Na samego psa bym nie liczyła. Musicie go aktywnie szukać. Wklejam posta, którego napisałam po skutecznych na szczęście poszukiwaniach naszej podopiecznej.
"Ponieważ Ewa mnie spytała privem, co robiliśmy, zbiorę "do kupy" wszystko, co nam przyszło do głowy w sprawie poszukiwań Inusi, może ktoś coś doda od siebie:
- plakaty z ładnym zdjeciem, lepiej kolorowe, wyraźne, czytelne, z oznaczeniem, że nagroda, że to konkretny pies, z imieniem i czymś osobistym w tekście - wieszane wszędzie, w sklepach, na dworcach, przystankach, słupach, drzewach, wejściach do klatek schodowych, w urzędach, barach, knajpkach, kioskach ruchu - z tym, ze pytać, czy można powiesić, wtedy są życzliwsi i sami się angażują)
- małe ulotki, A6, z ładnym zdjeciem, możliwie mało tekstu, za to wyraźny kontakt, info o nagrodzie - wręczane rowerzystom, pieszym (chętniej z psami lub wózkami - tacy spaceruja sporo) i wrzucane do skrzynek na listy, wkładana za wycieraczkę parkującym autom, listonoszom, panom wywożącym śmiecie, taksówkarzom. Przy czym ja dawałam je i opowiadałam ludziom, jak ważna dla nas jest Inusia i jaka teraz jest biedna i jak nam zależy, żeby ja odnaleźc.
- zawiadomić i najlepiej przesłać lub zawieźć plakaty :
wszystkie okoliczne schrony, przytuliska, hoteliki, większe hodowle
straż miejską i policję w danej miejscowości i wszystkich pobliskich (uwaga, pies może daleko wędrować)
osoby odławiające psy na danym terenie i wszystkich sąsiednich
wszystkich wetów w okolicy i w sąsiednich miejscowościach i wszystkie placówki mające nocne dyżury również w dalszej okolicy
straż zwierząt, jesli działa w okolicy
wolontariuszy schronisk - oni są wyczuleni na bezpańskie psy
taksówkarzy
listonoszy
osoby wywożące śmiecie
lokalne babcie siedzące na ławeczkach przed domami - to niedoceniane źródło wiedzy (dzięki takiemu wiejskiemu "googlowi" znalałyśmy kiedyś zagubioną suczę w ciągu 2 godzin, zdążyła tylko uciec i zeżreć w odlełej chłupie wystawione na taras do studzenia żeberka na obiad

)
sołtysa, jesli to wieś no i sołtysową
no oczywiście wszelkie portale internetowe: fb, nk, portale ogłoszeniowe -im wiecej, tym lepiej, z tym że trzeba sensownie opisać psa, czasami samo podanie rasy nic nie pomoże, ale czasami ktoś po rasie przegląda ogłoszenia"