Moderator: annasm
AT napisał(a):Irku dla mnie (i z tego co wiem nie tylko dla mnie) niufki mają taki swój specyficzny zapach, może to przez tą ichnią okrywę włosową, powiedz czy landseer też tak spacyficznie pachnie czy raczej jest bezzapachowy?
Powiem Ci szczerze że nie znam żadnego. Na pewno w PL nie ale może gdzieś tam ktoś próbował. W każdym razie L. nie nadaje się na to. Prędzej nawet bern się na IPO nadaje niż L. PT owszem, ale PT to z L. sama sobie zrobisz bo na prawdę nie trzeba wiele wysiłku żeby się nauczył tych rzeczyAneczka napisał(a):Irek teraz ja bym chciała pomęczyć Cie w temacie Landseerów.
Szukam landseerów które zdały chociaż egzamin IPO1. Ze 3 lata temu trafiłam na stronkę gdzie były psy ćwiczące do IPO, ale niestety po prawie 1,5 roku nieobecności w sieci na razie nie udało mi się jej odnaleźć. Ty pewnie masz większą orientację w temacie, wiec proszę o pomoc
Kasia zanim odpowiem to dam tu zagadkęsaganka napisał(a):A ja mam pytanie o to strozowanie - jak to wyglada u landserow? Co, jesli obcy czlowiek wejdzie na podworko?
Toteż zależy, nie wszystkie L. są takie duże. Tak samo jak berny ale generalnie jest więcej do kochaniaHekate napisał(a):Piękna rasa, a najbardziej mnie zachwyciło że tak nie chorują jak berny, chyba wiem jakie psiaki będe jeszcze wypatrywać w Katowicach,
tyle że przyznam że dla mnie bern jest idealny pod względem gabarytowym a przy Landserze to nawet maleństwem się wydaje![]()
![]()
Ewa nie ma reguły. Ale L. raczej jest psem aktywnym. Musi 'spalić kalorie' i nawet b. to lubi. Spacerem tego nie zrobisz ale np. aport z wody to już jest dla niego cośEwa z Dżoszem napisał(a):"co to znaczy odpowiednia dawka ruchu?
Tyle, co dla berna aktywnego, czy berna - leniwca jak Dżosz ? Czy plasuje się w potrzebach psów o dużym temperamencie? Czy bezwzględnie trzeba im organizować zajęcie? Czy pozostawione same sobie przejawiają skłonności niszczycielskie? Lubią kopać? Jak odnoszą się do obcych na swoim terenie?
I mam jeszcze jedno pytanie: czy landseery się ślinią? Jak to się ma w porównaniu do berna i np nowofunlanda? " - to cytat autorski.
Irku, HOP!HOP! Jesteś tam?
Ania znam trochę też środowisko niufów i powiem Ci że one raczej nie mają jakiegoś specyficznego zapachu. Oczywiście mają inną sierść ale to nie wpływa na to. Myślę żę akurat spotkałaś psy kojcowe. Takie psy zawsze 'inaczej' pachną czy to będzie niuf czy nawet krótkowłosy labrador.AT napisał(a):AT napisał(a):Irku dla mnie (i z tego co wiem nie tylko dla mnie) niufki mają taki swój specyficzny zapach, może to przez tą ichnią okrywę włosową, powiedz czy landseer też tak spacyficznie pachnie czy raczej jest bezzapachowy?
ja też ponawiam swoje pytanie, choć myślę, że ten niufkowy zapaszek może być wynikiem ślinienia a landseer się nie powinien ślinić więc może tak nie ,,pachnie"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość