Moja 6-miesięczna Esterka tez już pracuje

- jest moim osobistym psichoterapeutą

.Serio! Odkąd ją mam wszelkie stresowe sytuacje - a takich mam niestety sporo czasami, głównie dlatego, ze jestem nadwrażliwa i wszystko przeżywam jak przysłowiowa mrówka okupację... - mijają bezboleśnie. Ester wszystkiego wysłucha, patrząc mi głęboko w oczy a potem poliże po twarzy, przytuli się mówiąc po psiemu: "Nie martw się, nic złego sie nie dzieje". I jest mi lżej, i patrze na wszystko z innej perspektywy, i nic mnie nie boli. Jest też moją trenerką - zachęca mnie nie tylko do spacerów ale i do biegania z nią po łące i lesie. Jest ogrodnikiem - obgryza trawę w ogrodzie - więc kosiarka niepotrzebna, przekopuje grządki (hmmm...)a jak dorośnie to będzie z wózeczkiem chodzić - po zakupy, i z dzieckiem na spacer i ze mną na łąki po zioła dla szynszylków.
Co do krycia to z racji wieku Ester jeszcze nikt mnie nie gnębił

, natomiast już zdecydowaliśmy, ze Esti szczeniaczków mieć nie będzie. Nie założymy profesjonalnej hodowli - bo w życiu nie da sie zrobić wszystkiego, brak czasu zwyczajnie. A robić coś byle jak - to bez sensu. Początkowo rozważaliśmy jeden miot, bo niegdyś nakładziono nam do głowy, ze przed sterylizacją sunia musi choć raz mieć szczeniaki, żeby jej się psychika nie zwichrowała

. Na szczęście p. Agnieszka (od której mamy Esterkę) wyjaśniła nam, że nie jest to konieczne i sprawa załatwiona. Poczekamy na odpowiedni czas i wysterylizujemy.
Tez mnie wkurza gadanie, ze sunia musi mieć szczeniaczki, żeby sie koszty zwróciły. Na takie teksty odpowiadam bezczelnie, ze kogo nie stać na rasowego psa niech kupi sobie psa... pluszowego i postawi go na półce. Po różnych doświadczeniach ze zwierzakami wiedzieliśmy doskonale dlaczego kupujemy psa z hodowli a nie chodofffli, wiedzieliśmy jakie będą wydatki z tym związane a psa (właściwie to psy, bo mamy jeszcze starego dalmatyna) kochamy tak bardzo, ze w momentach kiedy zdarza się jakiś kryzys finansowy, to my rezygnujemy z różnych rzeczy. Nigdy pies. Dla mnie posiadanie psa to jak macierzyństwo - musi być świadome i odpowiedzialne