Dlaczego wysterylizować suczkę...

Moderator: Anirysova

Re: Dlaczego wysterylizować suczkę...

Postprzez kerovynn » 2009-03-20, 13:58

Wiem, że może to głupio zabrzmieć ale ja się panicznie boję, ze mi się Eska po zabiegu nie obudzi. Pewnie to zupełnie irracjonalny lęk, ale czy mogą być jakieś przeciwwskazania do narkozy? idzie to jakoś zbadać? Czy wszystkie rasy psów dostają dawkę wyliczoną do masy ciała, czy niektóre są wrażliwsze a inne mniej?
kerovynn

Ostrzeżeń: 0
psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez Drixon » 2009-03-20, 14:04

nie mam aż takiego doświadczenia - bo 1 raz byl tzw'głupi jaś' za drugim razem narkoza u Drixa ale było dobrze - nawet wzorcowo ... tu link do poczytania viewtopic.php?f=16&t=2345&view=unread#unread
Drixon

Postprzez dariacw » 2009-03-20, 14:42

kerovynn ja również nie jestem ekspertem, ale przed narkozą wykonuje się dodatkowo płatne badania np serca, krwi, żeby właśnie wykluczyć różne możliwe komplikacje.
dariacw

psy: DSPP Swissy i labek Unga

Postprzez dariacw » 2009-03-20, 14:44

Tak każdy pies jest ważony i dostaje odpowiednią "dawkę" narkozy ale czy są jakieś bardziej wrażliwe na nią rasy tego ci nie powiem. Najważniejsze to wybrać odpowiedniego weta.
dariacw

Postprzez Anna Rozalska » 2009-03-20, 15:02

Ja na początku byłam za narkozą wziewną poniewaz jest bardziej bezpieczna. Natomiast mój wet odwiódł mnie od tego tłumaczac, że ma takiej potrzeby. Przed zabiegiem robiliśmy badanie krwi a ja jeszcze dla bezpieczeństwa zrobiłam EKG serducha. Wszystko odbylo się ok. chociaz Lamia całą noc wymiotowała. Reakcja na narkozę jest sprawą indywidualną tak samo jak apetyt po zabiegu.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez kerovynn » 2009-03-20, 15:17

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jeśli ktoś coś jeszcze może dodać do tematu to bardzo proszę, bo ta sterylizacja to bodaj jedna z najtrudniejszych decyzji w moim życiu. Co do veta to mam dwóch kandydatów ale nie wiem którego wybrać. A może ktoś może polecić jeszcze kogoś - mieszkam w Poznaniu.
kerovynn

Postprzez dariacw » 2009-03-26, 13:10

Mój tata ma bardzo dobrego weta, świetnie robi sterylkę, nie pamiętam jak sie nazywa, jak będę wiedzieć dam znać.
dariacw

Postprzez EwaM » 2009-03-26, 13:28

Jeżeli nie ma medycznych wskazań do sterylizacji to ja bym nie sterylizowała.Żadna ingerencja chirurgiczna nie jest obojętna dla organizmu ;-) ,a upilnowanie suczki podczas cieczki nie jest aż takim problemem.Wiem,bo mam dwie sunie ;-)
EwaM

psy: Nera-prawie BPP i Bora-prawie bokser:))))

Postprzez Anna Rozalska » 2009-03-26, 15:02

To przecież nie chodzi o przeciwskazania medyczne tylko o zdrowie suczki. Jesli nie będzie rozmnażana to sterylizacja jest wskazana. Uchroni suczkę przed ropomaciczem i rakiem sutków. Nie zawsze ropomacicze
mozna poznać a niestety zdarza się nawet u młodych suczek.
Anna Rozalska

Postprzez EwaM » 2009-03-26, 15:43

Ja zwolenniczką profilaktycznej sterylizacji nie jestem.Szczególnie suczek w bardzo młodym wieku ;-)
EwaM

Postprzez iwona_k1 » 2009-03-27, 01:18

Ja też mam ten dylemat z Ursą chciałabym niby dla jej dobra ale jak pomyślę sobie o zabiegu to mi skóra cierpnie.Martwię się o nią bardzo.Poprzednia nasza sunia odeszła w wieku 8 lat na raka sutka... :-|
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez dariacw » 2009-03-27, 08:43

Jednak weta nie podam, pomyłka z mojej strony, przepraszam.
iwona_k1 jeśli straciłaś juz jedną sunię na raka sutka to tym bardziej powinnaś wiedzieć,że sterylizacja jest dla zdrowia suni konieczna. Nie martw się zabiegiem. Zrób Ursie badania czy nie ma żadnych przeciwwskazań do narkozy i będziesz spokojniejsza. A dni po zabiegu mijają tak szybko, że zanim się zorientujesz Ursa będzie w pełni zdrowia.
dariacw

Postprzez dariacw » 2009-03-27, 08:45

kerovynn możesz mi podać, choćby na pw, jakich masz wetów kandydatów?
dariacw

Postprzez iwona_k1 » 2009-03-27, 10:40

dariacw napisał(a):Jednak weta nie podam, pomyłka z mojej strony, przepraszam.
iwona_k1 jeśli straciłaś juz jedną sunię na raka sutka to tym bardziej powinnaś wiedzieć,że sterylizacja jest dla zdrowia suni konieczna. Nie martw się zabiegiem. Zrób Ursie badania czy nie ma żadnych przeciwwskazań do narkozy i będziesz spokojniejsza. A dni po zabiegu mijają tak szybko, że zanim się zorientujesz Ursa będzie w pełni zdrowia.

tak ja to wszystko wiem,ale to trudne
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez asia78 » 2009-03-27, 11:18

Amandzie 2 tyg temu skończyła się 1 cieczka.
Wcześniej nie spieszyłabym się ze sterylizacją, ale teraz poważnie ją rozważam.
Powiększają się jej sutki i zrobiła się jeszcze bardziej miziasta.
Chyba szykuje się ciąża urojona.
Na razie zmniejszyłam jej ilość karmy i staram się zwiększyć ilość ruchu.
W weekend odwiedzę Wetkę.
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez Anna Rozalska » 2009-03-27, 15:27

No tak to sunia szykuje się do porodu. Jesli sutki się bardzo powiekszą to smaruj je Altacetem w żelu na spędzenie stanu zapalnego. Właśnie te ciąże urojone są wskazaniem do sterylizacji aby uchronić sunię przed nowotworem sutka.
Anna Rozalska

Postprzez EwaM » 2009-03-27, 16:44

Sterylizacja nie zapobiega ciążom urojonym,ale rokowania co do ewentualnego nowotworu sutka są lepsze.Po sterylce suczka dalej może mieć ciąże urojone.
EwaM

Postprzez Anna Rozalska » 2009-03-27, 20:54

To właśnie sterylizacja zapobiega ciązom urojonym. Lamia po każdej cieczce miała ciążę urojoną a teraz od roku po sterylce żadnych. Wreszcie hormony nie buzują i zaczęła normalnie jeść a wcześniej przez 3 tygodnie potrafiła nic do pyska nie brać. Przypadek ciąż urojonych po sterylizacji występuje sporadycznie i nie jest związane z zabiegiem tylko z psychiką suki.
Anna Rozalska

Postprzez kerovynn » 2009-03-29, 17:40

Dariacw -
jeden to dr Marek Kolloh - vet, który opiekuje się moimi stworami, kastrował moje szynszyle i jako jedyny z obdzwonionych 20 lekarzy nie robił z wejścia problemów z dawkowaniem narkozy ani nie zastrzegał sobie z góry że szylek może się nie obudzić po narkozie. Sterylizację zaplanowaliśmy wstępnie na połowę czerwca, wcześniej będą (żona doktora tez jest vetem i pracują razem) robić Esi badania, łącznie z EKG. Byłam już z nimi poważnie pogadać. Znają strach przed zabiegiem bo sami tez mają sunię po sterylce i musieli ja na zabieg wozić do innego veta. Sami nie byli w stanie tego tego zrobić - wiadomo, lekarz musi być spokojny i skupiony, a operować własnego psa bez emocji raczej trudno. Pytałam jak w praktyce wygląda zachorowalność suń na ropomacicze i raka. Niestety dużo choruje. Pani doktor powiedziała, że nie zagwarantuje mi na 100 % że wszystko pójdzie dobrze, ale z drugiej strony wszystkie dotychczasowe zabiegi przebiegały dobrze i bez komplikacji.
Drugi vet, którego brałam pod uwagę to "nadworny lekarz" z macierzystej hodowli Ester. Agnieszka bardzo mi go polecała, a ja też miałam okazję doświadczyć jego fachowości i skuteczności leczenia.
Zastanawiałam się też nad lecznica przy Akademii Rolniczej bo słyszałam o niej dobre rzeczy. Ale zostanę przy swoim vecie. Przy wszystkich psach zawsze mi dobrze pomagał, ma świetne podejście zarówno do zwierzaków jak i do ich właścicieli - co jest tez bardzo ważne - w kłopotach jest dostępny pod telefonem prawie 24 h i chętnie poradzi co robić... więc chyba opanuję swoja panikę i histerię i dam sobie spokój z szukaniem "cudotwórcy" :-)

EwaM - masz rację, że upilnowanie suni w czasie cieczki nie jest trudne - chodzimy na spacer tylko zamiast spuszczania ze smyczy w lesie jest 4 m linki żeglarskiej. Chodzę teraz wcześniej by uniknąć ewentualnych spotkań z adoratorami. A nawet jak się spotykamy też jestem w stanie sunie upilnować. Nawet nie ma problemu z bałaganem w domu - Eśka lata z pampersem :lol: .
Ja się po prostu boję chorób, cierpienia psa i mojej potem bezradności. Raz to przerabiałam, nie jestem gotowa na kolejne doświadczenie.
kerovynn

Postprzez Anna Rozalska » 2009-03-29, 19:38

Oczywiście, że masz rację. Nie chodzi o upilnowanie suni, bo u mnie też nie bylo z tym problemów. Chodzi wyąłacznie o choroby. Strach przed zabiegiem jest normalny ale przy dobrych wynikach morfologii i EKG wszystko na pewno zakończy się pomyślnie.
Anna Rozalska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Wszystko o sterylizacji.