Tak jak napisała Magda klikerowe uczenie aportu nierosklikanego psa i przewodnika jest dosyć trudne ale nie niemożliwe. Ja od dawna przymierzałam sie do klikania z Mufką niestety nie mam na podorędziu kogoś kto mógłby sprawdzić moją umiejętność klikania i tak jakoś odkładałam tą sprawę. Jednak wreszcie sobie powiedziałam, że jak nie spróbuję to się nigdy nie nauczę i od jakiś 3 tygodni klikamy. Wcześniej uczyłam Mufkę aportu metodami podobnymi do opisanych powyżej. Mufka przynosi mi aport bez większych problemów (ona w ogóle generalnie jest dosyć współpracująca) ale gdy go przyniosła to zazwyczaj wypuszczała go z pyska przed moimi nogami a w najlepszym przypadku stała z nim przede mną i za chiny nie chciała z aportem usiąść - jak siadała to automatycznie wypuszczała aport na ziemię
no i jeszcze podczas drogi potwornie memlała aport w zębach.
Teraz klikamy 1 dziennie (kilka minut) na razie nie mam jakiś super efektów chociaż zauważyłam, że zdecydowanie zmniejszyła jej się tendencja do memlania więc mam nadzieję na jakieś większe efekty. Być może zajmie nam to nawet długie miesiące (pewnie to przez moją nieudolność klikania
) ale ja mam czas, poczekam
Myślę, że klikerowa metoda jest najlepsza do nauczenia precyzji, jest dobra do nauczenia aportowania psa, który nie jest zbytnio zainteresowany zabawkami (aportem) no i nie ma zagrożenia, że jeśli mamy psa który zbytnio przywiązuje się do przedmiotów nie będzie chciał nam go oddać bo tu nie aport jest nagrodą tylko żerełko.
W nauce klikania bardzo pomogła mi książka Pryor Karen ,,Kliker - skuteczne szkolenie psa" ale jak masz gdzieś instruktora który klika to chyba było by lepiej skorzystać z jego usług (od razu sprawdzi Twoją precyzję klikania - moją precyzję sprawdza od razu mój pies a to nie jest najlepsze rozwiązanie
)
Jedno w klikaniu jest najważniejsze - precyzja - jak masz kliknąć za późno to lepiej wcale nie klikaj.
Na egzaminie PT pies może przynosić dowolny przedmiot (portfel, kij do szczotki, piersiówkę czy co tam pies przynosi najchętniej
) koziołek o określonej wadze wymagany jest bezwarunkowo na wyższych stopniach psiej edukacji.