Na przykładzie mojej Sary:
1. Jak dużo sierści gubią Berneńczyki przez cały rok, nie tylko w okresie linienia?W wieku 6 miesięcy sierści nie jest za dużo. Dla nas większym wyzwaniem jest sam proces czesania...
2. Czy godzinny spacer jako najdłuższy w ciągu dnia mu wystarczy?Sara ma do dyspozycji spore podwórko, gdzie sobie dokazuje, ale staramy sie codziennie być na spacerze. Zaczęłyśmy od 30 minut max i systematycznie powiększamy czas spacerów. Dochodzimy do godziny i nam to wystarcza, ale jak to pisali przedmówcy każdy bern jest inny. Ja mam akurat leniucha i trochę zazdroszczę dziewczętom Mufolka czy Galwiniastego, ale wszystko przed nami
3. Jak bardzo szczekliwe są psy tej rasy. Mieszkam w mieście, i gdyby był na podwórku szczekał by na każdego przechodnia?Mhy...

Z fonią też mamy problem.

Sara szczeka tylko jak chce się bawić. Ale za to pobija wszystkich w chrapaniu
4. Czy można je puścić w parku bez smyczy? Nie uciekną?Sara się mnie pilnuje akurat.
5. Czy lubią aportować lub biegać za frisbee?U nas wyglada to tak. Ja rzucam, Sara biegnie, kładzie się obok i tyle z aportowania
6. Czy zaakceptuje drugiego psa w domu?Sądzę, że tak, ale to zazdrośniki są. Sara jest np. zazdrosna o mojego Filipa

Już gdzieś pisałam, że mnie zdradzają...