Witam wszystkich w to piękne, majowe popołudnie :). Mam na imię Aleksandra/Ola. Jestem mamą dwójki szkrabów 8 i 5 lat.Obecnie w naszym domu brak pieska.Ja wychowywałam się w domu pełnym zwierząt. Z reguły były to duże psy owczarki niemieckie lub ich mieszańce i do dużych psów mam sentyment. Od dłuższego czasu odzywa się tęsknota za czworonogiem, i myśl że warto powiększyć nasze grono. Trochę czytałam o różnych rasach i tak charakterologicznie odpowiadają nam berneńskie psy pasterskie. Ale to tylko wiedza przeczytana,również na tym forum. Bardzo mi odpowiada ich łagodny,rodzinny charakter. Moja córcia(8 lat) nie wiadomo z jakiego powodu ma dogofobie (ja tak mówię

)Jej lęk przed psem jest tak duży,że ucieka przed psami nawet na smyczy

. była taka sytuacja,że nie wiele brakowało i uciekłaby na ulicę. Ten jej lęk mnie martwi bo takie zachowanie jest po prostu niebezpieczne dla niej samej. I rozmyślając usilnie doszłam do wniosku,że najlepszym rozwiązaniem będzie szczeniaczek z ktorym będzie się wychowywać,poznawać od małego. Dlatego zależy mi na psach przyjaznych,łagodnych,rodzinnych. Ale jeśli ktoś ma jakieś sugestie z chęcią przeczytam.