Moderator: Anirysova
Karolina bo z jednej strony moze byc krzywda, bo wiadomo do czego uzyje go czesc konkurencji (chociaz to dosc smieszne slowo na hodowle psow, gdzie w sumie to wspolna pasja a nie zawody)........bo to polska wlasnie...
Dobra hodowla, dobry hodowca sam obroni sie swoją ciężką pracą i przynajmniej chęcią zdobywania wiedzy.
>Karolino bardzo prosze ,bys nie wypaczała sensu moich wypowiedzi ,jasno napisałm,ze katalog w ktorym bedzie pelno falszywych danych podanych przez nieuczciwych hodowców bedzie krzywdzil tych hodowców ,ktorzy uczciwie podaja dane .To chyba zupelnie cos innego niz sugerujesz ze napisalam? .Bardzo prosze raz kolejny ,by nie wkladac w moje usta słow których nie wypowiedzialam,a tym bardziej nie napisalam.Nie jestem osoba obrażalska,ale boli mnie gdy ktos tak przekreca istote moich wypowiedzi.Boli mnie to, gdy Asiu At piszesz, ze mozecie kupowac psy gdzie indziej za granica,jak hodowcy sie obraza i nie beda chcieli katalogu. Nie wiem jak inni hodowcy, ale mi zalezy na dobrej jakosci bazie danych dotyczacych bernówi ,a nie picu dla zabawy i wcale nie jest konieczne do tego 20 lat.Asiu At weszlas na strone Szam przeczytalas program zdrowia aussi ,czy tworzyli go wraz z baza danych 20 lat tak jest to tam napisane ? NIe! I skad takie oskarzenia w moja strone, co konkretnie masz przeciw mojej hodowli,czy hodowlom innych forumowiczów, by pisac tak niesprawiedliwa wypowiedz.Tak takimi wypowiedzimi obraza sie tutaj hodowców ,którzy wspóltworzyli i współtworza te foorum.Po tym wszystkim jak dzielilam sie na tym forum swoim 10 letnim doswiadczeniem hodowcy bernow, gdy pisalm o zagrozeniach zwiazanych z ciaza, klopotach z kryciem suk ,genetyce i tak zwyczajnych sprawach jak sposbach na kamien nazebny, przygotowanie do wystaw,udzielałam rad zwiazanych ze szkoleniem bernow ich wystawianiem nagle okazuje sie ,ze jestem zlym hodowca,zarzuca mi sie nawet,ze dazę do ukrycia prawdy!!!! Ja pierwszy hodowca w Polsce ,ktory na swojej stronie umiescil jako przyczyne smierci swojej ukochanej suni nowotwór.(a przeciez kochani nie byl to pierwszywypadek smierci na nowotówr psa w hodowli w Polsce.!Ja wlasnie na tym forum otrzymuje taki zarzut.Dlaczego ? bo smiem miec inne zdanie,bo znam swiat hodowlany lepiej niz wy i moja zanjomosc nie zamyka sie o tylko do Polski moja AT.Tam gdzie jest pieniadz tam sa i mechanizmy z nim zwiazane.Czy nagle pieniadz ma inna wartosc za TZW granica.O swieta naiwnosci.Jezeli znajdziesz hodowle zagraniczna zajmujaca sie darmowym rozdawnicwtem wysokiej jakosci bernow ,to daj mi znac.Nie ma takich ? Chca pieniadze, popatrz, czyli nie ma tam czystej krwi hodowców filantropów.Kazdy nawet jezeli jest pasjonata rasy z krwi i kosci ,a ja nim jestem chce miec srodki na rozwoj hodowli,chce by przynajmniej mala czesc tego co inwestuje mu sie zwrócila i dLA tego nie moze pozwolic by jakis ignorant oszolom wymyslil na wlasny uzywtek np.jaks nowa teorie dziedziczenia ,biorac i korzystajac z mieszanki danych prawdziwych i nieprawdziwychW krajach zagranicznych ochrone hodowcy daja kluby,to klub wytoczy w razaie czego sprawe o oszczerstwo,a i tak wiele danych nie wychodzi na forum publiczne.Kazdy kto prowadzi hodowle wie,ze nie ma mozliwosci by rodzily sie same idealne zyjace po 14 lat szczeniaki chocby sobie wypruł zyly ,bo mówimy o zywych organizmach,ale do wielu z was nie dociera to.To nam potrzebne sa dane prawdziwe by moc czynic rase lepsza zdrowsza i wielu z nas o niczym innym bardziej nie teskini i