Petycja do klubu o badania na ED itd.

Wszystko na temat hodowli Berneńczyków, a także dyskusje na temat rasy

Moderator: Halina

Re: Petycja do klubu o badania na ED itd.

Postprzez Busola » 2009-03-04, 11:53

zaraz zaraz, ale wniosek powinien najpierw trafić do Klubu Molosa i z jego ramienia byc przeforsowany w ZG
Busola

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Tess » 2009-03-04, 12:01

W załączeniu wzór petycji. Proszę o uwagi do uzupełnienia lub zmian. Najpierw zbierzmy to, co na forum. W następnych rzutach możemy rozdawać i zbierać na wystawach. Jak już będziemy mieć wiedzę ile nam spłynie podpisanych wniosków z forum skontaktuję się z Janem Gajewskim - przewodniczącym Klubu Molosów i Szwajcarskich Psów Pasterskich i postaram się namówić go do współpracy. Chcę również zrobić artykuł o naszej inicjatywie do Mojego Psa. Do Boju!
No tak - nie chce mi się załączyć. Wklejam tutaj:

Główna Komisja Hodowlana
Związek Kynologiczny w Polsce
ul. Nowy Świat 35
00-029 Warszawa

..................................
..................................
...................................

Wniosek o wprowadzenie dotakowych standardów hodowlanych

Mając na względzie dobro rasy i troskę o podwyższanie standardów hodowlanych składam wniosek o wprowadzenie następujących obowiązkowych, wymagalnych procedur:
wprowadzenie obowiązkowych badań rentgenowskich stawów łokciowych (ED) dla reproduktorów oraz suk hodowlanych ras Berneński Pies Pasterski oraz Duży Szwajcarski Pies Pasterski
wprowadzenie obowiązkowych badań rentgenowskich stawów biodrowych (HD) dla reproduktorów oraz suk hodowlanych rasy Duży Szwajcarski Pies Pasterski.
Wprowadzenie obowiązku czipowania szczeniąt z miotów pochodzących z hodowli zarejestrowanych w Związku Kynologicznym w Polsce.
Wnioskuję również o wprowadzenie obowiązkowej, nie budzącej wątplwości identyfikacji psa poddawanego w/wym. zabiegom oraz wymóg wpisu numeru identyfikacyjnego psa do opisu wyników powyższych badań przez przeprowadzającego je uprawnionego lekarza weterynarii.

Podpis, numer leg. ZK
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez Guard » 2009-03-04, 12:12

Moim zdaniem jest OK, ja bym jeszcze dodała OCD, ale powinniśmy na początek zadowolić się palcem, a później chcieć rękę.......
Guard

psy: Parwuś, Rota, Scarlett, Winter(*), Moris(*)

Postprzez Aga-2 » 2009-03-04, 12:54

Jak dla mnie, to bomba :mrgreen:
Aga-2
Moderator

Postprzez Tess » 2009-03-04, 13:07

Dobra kochani - to proszę o przesyłanie na mój adres domowy - pocztą polską listem zwykłym podpisanych petycji.
Tess

Postprzez Ewa z Dżoszem » 2009-03-04, 13:57

Proponuję wstawić dodatkowo informację nt. petycji w jakimś bardziej widocznym miejscu - żeby to nie był tylko wątek - jeden z wielu.
Ewa z Dżoszem

Postprzez inbloom » 2009-03-04, 14:09

Ewa z Dżoszem napisał(a):Proponuję wstawić dodatkowo informację nt. petycji w jakimś bardziej widocznym miejscu - żeby to nie był tylko wątek - jeden z wielu.

popieram i proponuje strone glowna portalu.
inbloom

psy: Bosman(*) Chaber (*) Felu

Postprzez Anirysova » 2009-03-04, 14:20

Może ktoś by zrobił to w PDF jako załącznik, żeby każdy chętny mógł sobie wydrukować :?:
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez Tess » 2009-03-04, 14:43

Przekracza to moje możliwości techniczne :-> Natalia - dałabyś radę wstawić na pierwszą stronę i do przyklejonych?
Tess

