Moderator: Halina
Bernerin napisał(a):Przepis w Niemczech zostal wprowadzony nie ze wzgledu na zagrozenie wscieklizna, lecz po to, by utrudnic handlarzom wwozenie szczeniat z pseudohodowli. Dotychczas szczenieta mogly byc wwozone w wieku conajmniej 8 tygodni ze szczepieniami odpowiednimi do wieku.
Nie wiem, kto wpadl na ten rewelacyjny pomysl, ale niestety nie wplynie on bynajmniej na zmniejszenie importu szczeniat, bo handlarze wiedza, jak podrobic papiery, zeby wszystko wygladalo OK. Za to hodowcy i osoby chcace kupic szczenie poza Niemcami sa szykanowani i zmuszani do czekania do 15-16 tygodni lub... kupienia malucha we wlasnym kraju.
JoannaO napisał(a):A ja słyszałam inną wypowiedź od zaprzyjaźnionego weta, która uważa, że przepis jest jak najbardziej odpowiedni. Mianowicie Niemcy, Francja i inne kraje są wolne od wścieklizny, a w Polsce wścieklizna występuje bardzo często i psiaki są zaszczepiane kazdego roku. Dlatego ona rozumie takie stanowisko. Ponoć psy w Niemczech nie są szczepione co roku na tę chorobe. Nie zasiegalam jeszcze info u niemieckiego weta.
Powrót do Berneński Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość