ProOf przeczytalam Twoja prace świetna,wielkie gratulacje!Wspolpracowaleś z Cze-Ne-Ka.Czy sprawdzales gdzies dane a propo uzycia poszczegolnych ras w dogo na swiecie.W swojej pracy podajesz wsrod ras" zatrudnionych" w Polsce w dogoterapii na pierwszych miejscach alaskany,malamuty i samoyedy(dlamnie,to oczywisty wplyw Czeneki,ktora z tego co słyszalm nie dopuszczala przez wiele lat mozliwosci wspólpracy z innymi rasami.coj ak widze teraz troszke sie to zmienilo)Ciekawa jestem,czy znalazłbys jakies opracowanie zagraniczne gdzie te rasy wyladowalyby na tak wysokiej pozycji jezeli chodzi o wykorzystanie do dogo.Podejrzewa,ze nie.Mysle natomiast ,ze znalałbys sporo osob wsrod znanych szkoleniowców,którzy w ogole wykluczyliby rasy zaprzegowe z tego rodzaju pracy.To nie jest tylko ,ze co dwoch Polakow to trzy zdania(to taki zart Ali,podtrzymany przez mnie)ludzie jednak maja bardzo rozne doswiadczenia i sklonnosc do generalizowania problemu.Ja mysle,ze trzeba miec szeroko otwarte oczy,uszy i serce i wyciagac samodzielne wnioski,wysłuchujac przedtem róznych zdan.A w sprawie poszukiwan szczonka sadze,ze powinnes pojezdzic wolnych chwilach po róznych hodowlach,obejrzec samemu psy,tam hodowane i tyle.reszta to praca własna.Po lekturze Twojej pracy mgr.wiem,ze zdajesz sobie z tego sprawę