Moderator: Anirysova
kreska napisał(a):Bardzo mi przykrokciuki za Belle !!
Płukaliscie macice?
U Łaty to przebiegalo zupelnie inaczej, nie było temperatury..."poprostu" sie wykrwawiala, bylo duze ryzyko ze ta zalegajaca w macicy krew dodatkowo spowoduje zakażenie![]()
pozdr
Aga-2 napisał(a):Pamiętam jednak, że mówił, że to się zdarza dość często. Na tyle często, że niektórzy hodowcy, chcąc przeciwdziałać, albo stosują antybiotykoterapię przed i po kryciu, albo wybierają sztuczną inseminację. Mnie się nieszczególnie podoba ani jedno, ani drugie wyjście
marieanne napisał(a):To była mowa po prostu o inseminacji np. nasieniem świeżym, czy konkretnie - mrożonym przez laparoskopię/kateter norweski?
Trzymamy kciuki!
Aga-2 napisał(a):marieanne napisał(a):To była mowa po prostu o inseminacji np. nasieniem świeżym, czy konkretnie - mrożonym przez laparoskopię/kateter norweski?
Trzymamy kciuki!
Jeśli chodzi o zapobieganie zakażeniom, to wszystko jedno jaką metodę inseminacji wybierzemy![]()
Natomiast w zakresie samej inseminacji, to omawiał różne metody, natomiast domaciczną, operacyjną uznaje się w Polsce za nieetyczną.
No własnie tak też uważam - dlaczego w takim razie Ci się to wyjście nie podoba? (tzn mam tu na myśli najprostszą opcję, czyli inseminację świeżym nasieniem) - jeśli oczywiście spytać moge.
Moim zdaniem opcja bardzo fajna
kreska napisał(a):No własnie tak też uważam - dlaczego w takim razie Ci się to wyjście nie podoba? (tzn mam tu na myśli najprostszą opcję, czyli inseminację świeżym nasieniem) - jeśli oczywiście spytać moge.
Moim zdaniem opcja bardzo fajna
Inseminacja niewątpliwie ma swoje plusy , masz mozliwosc zbadania nasienia bo roznie z jego jakoscia bywa i w duzym stopniu eliminujesz wszelkiego typu zakażenia repro i sukiale repro powinien miec libido na odpowiednim poziomie, ktory umozliwi mu krycie naturalne. Brak popedu do krycia ma zazwyczaj podloze zdrowotne lub behawioralne i krycie takim psem na "sile" nie jest wskazane, stad w nie ktorych krajach istnieje teoretycznie zakaz inseminacji (np. Czechy). Inseminujac nie masz mozliwośći w 100% sprawdzic sprawnosci repro
jak pies oddaje nasienie do inseminacji tylko czasami i jest w pelni zdrowy to naturalny poped pozostaje, ale jesli kryje wylacznie poprzez inseminacje to odruch naturalny zanika i nie wiesz gdzie leżą przyczyny...
![]()
U suki tez wystepuja roznego rodzaju schorzenia lub wady budowy narządu rodnego, ktore uniemozliwiaja krycie naturalne i rozmnazanie ich mimo wszystko moze skutkowac przenoszeniem tych wad i chorob na kolejne pokolenia![]()
pozdr
Tasmanska napisał(a):Dopiero teraz doczytałam....Trzymamy kciuki za Bellę!
Powrót do - Choroby układu płciowego i narządów rozrodczych
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość