petycja w sprawie r=r

Tu wstawiamy wątki odnośnie różnych akcji prozwierzęcych

Postprzez AT » 2008-04-12, 16:27

Dla mnie nie ma znaczenia jaka to rasa i wielkość pieska - jeśli dla kogoś 200 zł to majątek i suma nie do przejścia to nie powinien mieć żadnego psa! Moja Bratowa podliczyła ile mniej więcej wydaje na swoja sunię (waży niecałe 3 kg) i wyszło jej 70 zł miesięcznie! powiedzmy, że może mogła by żywić psiaka troszkę taniej ale nikt mi nie wmówi, że na małego psa można wydać mniej niż 50 zł miesięcznie! jeśli dla kogoś 200 zł to taki majątek to nie powinien kupować psa! żadnego ani małego kundelka ani papillonka ani beagla - trudno nie stać go po prostu na taki luksus.
A Tacie możesz powiedzieć, że ja temu koledze mogę podrzucać swoje szczeniaki po beaglopodobnej suni i to one są tym nie zgłaszanym rodzeństwem. I przepraszam ale ten człowiek to dla mnie jakiś koszmar - po co rozmnaża psy skoro na rasowe nie ma chętnych i nie robi tego dla pieniędzy? Przepraszam czy on ma misję zapełniania i tak przepełnionych schronisk?
A kwestia US jest dla mnie ewidentna - ja tez najchętniej obraziłabym się na skarbówkę - ale podatki powinien płacić każdy zgodnie z prawem a jeśli ktoś nie płaci to oszukuje nie US tylko wszystkich pozostałych podatników czyli nas :-P
AT

Ostrzeżeń: 0
psy: Mufka (*)

Postprzez Halina » 2008-04-12, 17:33

No tu paranoja jakaś następuje. Nigdy nie mogłam i nie mgę pojąć, że ktoś z jednego miotu sprzedaje z metryką i beż. To jest tak jak pisała Kasia (Szam) zwykłe krętactwo.
Urząd Skarbowy - kolejna bzdura. Hodowca płaci podatek , który się zwie mniej więcej "od sztuki stada podstawowego" - czyli suki hodowlane i psy reproduktory, więc to że mówi iż od takiego szczeniaka , którego sprzedaje bez metryki nie płaci podatku i dlatego to robi to totalna bzdura, bo jak Szam wspominała od szczeniaka hodowcapodatku nie płaci tak czy siak.
Konkluzja jest taka, że poprostu facet kręci i tyle....
Halina
Moderator

psy: Karo, Sotella,Ofra, Kora[*], Bora[*], Berni[*]
Hodowla: Szumiąca Knieja

Postprzez Apcik » 2008-04-12, 17:40

eee ale z tego co mi wiadomo to raczej różnica miedzy rodowodowym bernem a nie jest spora... i napewno nie 200 zł.
Za psa z rodowodem placi sie mniej wiecej 1500-1600 zl
a bez to cena jest duzo niższa... bo wynosi ok 700-800zl... dla kogos kto nie chce wystawiac psa ani go rozmnażać to jednak różnica jest duza...
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez Zuzanda » 2008-04-12, 17:54

Apcik napisał(a):eee ale z tego co mi wiadomo to raczej różnica miedzy rodowodowym bernem a nie jest spora... i napewno nie 200 zł.
a bez to cena jest duzo niższa... bo wynosi ok 700-800zl... dla kogos kto nie chce wystawiac psa ani go rozmnażać to jednak różnica jest duza...

Tzw. Adidasy i levisy 501 też mozna kupic na bazarze za 50-70 zl i wygladaja jak oryginaly no nie :mrgreen: :mrgreen: wiec po :evil: :evil: co kase wydawać :evil: :evil:
Czyli to co wcześniej pisałam

Nasze społeczeństwo kocha PODRÓBY i OKAZJE
Zuzanda

psy: Laponia ,Tomek(*) ,Bleki
Hodowla: Black Velvet

Postprzez marzena » 2008-04-12, 17:56

Nawet teraz możesz znaleźć w ogłoszeniach w necie rodowodowe szczeniaczki berneńczyków za 1000 zł, a te bez rodowodu za 900zł. To jaka to różnica???
marzena

Postprzez Apcik » 2008-04-12, 18:01

tylko ile tych za te 1000zl jest..?? raczej wiekszosc jak ogladam to jest po 1500 zł wiec w tym wypadku roznica jest widoczna...
Apcik
Moderator Działu

