Dysplazja

Moderator: Anirysova

Re: Dysplazja

Postprzez Arden » 2009-02-09, 21:48

Prawdopodobnie to brak precyzji w mojej wypowiedzi, plus nerwy, przepraszam. :oops:
Kość na pewno nie mogła wyskoczyć całkowicie - to jest takie, czy ja wiem? przeskakiwanie - czujesz, że ta kość nie siedzi stabilnie, jakby wypada z panewki bardziej niż to normalne, zaraz wraca na swoje miejsce - czasem coś takiego występuje raz kiedyś, a czasem praktycznie co krok - nie widać, zeby jej to przeszkadzało jakoś szczególnie. Ale w drugiej łapie w ogóle takiego problemu nie ma.
Biega, skacze normalnie. Kładzie się normalnie, i nie ma problemów ze wstawaniem.
Arden

Ostrzeżeń: 0
psy: Amber

Postprzez Natalia i Galwin » 2009-02-09, 23:02

Prawdę powiedziawszy nie wiem o czym mówisz....
Do ortopedy - szybko :!:
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Cefreud » 2009-02-10, 08:37

mnie tak przeskakuje i jest to oznaka zbyt "płytkiej panewki" ale jak jest u psów :roll:
Ja bym jednak poszła do ortopedy
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Barbapapa » 2009-02-10, 09:49

ortopeda!!!!!
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez aniart » 2009-02-13, 20:28

czy jesli pies siada na kanapie jak człowiek-tylne łapy w powietrzu,opierając się przednimi na podłodze-to czy to może być oznaka jakejś deformacji stawów itp.? Nasz zawsze tak siada ,jeśli są goście czy jak ogląda z nami tv
aniart

psy: Dżeki

Postprzez Anna Rozalska » 2009-02-13, 20:35

Nie jest to oznaką żadnej deformacji. Niektóre psy szczególnie duzych ras tak potrafią sobie przysiąśc. lamia kiedyś też tak siadała. A najlepiej lubi leżeć jak żaba wyciągając przednie łapy do przodu a tylne do tyłu a przy tej pozycji śiesznie rozjeżdża się.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Arden » 2009-02-20, 22:07

Po rentgenie.
1. wiem że nie jest idealnie prosto;
2. wiem, że jest dysplazja
Ale wiem też, że tu są ludzie, którzy znają się na problemie dużo lepiej niż ja, i może zechcą i będą w stanie udzielić mi jakichś konkretnych rad (do tych, które już padły, się stosuję) i może wstępnie ocenić, czy jest bardzo źle (ok, widze, ze *bardzo* źle nie jest - jest całkiem znośnie w zestawieniu ze stawami mojego pierwszego psa). Z góry dzięki.

Obrazek
Arden

Postprzez Szam » 2009-02-20, 22:22

Dla mnie zdjecie do calkowitej powtorki ! Nie da sie tu nic ocenic. Na temat krzywych zdjec poczytaj na www.dysplazja.com
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Natalia i Galwin » 2009-02-20, 22:45

Pies jest źle ustawiony. Na temat stanu stawów nic nie można powiedzieć :-?
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez AT » 2009-02-20, 23:05

Arden ja bym się z psem do dobrego ortopedy wybrała (my z Bydgoszczy jechaliśmy do Gdańska do prof. Kopczewskiego) naprawdę, szkoda psa bez sensu kilkakrotnie prześwietlać, zwierze męczyć, kasę wydawać na wątpliwe diagnozy...
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez anula » 2009-02-20, 23:35

Gdzie robiłaś to zdjęcie? Może przy Bumarze?
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez Arden » 2009-02-20, 23:46

U Mikołajczaka.
Arden

Postprzez anula » 2009-02-20, 23:49

robił osobiście?
anula

Postprzez anula » 2009-02-20, 23:51

Jesli tak, to już chyba nie ma sensu szukać dalej na miejscu. Jedź do Poznania albo do Gdańska do weta doświadczonego, uprawnionego do wpisów w rodowody.
anula

Postprzez Arden » 2009-02-20, 23:55

Powiem tak - idealnie proste zdjęcie jeszcze mi u niego nigdy nie wyszło :roll:
Ale w porównaniu z tym, co mają do zaoferowania inne lecznice w Toruniu...

Zastanawiam się, czy na chwilę obecną w ogóle jest sens? Dysplazja wychodzi i w rtg (jak źle nie byłoby zdjęcie zrobione - takich luzów przy zdrowych stawach się nie spowoduje) i w badaniu "ręcznym", więc zakładam, że faktycznie jest. Postępuję z psem jak z dysplastykiem. Stopnia dysplazji "w literkach" na chwile obecną z cała pewnością mi nikt nie poda - A. jeszcze rośnie. W gruncie rzeczy jestem za tym, żeby z następnym prześwietleniem poczekać aż mała skończy jakoś 1,5 roku, powiedzmy... :roll:
Arden

Postprzez anula » 2009-02-20, 23:59

Inne lecznice nie mają lepszego sprzętu niestety, a często obsługa pozostawia jeszcze wiecej do życzenia. :roll:
anula

Postprzez Busola » 2009-02-21, 00:32

http://www.dysplazja.com/viewtopic.php?t=137
tu zdjęcia prawidłowych stawów dla porównania
Busola

Postprzez Szam » 2009-02-21, 10:37

Arden, zrob porzadne zdjecie to raz.

Dwa sprobuj z:
- przede wszystkim CARTROPHEN VET (działa cuda, w zastrzykach) http://dysplazja.com/viewtopic.php?t=20 ... 959fa369b0
- dobry chondroprotektyk, polecam Chondrocan i Gelacan Fast (ten w momencie kulawizn i dyskomfortu), CHontrocan ma b. duzo witaminy C, kupuj tu w Czechach jest najtaniej http://www.docsimon.pl/towar/chondrocan ... 00g-ad-u-v
- moznaby sprobowac homeopatii, nie zaszkodzi typu Traumel, Zeel, Discus Compositum z Heela,

I ja bym poki co bardzo nie plakala, mlody pies, moze miec luzy w stawach, rosnie. Jedz do dobrego specjalisty, ktory go nie bedzie od razu chcial kroic. Do 15 mies. mozecie sporo zdzialac, na prawde.
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Arden » 2009-02-21, 11:50

Szam napisał(a):Arden, zrob porzadne zdjecie to raz.
Jak tylko będę mogła jechać z psem gdzieś dalej - niestety z racji studiów i braku samochodu jestem uwiązana na miejscu :oops:

Dwa sprobuj z:
- przede wszystkim CARTROPHEN VET (działa cuda, w zastrzykach) http://dysplazja.com/viewtopic.php?t=20 ... 959fa369b0
Słyszałam o tym - niestety chwilowo nie wiem, gdzie mogę ten środek zdobyć, u nas nikt o tym nie słyszał, jak zwykle. Plus muszę zgromadzić fundusze, bo to trochę droższa zabawa jest :oops:

- dobry chondroprotektyk, polecam Chondrocan i Gelacan Fast (ten w momencie kulawizn i dyskomfortu), CHontrocan ma b. duzo witaminy C, kupuj tu w Czechach jest najtaniej http://www.docsimon.pl/towar/chondrocan ... 00g-ad-u-v
Docsimon to nasze stałe źródło Chondrocanu 8-) Jak tylko skończymy to opakowanie, chcę zmienić na Gelacan, ale myślę nad Cortaflexem.

- moznaby sprobowac homeopatii, nie zaszkodzi typu Traumel, Zeel, Discus Compositum z Heela,
Te środki są przeciwzapalne/przeciwbólowe, lub już przy chorobie zwyrodnieniowej - powiem szczerze, że nie widzę sensu ładowania ich w psa, który nie ma ŻADNYCH objawów bólowych. Stosowałam je (bez większego efektu) u pierwszego psa, ale tam było to uzasadnione.

I ja bym poki co bardzo nie plakala, mlody pies, moze miec luzy w stawach, rosnie. Jedz do dobrego specjalisty, ktory go nie bedzie od razu chcial kroic. Do 15 mies. mozecie sporo zdzialac, na prawde.
Może mieć luzy w stawach - to co ma Amber, to już więcej już luzy, panewka jest jednak na tyle płytka że nie trzyma kości gdy pies idzie, stąd przeskakiwanie i taki a nie inny wynik badania ortopedycznego.
Możesz mi wierzyć ze będę robić wszystko, co się da, nie tylko do 15 miesiąca ale przez całe jej życie.
Arden

Postprzez Barbapapa » 2009-02-21, 12:22

Prblem w tym by określić rzeczywisty stan i rodzaj dysplazji oraz podjąć skuteczne leczenie=zapobieganie rozwoju stanów zwyrodnieniowych. Ja walczę o to u Chivka i pies prawie 6-io letni chodzi na długie spacery, wskakuje do bagażnika i jest super. Od preparatów ze złotem ( tu pomocny był biorezonans), przez wit. C do praperatów wspomagających stawy (arttroflex, Zeel, traumal). Raz podany był kwas hioluronowy, ma byc podany preparat firmy Acell ( niestety colernie drogi, jak uzbieram to go podam), surowe mięso z kolagenem. Wszystko to jest wg zaleceń ortopedy Adama Janickiego. Dla potrzeb przwidłowego zbadania stawów był RTG z całą miednicą zrobiony. Chivek jest pod stała opieką ortopedy i internisty Mirka Tarki oraz ma robione rtg co 2 lata lub wg wskazań. Rtg najlepiej było wykonane u Siembiedy i Basi Blenau, w Olsztynie była porażka.
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Choroby układu kostnego i aparatu ruchowego (stawy)