Biegunka

Moderator: Anirysova

Re: Biegunka

Postprzez Danka » 2008-06-17, 15:26

hmm, wiesz on ta karme z Royala bardzo lubi i od poczatku nei było z nią probelmów i z jej przyswajaniem ale wydaje mi sie że masz racje jesli o to gotowane chodzi wiec dzis poprostu zrobimy mu tak ze dziś na wieczór dostanie mniejsza porcje i bez mieska z indyka, troche bedzie musiał sie przegłodzic, a o karme inna niz royala dla szczeniat zapytam tez jutro u weta. Zobaczymy jak bedzi epo dzisiejszej nocy bez podawania mu tabletek. W sumie moze byc i tak ze on poprostu nie chce tego miesa a przeciez drób teraz jest najbardziej faszefowany tymi swinstwami i specyfikami najgorszymi.
Dzieki za rady - dobrze że jesteście i można sie Was o coś popytac bo inaczej masakra :-D
Danka

Ostrzeżeń: 0
psy: Credo Czar Wiosny

Postprzez Danka » 2008-06-17, 15:37

jesli o Royala chodzi to nbasz Credulek je ta:
BABYDOG ULTRA SENSIBLE 30
Szczenięta wrażliwe od odsadzenia do 5 miesiąca, czy w takim razie taka karma Natalia jest odpowiednia czy lepiej szukac czegoś innego??
Danka

Postprzez Natalia i Galwin » 2008-06-17, 15:43

Nie czuje się na tyle kompetentna by mówić czy dana karma jest dobra czy jest zła... Jest dla psów delikatnych :-D Jest to Royal, więc pewnie jest dobra ;-)
U nas by ona odpadała dlatego bo jest ona z mięsa kurczaka.
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Anna Rozalska » 2008-06-17, 19:12

Uważam, że karma royal maxi baby dog sensible jest dobra. Ja dawałam lamii chociaż ona nie mi wrazliwego żołądka. jadła do 5 miesiąca. Potem z royala maxi juniora tez byłam zadowolona. Jadła do 8 miesiecy. Potem zaczał się cyrk. Przestała jesć wogóle . Ani chrupek ani gotowanego. Panna miała po piereszej cieczce ciążę urojoną. Zaczęłam zmieniać jej karmę. Wszystko smakowało ale tylko jeden dzień. W końcu trafiłam na karmę Brit Care hipoalergiczną jagnięcina z ryżem. Mimio , że jest to czeska karma jest karmą super premium. Skład ma taki jak maxi royal sensible. Lamia je ją już od pół roku i wszystko jest ok. Im drożej płaciłam za karmę np. biomil czy orjen tym ona nie chciała jeść ze wzgledu na wielkosc chrupek. W biomili krokiety za duże a w orjenie za małe. Na szczeście w bricie ok.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Cefreud » 2008-06-17, 19:36

żadna z karm Royala(przepraszam,jest jeden mix warzywny) nie jest pozbawiona kuraka.Jeśli pies ma uczulenie na ten składnik wybór karm masz bardzo ograniczony.Większośc karm nawet jak w tytule jest jagnię i ryż ma dodatek tłuszczy drobiowych, co u mojego psa powoduje alergię
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Danka » 2008-06-18, 08:44

Dzieki no to nieźle z tymi karmami, Royala nam wiele osób polecało w tym wet również jak i sam Hodowca. Wczoraj popołudniu, wieczorem i w nocy było wszystko w porzadku, wrecz nasz maluch mnie zadzwiwił niesamowicie gdyz sam dał mi do zrozumienia , że chce wyjsc na spacer, a ja "blondynka" :oops: nie bardzo go na poczatku rozumiałam wiec mądry psiak stanął na przednich łapach na szafce, złapał w pyszczek smycz i pokazała o co mu chodzi :-D hehe byłam w szoku. Wszystko w nocy było ok zreszta wieczorem na spacerze kupka była normalna, ale dzis rano ta kupka znów taka jakas nie bardzo i bardziej konsystencji rzadkiej :-/ wiec znów sie zaczełam martwic. Dziś mamy planowana wizyte i weta na szczepienie choc pewno w tych okolicznościach go szczepic nie bedą ale niec zerknei na niego, moze trzeba jakas kuracje. A co do karmy to faktycznie mamy niewielki wybór, dzieki Aniu za info o Brit Care- nie wiesz moze czy mają taka dla szczeniat młodych zupełnie?
Danka

Postprzez Tess » 2008-06-18, 09:02

Czoper jest uczulony na ryż - jak widać, to też się zdarza... Powodzenia i trzymamy kciuki za maluszka.
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez Danka » 2008-06-18, 09:05

oki dzieki zobaczymy jak bedzie dzisiaj i co powie wet bo teraz to juz nie wiem w sumie co myslec bo ta biegunka to taka dziwna jest , pojawia sie tylko wieczorami i w nocy, bądź nad ranem :-? jesli okazałoby sie że to moze być ryż to czym karmic takiego malucha- makaronem?
Danka