petycja w sprawie r=r

Postprzez Szilkowa » 2008-04-12, 18:01

No więc wstawiam to co wymyśliłam z Przemkiem

Chcielibyśmy prosić o pomoc w urzeczywistnieniu i rozpowszechnieniu akcji r=r. Ponieważ uważamy ze internet to za mało bo nie każdy ma do niego dostęp. Jak również chcemy rozpowszechniać akcje przez niego ale szukamy również pomocy w innych źródłach które mogą rozpowszechniać akcje. Ludzie sprzedają psy na aukcjach jak przedmioty nas przeraża i nie możemy tak dłużej patrzyć na te biedne psiaki które nie czemu nie są winne. One przecież też mają serce i odczuwają ból, smutek. Jak również wiele ludzi nie zna się na rasach, a na niektórych aukcjach są podawane błędne dane co do rasy i pochodzenia zwierzęcia. Kupujący i myśli że kupuje ''rasowego'' psa który po pewnym czasie okazuje się kundelkiem który całkowicie odbiega od wzorca. Chcemy zakończyć cierpienie niewinnych zwierząt i doczekać się sprawiedliwości. Rodowód właśnie pokazuje nam pochodzenie zwierzęcia to tak jak noworodki dostają metrykę urodzenia tak i każdy pies powinien dostawać takowa informacje. Tak narazie jest tak tylko w porządnych hodowlach które ciężko pracują nad udoskonaleniem rasy a ci ''hodowcy'' wszystko psują. (tutaj postanowiliśmy dodać post AT oczywiście troszkę zmieniony )Ceny wiele ras psów np. berneńczyków nie są takie wysokie. Można bez problemu kupić wystawowego pieska za 1300-1400 zł a jak się włoży troszkę wysiłku w poszukiwania to i za 1000, podczas gdy ceny ,,podróbek" nie są wcale takie niskie zważywszy na fakt, że jak wezmę berneńczyka o niewiadomym pochodzeniu ze schroniska to zapłacę za niego 100 zł to mnie dziwi, że ktoś za takiego berna może zapłacić 800!
A różnica kilkuset złotych bierze się stąd, że szczeniaki z rodowodem są na ogół lepiej karmione niż te ,,okazyjne" (każdy wie jaki jest koszt dobrej jakości karmy) i masz pewność, że psiak ma na pewno wykonane szczepienie, odrobaczenie itp. Odpowiedzialni właściciele którzy zdecydowali się kupić psa bez rodowodu powtarzają dla pewności szczepienia, ponieważ nie wszyscy pseudohodowcy faktycznie szczepili zwierzaki. Niektórzy ludzie uważają ze rodowód zobliguje do chodzenia na wystawy co nie jest prawda dzięki rodowodowi wiemy czego można się min. spodziewać po psu. kupując szczeniaka z metryką wiemy skąd pochodzi i znamy jego przodków. Chcemy by powstała ustawa która by .............. Jak również chcemy by w szkołach były również zajęcia z tego zakresu. Żeby uczono dzieci jak mają poprawnie postępować ze zwierzętami .Zmniejszyło by to w przyszłości liczbe niechcianych psów i problemów w schroniskach.. A stan Polskich schronisk nie jest w najlepszym stanie. Dlatego prosimy o to bo to co się dzieje w schroniskach jest często przerażające nie wystarcza środków na lek, pożywienie, posłania, budy a co najważniejsze pieniędzy na ich utrzymanie. Nie jest też prawdą to że poród szczeniaków pomoże w zdrowiu suni czy kotki. Często to dla niej niepotrzebny stres i bul.. Czasem prowadzi to do jej śmierci, tym bardziej jesli jest ciagle wykorzystywana jak fabryka do rodzenia szczeniąt/kociąt. A te szczeniaki/kocięta potem lądują w schronisku. Rozumiemy, że nie każdy człowiek jest miłośnikiem zwierząt na tyle, żeby żyć z nimi pod jednym dachem. Wierzę jednak, że wszyscy zgodzą się z nami, iż nie powinny istnieć takie miejsca, gdzie w niegodziwych warunkach są rozmnażane zwierzęta po to, aby przynosić korzyści majątkowe. Mowa tu o pseudohodowlach, gdzie produkuje się prawie-persy, prawie-mainecoony, prawie-syjamy i inne-prawie-rasowe koty i psy

Byłam bym bardzo wdzięczna za wszystkie sugestie i poprawki dotyczące petycji :-)
Szilkowa

psy: Szila-bpp Tia-bc

Postprzez agusia » 2008-04-12, 18:01

Roznica moze jest i spora miedzy rasowym i nierasowym, ale gdy naprawde dbasz o kluska i martwisz sie o niego, to szybko roznica zostanie pochlonieta z gorka przez veta i wszystkie gazeciki dla kluseczka. Lacznie z pobami odnalezienia idealnej karmy nie tej z marketu...
agusia

psy: Omena Szumiąca Knieja

Postprzez AT » 2008-04-12, 18:03

Apcik napisał(a):eee ale z tego co mi wiadomo to raczej różnica miedzy rodowodowym bernem a nie jest spora... i napewno nie 200 zł.