Postprzez MartaD » 2009-03-04, 15:14

Może do przyklejonych utworzyć nowy wątek, w którym będzie tylko petycja i opis co z nią zrobić, żeby było czytelniej ;-)
MartaD
Administrator

psy: Lusionki
Hodowla: Lusion

Postprzez Tess » 2009-03-04, 15:19

Byłoby super. Zrobisz? Daj maila to prześlę Ci petycję do wklejenia ok?
Tess

Postprzez MartaD » 2009-03-04, 15:59

Nie no niestety moje umiejętności to też przekracza :-| To tylko propozycja jak można to zrobić żeby było czytelniej ;-)
Poczekamy na Natalię :lol:
MartaD
Administrator

psy: Lusionki
Hodowla: Lusion

Postprzez Guard » 2009-03-04, 16:29

Rozumiem, że wersja petycji pozostaje i można drukować, wypełniać, odesłać?
W sobotę będę i pewnie inni z forum też, na wystawie k/Zielonej Góry, to wezmę kilka egzemplarzy i rozdam napotkanym, a nieforumowym właścicielom DSPP.
Guard

psy: Parwuś, Rota, Scarlett, Winter(*), Moris(*)

Postprzez Natalia i Galwin » 2009-03-04, 16:34

Poproszę o treść która ma być na stronie głównej portalu :-)
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Barbapapa » 2009-03-04, 21:39

Podpisane i wysłane:-)
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez anula » 2009-03-04, 21:57

Wniosek wyślę jeszcze w tym tygodniu :-)
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez Ewa z Dżoszem » 2009-03-04, 22:18

Szam napisał(a):A gdzie ten PDF?

Jak skopiowałam to, co napisała Tess.
Ewa z Dżoszem

Postprzez Busola » 2009-03-05, 14:34

No dobra, mam chwilke to już skrobię

na początek mała lekturka
http://www.klubgoldena.com/index.php?ur ... =&info=145
w linku umieszczone są zmagania wielbicieli retriverów o koniecznośc wprowadzenia obowiązkowych badan stawów biodrowych (tylko) przed wykorzystaniem w hodowli.
po krótce: walka trwała od 2003 roku do 2006. W czasie tym powstało stowarzyszenie-klub goldena i dopiero jemu przy współpracy z innymi stowarzyszeniami udało sie przeforsować wniosek. Zwracam uwage iż na początku tych starań były to tylko niesmiałe prośby skończywszy na żądaniu.
Uczmy sie na ich blędach!
Myślicie że nam to łatwiej pójdzie? Mam wątpliwości, ale jednocześnie nadzieję że jednak tak.
My mam nadzieję jesteśmy w ciut lepszej sytuacji - mamy klub, jest jaki jest ale może tym razem poza organizowaniem wystaw klub "pokaze" że stać go na więcej - wtedy zwrócę honor, przeproszę i będę gorliwym jego członkiem.
...dlatego niezbednym jest by "nasz" wniosek był sygnowany przez Klub , dlatego musimy to zrobić ...PORZĄDNIE (Asiu Tess, wybacz, z całym szacunkiem, "twoja" wersja jest wg mnie dość mizerna, małoprzekonująca, jest jak pierwsza prośba wielbicieli goldenów - moim zdaniem przejdzie bez echa)
Uważam że wniosek powinien zawierać dobry wstęp do problemu, dosadne argumenty naszych żądań oraz propozycje realizacji. Nikt tego za nas nie zrobi. Nie wystarczy moim zdaniem tylko napisac że chcemy badań, musimy określic tez sposób ich realizacji.
Wniosek musi również swoim charakterem zachęcać do podpisu innych , mniej uswiadomionych hodowców czy włascicieli szwajcarów - mamy przekonac nie tylko GKH ale i członków ZK do słuszności naszych działań - nie wszyscy czytają forum.

pokusiłam sie o szukanie wszelkich informacji na temat przede wszystkim ED i OCD, i tak:
1. sprawa z HD dla dużych szwajcarów moim zdaniem jest najmniej "problemowa" do realizacji - wystarczy tylko wnioskowac o analogiczne zasady któe juz są stosowane u BPP
2. ED - nie znam rasy w Polsce która poddawana jest weryfikacji przed dopuszczeniem do hodowli na dysplazje stawów łokciowych, będziemy pierwsi, dlatego argumentacja musi byc nie budząca wątpliwości, poparta przykładami doświadczeń z innych krajów. Do tego : czy my chcemy tylko badań dla wiedzy i uświadomienia , czy chcemy by wykluczać z hodowli osobniki obciążone? Jeśli to drugie to musimy określić jaki stopień ED będzie dopuszczalny a od jakiego dany osobnik powinien byc wykluczony. To powinno byc podparte opinią ekspertów w tej dziedzinie. oraz przykładami hodowli z innych krajów (czy wszędzie jest tak samo?)
3. OCD - mało wiemy o tej chorobie.pokusiłam sie o szukanie informacji na jej temat, może wystąpić praktycznie w każdym stawie, nie tylko barkowym, nie znalazłam informacji o dziedziczności tego schorzenia, nie znalazłam równiez info o ewentualnym stopniowaniu (jak w przypadku HD i ED) - czy tylko wolne osobniki mogą być rozmnażane?
Moim zdaniem w związku z niewystarczającymi informacjami na ten temat powinnismy na razie sobie to "odpuścić" bo i tak są na to marne szanse.
Może ktoś z forumowiczów ma leksze informacje o tym schorzeniu, moze znalazł cos co akurat mnie nurtuje w tej sprawie?
4. chipowanie szczeniąt - A PO CO? W najblizszym czasie i tak wejdzie w zycie ten obowiązek więc po co marnowac tusz w drukarce (wybaczcie)
5. Tess: "Wnioskuję również o wprowadzenie obowiązkowej, nie budzącej wątplwości identyfikacji psa poddawanego w/wym. zabiegom oraz wymóg wpisu numeru identyfikacyjnego psa do opisu wyników powyższych badań przez przeprowadzającego je uprawnionego lekarza weterynarii."
hmm, teoretycznie identyfikacja jest obowiązkowa, gorzej z realizacją, myslę ze raczej powinnismy rządać wykonywania zdjęć tylko u uprawnionych wetów, to zmniejszy przekręty w przypadku zdjęc wykonywanych :lokalnie" i wysyłanych tylko do oceny radiologa uprawnionego.

Powinnismy również zawrzeć we wniosku klauzulę o oddzielnym rozpatrywaniu pktów wniosku, by cały wniosek ewentualnie nie trafił do kosza, ale by mozna było zrealizować chociaż jeden z nich (chyba najbardzirej palący problem to badania na HD u dużych)

Ilość podpisów: pani Małgorzata twierdzi ze 10 wystarczy, z całym szacunkiem śmiem wątpić. Sądzę że aby wniosek w ogóle został dostrzeżony powinno byc tych podpisów minimum 100 (zakładając że część z wnioskujacych może np. nie zapłacic składki za bierzący rok lub nie byc członkiem z nabytymi prawami (po roku od przystąpienia do ZK) to należałoby na wszelki wypadek tych podpisó mieć 120)

Wstępniak mam właściwie gotowy, nie chcę go publikowac bo nie jest skończony.
Mam tylko problem z ED, OCD i identyfikacją . hmm, TYLKO

Absolutnie tymi swoimi wynurzeniami nie chcę nikogo zniechęcać, chce tylko uświadomić że ta sprawa to nie pikuś: napisać, podpisać, wysłać i świętować
Sama jestem orędownikiem wprowadzenia dodatkowych wymogów.
Busola

Postprzez Anirysova » 2009-03-05, 14:44

Masz Alu rację, ja bym chipowanie i identyfikację zostawiła w spokoju bo dotyczy wszystkich ras.
Zostałabym przy HD, ED i OCD dla wszystkich ras szwajcarskich.
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez Aga-2 » 2009-03-05, 14:51

Żeby znowu ta akcja nie skończyła się na słomianym zapale, to mam taką propozycję. Skoro już jest petycja przygotowana przez Tess, to ją podpiszmy, prześlijmy.
Jeśli powstanie inny (czytaj: lepszy) dokument, to też możemy z nim zrobić to samo. Mam nadzieję, że się 100 podpisów znajdzie.
Tylko jak już coś zaczęliśmy to nie rezygnujmy. Nie ulegajmy zniechęceniu tylko dlatego, że w innej rasie tak długo to trwało. Woda drąży kamień. Niech ta wstępna petycja tylko przygotuje grunt. Kolejny krok może być bardziej zdecydowany. Nie ma na co czekać, bo jak będziemy czekać, to nic się nie wydarzy.
I znowu prześmiewcy będą mieli powód do radości, że na forum każda konkretna akcja kończy się na wielkim krzyku i nic z niej nie wychodzi.
Aga-2
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Berneński Pies Pasterski