Moderator: Apcik
kama napisał(a): nie mogę się powstrzymać z całym szacunkiem ale za każdym razem jak trafiam na takie absurdy o rasie to nie mogę się powstrzymać
Kilka słów o Czernyszu...
Po wojnie rasę zaczęto kształtować na nowo, wykorzystując ok. 100 psów siedemnastu ras. Można zatem powiedzieć, że czernysz jest w 30% rottweilerem, w 30% airedale terierem, w 30% sznaucerem olbrzymim, a 10% to kombinacja m.in. nowofunlanda, kaukaza, owczarka wschodnio-europejskiego i doga.
PROTOPLASTA RASY - SZNAUCER OLBRZYM URODZIŁ siĘ W 1947 ROKU , w dużym uproszczeniu jeszcze napiszę że grupę wybranych do krzyżowań ras stanowiły min airedale terriery , rottweilery i moskiewskie wodołazy z różnymi dodatkowymi wlewkami .......pierwszą generację mieszańców będących początkiem drogi do nowej rasy uzyskano w latach 1951-1956 i tak się zaczyna historia powstania rasy czarny terier
radzę czytać z "przymrużeniem oka" na forach poświęconych rasie są adekwatne do wartości merytorycznej tej broszurki recenzje"Czarny Terier Rosyjski" Andrzej Kuncewicz, Joanna Milewska - Kuncewicz - strona 5 -pochodzenie rasy
chyba to nie jest odpowiednie miejsce by się tym chwalić ale jeśli to Pana interesuje proszę na priv zapytać odpowiemCiekaw jestem Twoich doświadczeń z czernyszami
BO RASA NAJZWYCZAJNIEJ W ŚWIECIE NIE ISTNIAŁA a już tym bardziej robiły takie "cuda"..... ot rozchodzi się o przekaz informacji. I powiem Panu że na mnie czy na innych związanych od wielu lat z rasą "takie rewelacje" nie robią już wrażenia bo takich krążących opowieści z mchu i paproci nie brakuje , chodzi o to by osobom spoza środowiska w tym nowym którzy zaczynają stawiać pierwsze kroki z rasą przekazać prawdziwy obraz historii. PozdrawiamW czasie drugiej wojny wiele z nich wyginęło – część z nich przenosiła meldunki a inne używane były do wyszukiwania rannych. Dość spora ich liczba była wyszkolona do wysadzania niemieckich czołgów w powietrze. Nauczono je że pod czołgiem znajduje się jedzenie. Nie karmiono ich kilka dni a następnie montowano na grzbiecie ładunek, który zdalnie detonowano, gdy pies znajdował się pod czołgiem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości