Bardzo mi przykro z powodu Bonusa
Jesli mozna spytac to czy teraz tez suczka pochodzi z poza ZKwP ?
Jesli suczka ma kilka miesiecy nie wiem ile to jest klika...i jesli nie byla wychowywana w domu i przyzwyczjana do niego , to jesli po przyprowadzeniu jej do Was zabierzesz ja do domu, to napewno bedzie nie mniej zestresowana niz jak zostanie sama na dworzu. Szczeniaki kilku miesieczne wychowywane na dworzu bez mozliwosci wstepu do domu raczej nie sa przyzwyczajone do nocnego przytulania, matka tez w tym wieku ich nie tuli...
Uwazam ze bernenczyk powinien byc przy czlowieku, jesli wybierze zycie na dworze ok. ale zazwyczaj dzieje sie to z powodu zbyt wysokich temperatur panujacych w domu ( choc znam przypadki co śpia pod kominkiem

) lub jakiegos dyskomfortu , ktory panuje w domu .
Czym innym jest gdy bernenczyk ma towarzysza na dworzu a czym innym jesli bedzie tam spedzal samotnie dni i noce, bo nie oszukujmy sie zima na podworku nie bedziecie z nim spedzac wiele czasu, no chyba ze bedziecie miec sie na oku patrzac przez okno...Jesli zadecydowalas za swoja suczke ze bedzie psem podworkowym 9 ja sie z tym nie zgadzam ) to wedlug mnie lepiej zrobisz jesli pierwsza noc spedzi w bardziej znanych sobie warunkach czyli na dworze (tylko dobrze zabezpieczonym miejscu przed ucieczka ) popros obecnego wlasciciela zeby dal Ci dla nie jakies szmatki , ktore beda mialy zapach domu i pozostaw je na poslaniu w nowym miejscu.
Nauke poznawania Waszego domu zacznij w dzien, stopniowo, nawet jesli ma byc psem podworkowym to warto zeby pznawala nowie miejsca i nie wyrosla na dzikusa.
BERNENCZYKOWI PRZEDE WSZYSTKIM NALEZY ZAPEWNIC KONTAKT Z CZLOWIEKIEM/STADEM A NIE OGROD
pozdr