Cefreud napisał(a):Kasia-nie wiem czy było to z A do D.Na pewno Rekin miał A a co stało się niedawno?
Karolina - za szybko myslisz i piszesz

Babko, Brombas mial A, a po zdjeciu wyszlo B w lokciowych - konkretnie w prawym, ktory byl operowany... (a w zasadzie to chyba nazywa sie to stawy prawie idealne i w przypadku stawow lokciowych oznaczane jest numerycznie). Biodra byly bez zadnych zmian.
Taka wielka zmiana nie mogla nastapic bez zadnego wypadku lub urazu mechanicznego. Pierwsze zdjecia Brombasa opisywane sa przez Golca, drugie u nas... Ale, ale.... zeby nie bylo tak kolorowo, to powiem jeszcze cos innego....
Zwracajcie uwage na aparaty RTG jakimi dysponuja Wasze kliniki, lecznice itd. Dzis bardzo zaluje, ze dalismy Brombasa zoperowac. Okazalo sie bowiem po wizycie u dra Siembiedy (aparat cyfrowy RTG), ze u Brombasa na zdjeciach wcale nie ma ŻADNEGO izolowanego wyrostka dziobiastego czy osteochondrozy, ktora wychodzila na zdjeciach u nas, a u Golca w wieku 18 miesiecy jej tez nie bylo.
W poniedzialek (przedwczoraj) bylismy z wizyta u dra Bieżyńskiego we Wrocku i żadnej przyczyny kulawizny prawej lapy na fotkach nie widac. Robilismy rowniez biopsje stawu.
Czysto.
Dr Bieżyński powiedzial, ze bez przyczyny otwierac psa nie bedziemy i na razie kuracja jakims Hyalganem lub czyms w tym stylu i bedziemy myslec.
Nastepnie przeswietlimy lopatke... Przyczyna najszybciej bedzie uraz mechaniczny, tylko nikt nie wie czego... Staw nie ma ognisk zapalnych, nie nosi znamion uszkodzenia i zwyrodnienia.... Cale konsylium we Wrocku nie wiedzialo co jest.... Na razie Brombas bedzie obserwowany.
-----------
A wszystkim zyczliwym, ktorzy pochowali juz Brombka (i takie mnie doszly sluchy), i postawili na nim krzyzyk, i w ogole stwierdzili, ze ma dysplazje "Z" - bardzo serdecznie dziekujemy za okazana troske i zyczliwosc. Do dysyplazji "Z" nam jeszcze daleko i tak dlugo dopoki bedzie kasa w naszym porfelu, bedziemy dociekac, co moze byc przyczyna, bo taka wiedza moze przydac sie kiedys i Wam, czego nie zyczymy. Jesli nie macie o kim dyskutowac, dyskutujcie lepiej o swoich psach, bo na ich temat raczej wiecie wiecej niz na temat mojego.
Pozdrawiamy
Brombki