Moderator: annasm
friend napisał(a):Mam pytanie odnośnie wagi waszych pupiliMój Leo na 12 miesięcy i jakieś 69 cm ważył niecałe 60kg
. To są dane z września, w niedługim czasie będe musiał go znowu zważyć sam jestem ciekaw ile przybrał. Pozdrawiam
GSMD napisał(a):Pozwolę sobie podać dane wzorcowe wzrostu i wagi Dużego Szwajcara:
wzrost dla psa to 65-72cm, natomiast waga psa to 55-65kg. Dane dotyczą dorosłego psa, więc wydaje mi się, że z Leo wszystko w porządku.
Olga napisał(a):GSMD napisał(a):Pozwolę sobie podać dane wzorcowe wzrostu i wagi Dużego Szwajcara:
wzrost dla psa to 65-72cm, natomiast waga psa to 55-65kg. Dane dotyczą dorosłego psa, więc wydaje mi się, że z Leo wszystko w porządku.
Z tego co mnie natomiast wiadomo - waga nie jest we wzorcu sprecyzowana, czyli tylko sedziom, wlascicielom i wetom to oceniac. I wyglada na to (wg. wzorca) ze zalezy od indywidualnego przypadku. Najlepiej spytac weta o wage Leo :)
Ja nie napisałem, że podaję dane ze wzorca tylko dane wzorcowe a to jest różnica.
A właśnie jak posiadasz tak dużą wiedzę to powiedz mi skąd te wiadomości biorą sędziowię, weci?? (z palca czy od osób którzy się pasjonują daną rasą tworzą kluby i wydają fachową literaturę)
Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości