Karma-stawy

Moderator: Anirysova

Karma-stawy

Postprzez Klaudia1 » 2007-12-13, 14:33

Mam 11 msc berneńczyka i od jakiegoś czasu sztywono chdozi na jednej łapie. Jest pod kontrolą weta także nie będe się tu opisywać co mu jest a jak narazie to niczego nei stwierdzono... Dopiero zdjecie Rtg na które się wybieramy... No i powiedziano nam żeby podawac mu tą karme: http://www.krakvet.pl/royal-canin-mobility-support-15kg-pi-863.html
ale on ma 11 msc a czytałam że są przeciwskazania w okresie wzrostu... wybieram się w najbliższym czasie do weta ale chciał się dowiedzieć co o tym myślicie można mu podawać ta karme??
Klaudia1

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Anna Rozalska » 2007-12-13, 15:00

Karma royal jest ok. Ja dawałam swojej maxi juniora do 15 miesięcy. W między czasie zmieniałam na orjen. Bardzo dobra kanadyjska karma. Tylko, że moja niejadek 16 miesięcy je rano gotowane mięso a wieczorem chrupki. czy podajesz mu coś na stawy.
ja od 4-go miesiąca i do tej pory podaje arthloflex profilaktycznie po 2,5 ml. Nigdy nie miała problemów z łapami.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Szam » 2007-12-13, 15:14

Polecam nowy Arthro Power, bardzo dobry. Świetny jest tez czeski Gelacan, ale chyba najskuteczniejsze i najszybciej działające: galaretka z kurzych łapek.

Arthroflex podaje sie przez 2-3 mies pozniej robi przerwe na jakis czas.

P. Anno - ale Lamia chyba nie jest tez zbyt potezna suka (wagowo)? Psy lzejsze dosc rzadko maja problemy wzrostowe. (Czy ja Lamie widzialam na obozie w Zabajce??)

Bernena, skad jestescie i skad jest Twoj psiak? My tez jesmy z podparpackiego ! :)

DIgest & Osteo Junior jest dla rosnacych psow:
http://www.krakvet.pl/royal-canin-diges ... -1165.html

lub
Hills J/d
http://www.krakvet.pl/hills-canine-14kg-p-2556.html
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Klaudia1 » 2007-12-13, 15:28

Dzieki wam chodiz mi o ta karme bo kazano dawac ale pisze że nie w okersie wzrostu! JA ogolnei karmie royalem gigant junior. Pies dostaje witaminy jak był mały dolfos i coś na a (zapomnilam...) i jutro mama ma odebrać na lecznicy nowy jakiś to napisze jaki... Ja jestem z Sanoka i Szam musze powiedzieć że nie wiele barkowało a miałabym pieska z altury..:( Mamy z małej hodowli z Tarnowa... Ale myśle ze nic starconego może uda mi się jeszcze rodziców namówić na jeszcze jednego Berna... ja che po Gucci!! DO marca może uda mi się ich przekonać chociaż szanse nikłe... Ale mamy warunki duży dom z ogrodem wystarczajaca ilość kasy na 2 psy odpowiednia ilość czasu doswiadczenie nei wiem o co im chodzi..
Klaudia1

Postprzez Szam » 2007-12-13, 15:35

A tak z ciekawosci jaka to hodowla? Bo nie slyszalam o hodowli z Tarnowa, po jakich rodzicach jest Twój Berni?

Jakbys potrzebowala namiarow na dobrego weta z Rzeszowa czy innej pomoc, pisz !
Zrob RTG u dobrego weta, jezeli bedzie cos nie tak nie kroj od razu psa, tylko jedz do porzadnego weta od dysplazji i potwierdz to. Wielu wetow kroi zdrowe psy dla kasy :(
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Anna Rozalska » 2007-12-13, 19:53

Zgadza się byłyśmy w Zabajce. Lamcia wtedy zaczynała ciążę urojoną i miała focha na jedzenie. Teraz ma 16 miesięcy i waży 42kg. a w kłębie ma 68 cm. Mój wet stwierdził, że ją upasłam ale dla mnie jest w sam raz. Teraz pewnie znowu trochę schudnie po po drugiej cieczce znów ma urojoną. Potem znowu przybierze. Chciałabym aby optymalną wagą było 45 kg. Z tego co czytałam to berny rosną nawet do 2 lat. Wzorzec suki już przerosła ale na pewno urośnie jej jeszcze głowa. Pozdrawiam. Co do Arthloflexu to mój wet powiedział, że do 18 miesiecy mogę jej podawać bez przerwy po 2,5 ml. To jest odżywka więc nie ma skutków ubocznych.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Powrót do - Choroby układu kostnego i aparatu ruchowego (stawy)