ja zaliczam sie do tych osób. Nie osiagnie sie tego tylko dobrymi intencjami,ludzie troche rozsadku!.Ktos napisal ze katalog potrzebny jest wlascicielom,ciekawe po co ?Czego dowie sie przyszly wlasciciel z mieszaniny prawdy póprawdy i klamstw.Nic moze byc tylko wprowadzony w blad.JESTEM ZA KATALOGIEM,ale do ktorego dane nie beda brane na lapu capu tylko w sposób przemyslany.Niech mi ktos powie dlaczego uwaza wprowadzenie programu zdrowia rasy jako pierwszego i w ramach niego powiekszanie danych o najwazniejsze dla zdrowia rasy dane.(pozostale dane mozan juz gromadzic )Mozna to zrobic nawet w rok,Co jest takiego,ze tak bardzo walczycie z tym pomyslem? Kazdy kto trzezwo mysli musi odpowiedziec,zeza takim oporem nie stoi dobro rasy,polepszenie zdrowia bernów.Jestem uczciwym hodowca i takich tu sporo ,chociaz jak widac nagle hodowcy przestali byc mile widziani.Co macie z tego,ze bedziecie nas obrazac,bo niechcecie uwazglednic takze widzenia hodowców.Wyglada na to,ze poniewaz chce by katalog zawieral prawdziwe dane jestem karana przez co niektórych forumowiczów. Za to, i za to ze podaje jaka droga jest to osiagalne .To jest ten straszliwy czyn którego sie dopusciłam na forum tak zly,by podwazac moja prace hodowcy ,moje doswiadczenie wiedze ,takze czynny dotad udzial na tym forum?.Ps Wybacz Alicjo ,ale niestety nie jest to efekt zwielokrotnienia gdy pisze o przypadkach zafalszowania wynikow badan czy przyczyn smierci ,znam konkretne przyklady takze zagraniczne.pomysl sobie jak wazne moze to byc jezeli chodzilo np o jakiegos mocno kryjacego zagranicznego reproduktora,albo polskiego.Wystarczy jeden pies,wiem o kilku ktore niosly okreslone wady i prosze tu nie wyciagac domyslow bo jak znam zycie bedzieto strzal w plot.Takie dane sa potrzebne i takie danenaprawde sa wazne .Hodowca poczatkujacy nie ma najmniejszych szans by do nich dotrzec ,jeszcze jezeli chodzi o psy polskie cos moze uslyszec przypadkiem jezeli chodzi o zagraniczne no cóz jest bez szans,(na to sie pracuje latami wyrabiajac kontakty ,zapytajcie Kasi Szam,ona wie o tym dokladnie )a przecie tamj ezdzi sie czesto z lepszymi suniami,czasem mozna przywiezc sobie puszke pandory.Gdybys AT poczytala watku o rozrodzie i kryciu jak pisala Ewelina,ze np,od suk polskich jadacych na krycie wymagane sa najrozniejsze badania,ale nie sposob ich wyegzekwowac od zagranicznych wlascicieli reproduktorow,powinno Ci to dac do myslenia,nim zaczniesz zachwycac sie wybacz,ale naiwnie ta zagraniczna hodowla..Cefreud napisał(a):Kasia-chyba opatrznie zrozumiałaś dziewczyny.Tu nie chodzi o krytyke hodowców tylko o odpowiedź na wypowiedź Bei.
Dlaczego ktoś miałby się obrażać i mieć dość jak pisze Bea.Zobacz jak niewielu hodowców wypowiada się na forum-dosłownie garstka.Niewielu tak jak ty prowadzi jakies statystyki.Nie sadzę aby dziewczyny krytykowały takich jak Ty, tylko zareagowały spontanicznie na wypowiedź Beaty pisaną w sensie katalog jest krzywdą dla hodowców
bea napisał(a):Asiu At weszlas na strone Szam przeczytalas program zdrowia aussi ,czy tworzyli go wraz z baza danych 20 lat tak jest to tam napisane ? NIe!
bea napisał(a):Tak nie mozna,Jezeli mamy budowac cos wartosciowego to uda sie to tylko razem.
Busola napisał(a):Beatka napisała:
"Wspolpraca to wspolpraca,a mi juz na pocZatku powiedziano, ze hodowcy nie beda dopuszczeni do samego zbierania danych, beda jedynie podmiotem do sciagania danych ,wybacz to nie jest plaszczyzna wspolpracy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość