Karma zwykła a weterynaryjna

Karma zwykła a weterynaryjna

Postprzez agusia » 2008-05-18, 19:11

Może spróbuję w tym wątku. Chciałam zapytać czym rózni się karma zwykła od weterynaryjnej :?:
agusia

Ostrzeżeń: 0
psy: Omena Szumiąca Knieja

Re: Karma dla Berneńczyka

Postprzez Natalia i Galwin » 2008-05-18, 19:13

Karma weterynaryjna jest podawana psom które na coś chorują - np mają problemy z nerkami, wątrobą czy jakieś alergię ;-)
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Anuta » 2008-05-18, 19:26

Zazwyczaj w karmach weterynary wypelniacz stanowi ryz, a nie kukurydza.
Anuta

psy: Astra(*), Nora(*) i Indi(*), Jumper, KeyRa

Postprzez agusia » 2008-05-19, 08:28

Dzięki... Cóż, mam wybredną sunię :mrgreen: Chrupie tylko i wyłącznie weterynaryjnego royala. Do puriny i ekanuby wogóle nie chciała podejść, royala zwykłego "wylizywała" i wypluwała, więc chyba kupię całą paczkę u weta...
agusia

Postprzez Natalia i Galwin » 2008-05-19, 22:07

Nie wiem czy to dobre wyjście, jeżeli mała jest zdrowa.
Widzisz, te karmy sa nastawione na to by pomóc w leczeniu psa. A my jeżeli szczeniak jest zdrowy powinniśmy nastawić się przede wszystkim na to by pies odpowiednio rozwijał się (głównie jeżeli chodzi o stawy).
Spróbuj inne karmy jeszcze, np Hillsa czy Bento. Albo postaw sprawę jasno małej - jesz co masz w misce i koniec ;-)
Natalia i Galwin

Postprzez agusia » 2008-05-20, 08:24

Natalia, ufam swojemu vetowi i skoro poleca mi tą karmę to ja, laik, mu wierzę, bo przeciez ja sama nie wpadłam na pomysł z karmą weterynaryjną... :-)
agusia

Postprzez Natalia i Galwin » 2008-05-20, 09:18

Mimo, że ufasz to jednak spytałaś się o tą karmę, widać miałaś wątpliwości :-> Ja po prostu nie widzę potrzeby dawania psu karmy weterynaryjnej jeżeli jest zdrowy, szczególnie jeżeli chodzi o szczeniaka który powinien dostać zupełnie inne jedzenie aniżeli pies dorosły, przede wszystkim jedzenie bogatsze w wiele składników i karma ta musi być inaczej zbilansowana. Nie sądze by karma weterynaryjna była taką karmą...
A sama mam niejadka więc spokojnie, wiem co to znaczy :-) Jak miał problemy z brzuszkiem to też jadł weterynaryjnego royala i bardzo mu smakował, a jak dostał z powrotem zwykłą karmę to była obraza.
Natalia i Galwin

Postprzez agusia » 2008-05-20, 10:17

Fakt, że im dłużej czytam Wasze wypowiedzi tym więcej wątpliwości mam, stąd też pytania :-D Bardziej doświadczeni jesteście...
Karmy popróbujemy jeszcze. A co powiesz o Vet Nurtition Royala?
agusia

Postprzez Natalia i Galwin » 2008-05-20, 10:27

Wiem że wiele niejadków lubi Bozite, a jest to karma bardzo dobra.
Ja do royala przekonana nie jestem niestety, a karmy vet size nutrition nie znam. Weci najczęściej doradzają tą karmę którą sami sprzedają (przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia), dlatego w tych sprawach są dla mnie kiepskimi doradcami :-P
Natalia i Galwin

Postprzez Anirysova » 2008-05-20, 11:56

Też uważam, że zdrowy pies, a tym bardziej szczeniak nie powinien jeść karmy dla chorych psów czyli weterynaryjnej.
Szczeniak powinien dostawać karmę dostosowaną do wieku czyli typu "PUPPY" oraz do rasy czyli "LARGE BREED".
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez agusia » 2008-05-20, 13:10

Vet Nurtition Royala jest w wersji giant babydog, puppy, junior, adult i jest karmą dla psów zdrowych, więc spełnia wszystkie wymagania, prawda? Ale popróbuję jeszcze z innymi karmami... ;-)
agusia

Postprzez Apcik » 2008-05-20, 19:19

mój ostatnio też zaczął wybrzydzać i kupiłam na próbe boscha maxi plus i psiak dojada już 2:15 kg opakowanie;-)
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez dorciaj » 2008-05-21, 06:58

U nas karmę weterynaryjną royala ma ONek, który z powodu choroby trzustki jest na dożywotniej diecie.
Ja bałabym się dawać takiej karmy zdrowemu psiakowi.

Pozdrawiam
dorciaj

psy: Fito Piorun Aris

Postprzez anula » 2008-05-21, 08:15

Agusia, a może znajdź jakąś karmę z rybą i zamów kilka kg. Właśnie czekam na Bozitę, która w składzie ma m.in. ryby. Ponoć niejadki chętnie ją jedzą i na to liczę. :roll: Sawa właśnie wymienia sierść i kupiłam jej u weta Omegan (bo Kerabol jest be, nawet w wodzie) tj. tran i coś tam jeszcze. Jedzie rybą na odległość. Sawa jak polałam tym kramę to przez 1 dzień, słownie jeden dzień jadła tyle ile jest przypisane do psa jej wielkości i wieku. teraz znowu zjada tylko jeden posiłek czyli połowę porcji. Bozita to już chyba ostatnia próba dopasowania karmy dla niej :roll: Albo spróbuj z Puriną ProPlanem. Karmę najlepiej zamawiać ze sklepów internetowych. Dostajesz zapakowany szczelnie worek, tańszy niż kupowany na kg u weta i z aktualnym terminem spożycia, u weta w sumie nie wiesz co kupujesz, bo worki pootwierane.
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez tomy » 2008-06-01, 09:22

U mnie Aza od zawsze dostaje EUKANUBA PUPPY & JUNIOR LARGE , w tej chwili ma 13 miesięcy i tak jak piszecie będzie dostawała jeszcze juniora tak do 16 miesiąca. Później będziemy przechodzi na karmę dla psów dorosłych.

Jeżeli chodzi o EUKANUBA PUPPY & JUNIOR LARGE to bardzo polecam. Aza zjada ze smakiem ( co prawda wieczorem jak juz jest chłodno ) całą miskę. Choć muszę przyznać, że jak były sytuacje ze zaczynała mi marudzić i okazywała niechęć do suchej karmy ( ponieważ posmakowała tez innych rarytasów , no i wiadomo ze mięsko smakuje lepiej ) ja postanowiłem, że kama będzie w misce do momentu aż Azunia zgłodnieje i zje w końcu.

Podziałało, od dłuższego czasu, sucha karma stanowi 90% jej jadłospisu :-) , nie ukrywam ze jest to bardzo wygodne dla mnie ..... a i widzę ze Aza sie do karmy przekonała.

Raz jeszcze polecam Eukanubę.

Pozdrawiamy !
tomy

Postprzez Hekate » 2008-06-01, 10:18

U mnie tez Alto je eucanube puppy&junior large, tylko co mnie zastanawia, zauważyłam że od jakiegoś czasu, coraz to bardziej tanieje w sklepach w necie najpierw 15 kosztowała 149 potem 139 a teraz w kilku sklepach już 129 i teraz niewiem czy to walka o klienta zmniejszając marże, czy obniżanie jakości w celu uzyskania tańszej produkcji i bazowanie na wyrobionej marce :?:
Hekate

Postprzez Anna Rozalska » 2008-06-02, 08:57

Moja od początku nigdy nie lubiła eukanuby. jadła royala baby dog sensible a potem maxi juniora sensible.
Jednak royal w końcu sie znudził. zaczęła wybrzydzać praktycznie wszystkie karmy. Ojen był super ale chrupki za mała bo się nimi krztusiła. Biomil też super ale krokiety za duże. Żadna karma z rybą nie wchodziła. Po wielu testowaniach z karmami ( moglam otworzyć sklep z sucha karmą) trafiłam w jej gust. od pół roku jest na Bricie Care hipoalergicznym lamb and rice i jest ok. Chrupki akuratne. Uważam , że chociaż karma jest czeska sprawdza się w 100%. Karmę należy dostosować do gustu psa i obserwować jak jest przez niego przyswajana.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Szam » 2008-06-02, 09:14

CO do Eukanuby moze to podrobka?? Nierealne, zeby karma klasy super premium spadla z ponad 200zl na 129. W Klubie hodowcow 20kg kosztuje ponad 200zl, wiec niemozliwe, zeby w sklepie byla tyle tansza. Ja bym sie nie skusila...niestety za ta cene ciekawe co jest w worku :-/
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Hekate » 2008-06-02, 09:40

No właśnie też dla mnie ta cena jest podejrzana, ale w sklepach internetowych? podróbki? Czyli w telekarmie i zooexpresie, a raczej nikt tu na forum nie miał dotychczas zastrzeżeń do tych sklepów.
Eukanube załatwia nam znajomy hodowca właśnie chyba z Klubu hodowców 18kg za 170zł, ale ostatnio zauważyłam że cena w tych sklepach spadła więc myślałam aby zacząć kupować w necie, ale kolejna obniżka ceny sprawiłą że właśnie zaczełam się zastanawiać gdzie jest ten haczyk.
Hekate

Postprzez anula » 2008-06-02, 09:41

Sawa "już" tydzień jedzie na Bozicie i jestem zdumiona bo nareszcie (póki co) ten pies je całą dzienną porcję karmy, anie pół z musu! Mam nadzieję, ze tak zostanie :!: :roll:
anula

Hodowla: Astrolabium

Następna strona

Powrót do Karmy suche