Postprzez Tess » 2008-06-18, 09:14

My podawaliśmy gotowaną wołowinę z warzywami i makaronem w proporcji około 1/5 makaronu i karmę, dla juniorów, która ryżu nie zawierała - już nie pamietam co to było, bo Czoper ma 7 latek.
Tess

Postprzez Anna Rozalska » 2008-06-18, 09:26

Nie sądzę aby maluchowi ryż szkodził. Jest bardzo niewielki odsetek psów uczulonych na ryż. Natomiast sporo psów jest uczulonych na drób. U niektórych występuje nawet alergia skórna. Karma Brit Care ma duży asortyment.
Dla maluchów jest Brit Care Puppy All Breed lamb Rice od 4-tygodnia do 12 miesiecy. Zawiera 32% białka oraz glukozaminę i chondroitynę. W Kuchni Pupila mozna zamówić 1 kg za 16,37 po prostu na spróbowanie. Zobaczysz czy ma biegunkę i jaka jest czestotliwiość kup. Uważam , że Brit Care jest lepsza karmą od przereklamowanego royala. Na plus jest to, że pies nie musi zjeść karmy dużo w ciągu dnia. Np. Lamia przy wadze 50 kg royala musiałaby zjeść około 500 g a Brita tylko 380 g.
Anna Rozalska

Postprzez Szam » 2008-06-18, 09:37

My polecamy Biomilla, to na prawde wysokiej klasy karma, jedza ja nasze dorosle psy jak i szczenieta, zero biegunek. W przeciwienstwie do wiekszosci karm nie jest produkowana w Polsce, Czechach czy Rosji, ale w parku narodowym w Szwajcarii. Ma normy zywienia dla ludzi, jest z suszonego miesa a nie maczek i nie ma konserwantow. Dla Bernenczyka polecam Juniora Maxi lub Juniora Sensible.
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Anna Rozalska » 2008-06-18, 10:02

Zgadzam sie , że biomil to karma super premium. Też ją testowałam , tylko moja łobuzica nie chciała jej jeść bo krokiety były za duże a pannie nie chciało sie gryść.
Anna Rozalska

Postprzez Pati94 » 2008-06-18, 10:04

My karmimy Biomillem. Egan je z apetytem i nie ma biegunek ;-)
Pati94

psy: Egan

Postprzez Szam » 2008-06-18, 10:08

A probowalas Sensibla z Biomilla, ma male, granulki w formie pieniazkow. Moja wybredna Jamajka (ktora z reszta tez nie lubi gryzc karmy) ja uwielbia.
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Danka » 2008-06-18, 10:12

Hmm no cóz teraz sie posypało propozycji karmy dla psiaka :mrgreen: dzieki. Moze zamówimy na próbe tego Brita zeby sprawdzić jak reaguje a jesli nie bedzie chciał to wtedy tego Biomilla spróbujemy. Napisze wam wiecej po dzisiejszej wizycie u weta choć faktycznie wskazuje to byc moze na ten drób(my podawaliśmy głwonie gotowanego indyka i wołowe mieso tez gotowane). Dzieki wszytskim za odzew i pomoc :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Danka

Postprzez Cefreud » 2008-06-18, 10:58

Ania-ale Brit ma dodatek tłuszczy drobiowych więc przy alergii na kuraka nie nadaje się!
Cefreud

Postprzez Robert » 2008-06-18, 13:09

Powiedzcie proszę, czy alergia na mieso drobiowe objawia się jeszcze czymś innym niż biegunka? Jak to zaobserwować że to właśnie uczulenie pokarmowe?
Robert

Postprzez Danka » 2008-06-18, 14:10

Robert napisał(a):Powiedzcie proszę, czy alergia na mieso drobiowe objawia się jeszcze czymś innym niż biegunka? Jak to zaobserwować że to właśnie uczulenie pokarmowe?

Właśnie czym jeszcze oprócz biegunka i np reakcją skórna może się to objawiac?
Danka

Postprzez Tess » 2008-06-18, 14:22

Wolniejszym wzrostem, zaropiałymi oczkami, mniejszym przyrostem wagi, kiepska sierścią.
Tess

Postprzez Cefreud » 2008-06-19, 07:08

u nas bardziej luźnymi powiekami i matową sierścią.W stadium skrajnym wygryzionymi łapami,biegunka , spojrzeniem jak u basseta.
Cefreud

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Choroby układu pokarmowego, zatrucia i alergie pokarmowe