no ale my mówimy o ewentualnej różnicy wynikającej z tego, że szczeniakowi pomimo tego,że można wyrobić metryczkę to hodowca tego nie robi. a wszystkie inne koszty powiedzmy ma takie same bo uwierzmy mu na słowo że karmi i pielęgnuje te psy w odpowiedni sposób :-/
I już kilkukrotnie na tym forum było udowadniane, że jak ktoś chce to może kupić psa wystawowego nawet za 1000 zł (tylko trzeba się troszkę chęcią wykazać) a jak komus na wystawach nie zależy to może kupić pieska niewystawowego z rodowodem za 800 zł (a nawet czasem taniej) wystarczy troszkę poszukać.
oczywiście mozna też sobie kupić psa za 3000 zł albo nawet sprowadzić z zagranicy za 1500 euro i powiedzieć, że psy rasowe są bardzo drogie :mrgreen:
no ale fakt, że jak ktos chce psa jak bułki w markecie kupić - szybko to trafia na ceny 1500 za rodowodowego albo 800 za bezpapierową podróbkę.
Ostatnio edytowano 2008-04-12, 18:07 przez AT, łącznie edytowano 1 raz
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez Szilkowa » 2008-04-12, 18:06

Tak, popieram panią Asie
gdybym tydzień później kupiła Szile prawdo podobnie miałą bym psa z rodowodem ponieważ znalazłam sunbie z rodowodem za 1100.Ale oczywiście nie żałuje że ją kupiłam ale żałuje że jest baz rodowodu
Szilkowa

Postprzez Apcik » 2008-04-12, 18:10

no można kupić za 1000 zł z rodowodem(wytawowego) tyle czy ta cena nie zasugeruje komuś że coś może być nietak :?: Jeżeli o mnie chodzi to pierwsza moja myśla byloby dlaczego tak tanio jak inne ogłszenia sa po 1500-1600zl albo i wyzej...ze coś pewnie ebdzie nie dokońca tak jak ma być... Po dłuzszym pobycie na forum wiem jak ważne jest odzywianie psiaka w młodym wieku.... to pomysle ze szczeniaczek nie był karmiony dobra karma itp. Ta niska cena też daje do myslenia :-)
Moze ja jestem jakaś inna ale dla mnie tak by to wyglądało :roll:
Apcik
Moderator Działu

Postprzez Szam » 2008-04-12, 18:31

Apcik tak z ciekawosci masz psa z czy bez rodowodu?

Od razu Cie uprzedzam, ze tutaj nie propagujemy hodowli/ kupna/ sprzedazy psow bez rodowodu, wiec wez to pod uwage w swoich wypowiedziach.
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Apcik » 2008-04-12, 18:31

prosimy bardzo o sugestie jakies... Ja podejmuje sie potem poprawy tekstu gdyż są w nim pewne błedy jezykowe itp. aby nie poszło to w świat z tak rażącymi błędami :lol:
Apcik
Moderator Działu

Postprzez Szilkowa » 2008-04-12, 18:34

Ok Asiu ;-)
Tak musze przyznać z polskim u mnie nie zadobrze :oops:
Szilkowa

Postprzez Przemo » 2008-04-12, 18:34

prosimy o poprawki gramatyczne i logiczne. By mialo to rece i nogi. :-D

zastanawiamy sie tez do kogo ostatecznie kierowac ta petycje
Przemo

psy: Bera(*)

Postprzez Apcik » 2008-04-12, 18:35

mój jest bez z powodu niewiedzy itp. dzieki forum dowiedzialam sie wiele o tych sprawach.. aa i jak widze troszke żle mnie zrozumieliscie chyba... ja nie popieram pseudohodowcow!!!! tylko próbuje wyjasnic czym kieruja sie osoby kupujace psa.. bo tym samym niedawno kierowałam sie ja jeszcze.... teraz jak i ja tak i moi rodzice zmienili poglady na te sprawy i wiemy że popełnilismy poważny błąd.. i nastepnym razem nie mamy zamiaru go powtórzyć
Jezeli kogoś uraziłam to przepraszam ale niebyło to moim celem :oops:
Apcik
Moderator Działu

Postprzez saganka » 2008-04-12, 18:39

Apcik, a czy w psach rasowych liczy sie tylko wystawianie? Rodowod daje nam jedno - gwarancje pochodzenia, jak pisaly dziewczyny - gwarancje tego, ze masz orginal, a nie podrobe.
Ja nie mam psa wystawowego, nie mam psa do rozrodu, ale mam psa rodowodowego, czyli berna :-)
saganka

Postprzez Szilkowa » 2008-04-12, 18:40

Tak u mnie było podobnie jak u Apcik ;-)
Dzięki p.Halinie i temu forum zrosumiałam jak ważna jest sprawa r=r.
Ostatnio edytowano 2008-04-12, 18:40 przez Szilkowa, łącznie edytowano 1 raz
Szilkowa

Postprzez saganka » 2008-04-12, 18:40

Moze masz racje, ze pokazujesz nam argumentacje osob, ktore kupuja psy bez papierow. My sie nie obrazamy :-)
saganka

Postprzez saganka » 2008-04-12, 18:41

MOzecie zawsze wstawic tutaj http://www.petycje.pl/ i tam zbierac podpisy
saganka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Akcje na rzecz zwierząt