat hodowli Dużych Szwajcarów, a także dyskusje na temat rasy.

Moderator: annasm

Re: Wiek, waga, wzrost dla DSPP

Postprzez Ella » 2014-12-09, 09:39

Coco-waga OK <okok> ,można troszkę dołożyć jedzonka,jeśli ma dużo spacerków <tak>
Maniek-wszystko normalnie <tak> ,to co piszą w książkach, to tylko przeciętne,statystyczne dane-jeśli wyczuwasz u Mańka żebra ,to wszystko jest OK :-D
Spoiler:
Ella

Ostrzeżeń: 0
psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Postprzez 2kreski » 2014-12-09, 09:45

Ella napisał(a):Coco-waga OK <okok> ,można troszkę dołożyć jedzonka,jeśli ma dużo spacerków <tak>

Ella- dzięki :)
Ja oczywiście przekopałam watek szukając Szwajcarek w podobnym wieku :-o i jakoś mi ta nasza Coco w dole normy wypada.
Je ok 600 gr dzienne Brita ryż z jagnięciną. Czyli ciut więcej niż zalecają na opakowaniu.
A jak idziemy do weta to zawsze słyszę " no czekam kiedy ona w końcu urośnie" <bezrady2>
Nie mam za dużego porównania ale oczywiście jak słyszę takie teksty, to się martwię :roll:

Swoją droga wiecie może, do jakiego wieku rosną szwajcary??
Coco niedługo skończy 7 miesięcy, czy dalej powinna przybierać ok 1 kg. na tydzień, czy okres największego wzrostu ma już za sobą?
Ile jeszcze teoretycznie może się "powiększyć"?
2kreski

psy: DSPP Coco, DSPP Kvant

Postprzez mamagu » 2014-12-09, 10:21

Frodo rósł do około 10 miesiąca życia, na wadze przybierał do 1 roku. I tak się w zasadzie zatrzymał. Wzrost 70 cm, waga 48 kg. Później zmieniały mu się tylko proporcje ciała. Zwłaszcza głowa. Ale jak miał 18 miesięcy, widać było że to jeszcze „dzieciak”.
Myślę, że Coco będzie się mieściła raczej w dolnych granicach (wzrost, waga) normy dla suczek.
Shogun z Czandorii od Shogun&Kama, jako ponad dwuletni pies też waży (tylko?) 45 kg. (Mam nadzieję , że nie zdradziłam tajemnicy ;) )
Może to wina tego, że jako szczeniaki w hodowli, nie były zbyt dobrze odżywione i dlatego nie wyrastają na „wielkopsy” i grubaski.
Frodo w wieku 8 tyg. ważył zaledwie 4,8 kg! Zwykle szczeniaki w tym wieku ważą po 7-9 kg.

(Po operacji Frodo stracił około 6 kg. I do tej pory, po 2 miesiącach od operacji, przybrał niecałe 3 kg. Chociaż karmiony jest według zaleceń dietetyka weterynaryjnego, a głównym zajęciem w ciągu dnia jest „tuczenie” się na pańciowym łóżku :radocha2: )

Oczywiście każdy pies jest inny i może Coco jeszcze was zaskoczy <pies>
mamagu

psy: DSPP BINGO (FRODO) 25.08.2012
Hodowla: CZANDORIA

Postprzez Rucia » 2014-12-09, 12:39

2kreski napisał(a):
Ella napisał(a):Coco-waga OK <okok> ,można troszkę dołożyć jedzonka,jeśli ma dużo spacerków <tak>

Ella- dzięki :)
Ja oczywiście przekopałam watek szukając Szwajcarek w podobnym wieku :-o i jakoś mi ta nasza Coco w dole normy wypada.
Je ok 600 gr dzienne Brita ryż z jagnięciną. Czyli ciut więcej niż zalecają na opakowaniu.
A jak idziemy do weta to zawsze słyszę " no czekam kiedy ona w końcu urośnie" <bezrady2>
Nie mam za dużego porównania ale oczywiście jak słyszę takie teksty, to się martwię :roll:

Swoją droga wiecie może, do jakiego wieku rosną szwajcary??
Coco niedługo skończy 7 miesięcy, czy dalej powinna przybierać ok 1 kg. na tydzień, czy okres największego wzrostu ma już za sobą?
Ile jeszcze teoretycznie może się "powiększyć"?

wazy tyle ile powinna w tym wieku, przybierac powinna ok 1 kg/tyg, rosnąc będzie do pierwszej cieczki ( ok 9 mies), potem zwolni i tu uwaga..troszke trzeba obciac racje zywieniowe zeby nie poszlo jej w boczki ;)
Rucia

psy: Shira, Aragon, Vivien, Julka, Charmie DSPP
Hodowla: Shiragon FCI

Postprzez 2kreski » 2014-12-09, 12:58

Dzięki :-D
Wet twierdzi, że jest znacznie za mała ( niska) a co do grubości, to że ok.
Strasznie mi brakuje spotkań "na żywo" z właścicielami innych dużych, żeby właśnie porównać ( choć nie wiem czy to dobre słowo <mysli> ) i porozmawiać.

Rucia znalazłam takiego twojego posta
Rucia napisał(a):Shira 7 mies - 36 kg - wygląda ok
Aragon 4 mies - 22 kg - straszna chudzina bo wysoki ale nadrabiamy :)

Czyli w wieku Coco Shira ważyła 8 kg więcej, a widziałam ją w sierpniu na wystawie w Sopocie i na pewno nie wyglądała na grubą ;-)
Kurczę, ten mój Duży to chyba naprawdę trochę mały <mysli>
2kreski

Postprzez Rucia » 2014-12-09, 15:13

Shira ma mocna budowę ale i miała w tym wieku ze 2-3 kg nadwyżki :) nie da się tego porównać 1:1 ..a ile ma w kłębie? Shirka od 9 mies stoi w miejscu ok 64-65 cm zmieniają się tylko proporcje i mimo że waga stoi prawie w miejscu wygląda zupełnie inaczej, głowa urosła a ona jest smuklejsza i pięknieje w oczach odkąd skonczyla rok :)) ..nie ma co się zamartwiać na zapas, najważniejsze czy przybiera na wadze ...mój Aragon miał etap że przybierał po 4 kg miesięcznie a potem po 8-10 kg a teraz znowu po 4 kg

Shira tak wyglądała w wieku 8 mies :) 40 kg

obrazek
Obrazek został zmniejszony.

tak w wieku 10 mies ( właśnie w Sopocie ) Nawet tatuś miał brzuch trochę bardziej podkasany niż moja gwiazda oczywiscie nadrabiala gracja na ringu :) 41 kg

obrazek

obrazek

a tak wyglada teraz tj 13,5 mies przy wadze 42.5 kg

obrazek
Rucia

Postprzez 2kreski » 2014-12-09, 15:21

Piękna jest <buzki>

No to Coco , na tak zwany rzut oka, jednak jest sporo mniejsza.
Na równe 5 miesięcy ważyła 25 kg, a 5 tygodni później tylko 28.
Ja przez to, że od początku były z nią problemy i że np. nadal nie znamy przyczyny sierstnej zamiany psa w dzika, to już wyczulona jestem na wszystko <szok> .
W kłębie, o ile ją dobrze mierzę, ma 52 cm.

No nic, 16 grudnia mamy prześwietlenie bioder, to zobaczymy ile przybrała od ostatniego ważenia.
2kreski

Postprzez Rucia » 2014-12-09, 15:34

z ta siercia to nie mam pojecia..moze za duzo marchewki albo nabialu? :) warto zrobic badanie kalu + profil szczeniecy z krwi + morfologie i biochemie...powinno troszke rozjasnic

52 cm to faktycznie troche malo ale moze cieczka przyjdzie pozniej i jeszcze zdazy dorosnac chociaz do tych 60 cm

trzymam kciuki :)
Rucia

Postprzez mamagu » 2014-12-09, 15:47

Nie chcę Wam wynajdywać kolejnej choroby, ale... może to karłowatość przysadkowa?
mamagu

psy: DSPP BINGO (FRODO) 25.08.2012
Hodowla: CZANDORIA

Postprzez 2kreski » 2014-12-09, 15:57

mamagu napisał(a):Nie chcę Wam wynajdywać kolejnej choroby, ale... może to karłowatość przysadkowa?

Matko i córko!

No mam nadzieję, że nie..
Zresztą poza tym, że jest mniejsza to innych objawów nie ma.
Sierść jest co prawda szorstka i nieprzyjemna w dotyku, ale na pewno niełamliwa.
A tak to nic innego, z tego co wypisuje dr google, u niej raczej nie występuje...
2kreski

Postprzez Tesla » 2014-12-10, 01:24

Rucia a mogę zapytać ile Aragon ma w kłębie?
Tesla

psy: Tesla DSPP
Hodowla: z Niedźwiedziej Gawry

Postprzez Rucia » 2014-12-10, 10:17

Trudno zmierzyc precyzyjnie ale wychodzi ok 67-68 cm wiec mysle ze jeszcze 4 cm podrosnie ;)
Rucia

Postprzez Tesla » 2014-12-10, 11:30

Dzięki. No ze zmierzeniem jest właśnie problem. Raz mi wychodzi 64, raz 67. Pytałem bo Tesla jest miesiąc starszy od Aragona i mam wrażenie, że od 2 miesięcy nic nie drgnął. Ale może te 2 centy jeszcze dociągnie tak dla pewności.
Tesla

Postprzez Rucia » 2014-12-10, 21:22

A ile wazy? Aragon dzis 50, 5 kg :)Tesla na pewno jeszcze podrosnie do 18 mies, powinien mniej wiecej osiagnac rozmiar ojca ...u nas to jeszcze kilka centymetrow i 20 kg ;)
Rucia

Postprzez Tesla » 2014-12-11, 01:22

Hmm... ile waży? To dobre pytanie. Ostatnio jak go ważyłem to ważył 45kg i miał 10 miesięcy (może niecałe). Teraz tak na oko to z 50 - może ciut więcej.
Do 18 miesięcy??? o proszę a myślałem, że tylko do roku rosną w górę - to fajnie. A co do rozmiaru ojca to chyba będę musiał zadzwonić i zapytać ile Dupont ma, bo nigdy nie pytałem - jak go zobaczyłem to wydawał mi się taaaaaki wielki. Wtedy w ogóle szwajcary wydawały mi się duże. A dzisiaj? No takie średnie psy. No może średnie ze wskazaniem na duże-średnie. Skala się strasznie zmienia wraz z czasem posiadania takiego psa. O jego wielkości przypominają mi tylko komentarze ludzi (patrz jaki duży pies) i to, że wszystkie znajome psy w okolicy jakoś zmalały (zwłaszcza labradory, które zawsze uważałem za duże) :-D
Tesla

Postprzez Rucia » 2014-12-11, 15:25

dokładnie znam to uczucie :) duży pies? gdzie? mój? szczeniak :) najbardziej rozbawiły nas rottweilery takie maleństwa :)
Chłopak to chłopak, potrzebuje czasu żeby urosnąć :) ojciec Aragona ma w kłębie 74 cm i 70 kg wagi więc jeszcze troszkę urośnie na pewno ( jego syn z innego miotu również osiągnął ten wzrost )... chociaż pies tak wysoki jest okazem specjalnej troski w okresie wzrostu wiec wcale mi nie zależy żeby był jak największy..nie tędy droga, proporcje, budowa, wdzięk, piękna głowa ... sa zrebaki jak moj i bardziej krepe osobniki..ja bedzie wygladal Tesla tez mozna wywnioskowac po budowie ojca ..ja juz spojrzalam i widze ze do dlugonogich nie nalezy ale we wzorcu na pewno sie zmiesci :)
Rucia

Postprzez kesara » 2015-01-05, 22:09

Moja ma 7,5 miesiąca i waży 33kg, a wzrostu ma około 61cm, piszę około, bo tyle na ile da się ją zmierzyć ;) Jak myślicie czy to jest dobra waga?
kesara

psy: Sonia DSPP

Postprzez anulka776 » 2015-01-06, 00:27

Mój śliczny ma 2 miesiące i 10 kg - od 3 dni jest z nami :)
anulka776

psy: Brabus
Hodowla: Caveat Actor

Postprzez Rucia » 2015-01-07, 12:56

echh zazdroszczę takiego cudownego maleństwa...mój koń 11 mies waży 52 kg i ma 71 cm w kłębie a nadal pakuje sie na kolanka... tylko dech zapiera :)
Rucia

Postprzez Tesla » 2015-01-11, 23:03

Tesla mężnieje z każdym dniem. Nasz kawaler ma dzisiaj równiutko 12 miesięcy. W kłębie ma 67cm (tak dzisiaj zdecydowałem po 5 mierzeniach) i waży 48kg.
Tesla

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski