Appenzeller sennenhund

Wszystko na temat hodowli oraz dyskusje na temat ras.

Moderator: annasm

Re: appenzeller sennenchund

Postprzez agness » 2009-03-30, 12:56

Gratulacje dla Amandy za wspaniałe wyniki szkolenia :-)
Mam nadzieję że mojemu Tofikowi też dobrze pójdzie, pani trenerka na razie bardzo go chwali
agness

Ostrzeżeń: 0
psy: Entlebucher

Postprzez Oli i Appek » 2009-03-30, 20:01

Moje gratulacje!
Argon i ja w wakacje zrobimy!
Mam nadzeje ze tez z takimi ocenami! :mrgreen:
Oli i Appek

psy: Argon (Appek) vel Dream ŠŤASTNÁ BERJANKA

Postprzez asia78 » 2009-03-31, 09:35

Potencjał nasze pieski mają ogromny.
Na pewno będzie dobrze.
Najważniejsza jest ta więź która powstaje podczas wspólnej pracy.
Pod koniec Amanda miała gdzieś inne psy, ona chciała bawić się ze mną.
To jest dla mnie bardzo cenne.
Powodzenia.
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez J.&A. » 2009-03-31, 10:14

Gratulacje!
Widzę, że tu wszystkie psiaki pilnie się uczą, może i my tego naszego potwora do jakiejś szkoły poślemy. Tymczasem, kobita wiosnę poczuła, dziś tak wariowała, że ledwo ją ze spaceru odholowaliśmy rano. :mrgreen:
J.&A.

psy: Entlebucher

Postprzez justyna79 » 2009-04-17, 21:09

Witam wszystkich własnie zaliczylismy pierwsze spotkanie z trenerem i okazało sie że nasza DIORKA TO APPENZELLER wiec pozdrawiam wszystkich ;-) fajnie ze jest taka stronka gdzie idzie sie dowiedziec cos ciekawego o tych pieskach
justyna79

Postprzez Agnieszka » 2009-04-17, 22:20

Witaj Justyno.Jak będziesz miała pytania to śmiało pytaj . :lol:
Agnieszka

psy: www.czandoria.pl

Postprzez justyna79 » 2009-04-20, 10:11

agnieszko mam pytanko nasza suczka zaczeła tracic zęby czyli skonczyła 4 miesiace tak powiedziała pani weterynarz waży 12 kilogramów i ma 42 cm wzrostu czy ta waga nie jest za niska mąż sie śmieje bo ma bardzo dużo wiszącej skóry mówi mi że powinna to uzupełnić mam nadzieje że to nie przez to że jest za chuda :oops: :?:
justyna79

Postprzez asia78 » 2009-04-20, 10:38

Witaj Justyna,
Śliczna sunia się Wam trafiła, mam nadzieję, że będzie z Wami szczęśliwa.
Wagą się nie przejmuj, jeszcze kilka tygodni i pewnie się odkarmi.
Trudno powiedzieć ile powinna ważyć, bo nie wiadomo, kim są jej rodzice.
Appenzellery to rzadka rasa. Prędzej obstawiałabym mieszankę z Berneńczykiem lub entlebucherem.
Ale wszystko jest możliwe. Wstaw zdjęcia małej.
asia78

Postprzez asia78 » 2009-04-20, 13:42

Obejrzałam zdjęcia, które wstawiłaś w wątku o wadze i wzroście małych szwajcarów.
Zdjęcie jak śpi jest rozbrajające :mrgreen:
Jak Ci się uda to zrób jej zdjęcie jak stoi. Jestem ciekawa czy ma zakręcony ogonek :->
asia78

Postprzez justyna79 » 2009-04-21, 21:59

ObrazekOTO DIORA W OKAZAŁOSCI ALE STANĄĆ DO ZDJECIA NIE CHCE
justyna79

Postprzez asia78 » 2009-04-22, 17:18

:mrgreen:
asia78

Postprzez beata10a » 2009-05-02, 01:13

Asiu i Amando - moje gratulacje dla Was dziewczyny. Janosik skonczyl I stopien posłuszenstwa w styczniu z oceną bardzo dobrą do 15 marca mielismy przerwę w szkoleniach gdyz złamałam sobie nogę ( bronąc Janosika aby nie wleciał pod koła samochodu , ktory akurat wjezdzał do garazu)))) ) ale teraz juz uczeszczamy przykładnie i egzamin mamy pod koniec maja.Janosik( dla znajomych Jasiu ) dojrzewa nam teraz- żadnej suni nie przepuści musi obwąchac bardzo dokładnie , za to za psami nie przepada i nie wiem czy to normalne ale na spacerach rzuca sie na prawie wszystkie psy , osoby z osiedla omijaja juz nas wielkim łukiem i tym sie martwię najbardziej jak tylko nie uda mi sie go zapiąc na smycz a zblizy sie pies to leci do niego lub rzuca się i rozróba gotowa jak mam go na smyczy to najpierw sie kładzie potem idzie na ugiętych nogach i wyrywa na kolesia .Oczywiście staram sie ostudzic jego zapał mowie nie!!! i nieraz to pomaga ale tylko jak jest na smyczy jak jest luzem to żadne komendy nie skutkują .Poza tym sama radość pilnuje wszystkich członkow rodziny na spacerze nie spuszcza nas z oczu w domu gdzie ja tam Jasiu .
Jasiu ma dzisiaj 13 m-cy wazy 34 kg i ma w kłębie 54 cm.Pozdrawiamy wszystkie apki
beata10a

psy: Appenzeller Janosik

Postprzez asia78 » 2009-05-02, 15:31

My na razie nie kontynuujemy szkolenia:( rodzinka miała dosyć samotnych weekendów (bez mamy i żony)
Amanda nie wszczyna awantur ale też musi ustalić pozycje wobec innego psa, próbuje dominować zwłaszcza wszystkie psy i mniejsze suczki. Tzn włazi na nie. Są sytuacje, ze trudno ją odwołać.
Nasze psiaki dojrzewają i hormony w nich buzują.
Trzeba cały czas je intensywnie socjalizować.
No właśnie, może w ramach socjalizacji byście się wybrali na wystawę do Janowa kolo Bydgoszczy 16 maja?
Ja zgłosiłam Amandę, to będzie jej debiut.
asia78

Postprzez santa » 2009-05-02, 18:10

o Asia jedziecie na wystawe? super :)
jestem ciekawa jak wam pojdzie :)

wycwiczylas juz z Amanda postawe?
santa

Postprzez asia78 » 2009-05-03, 09:02

Z postawą nie będzie problemów, bo długo w niej nie będzie musiała stać- właściwie chyba tylko do opisu.
Gorzej jest z bieganiem, bo Amanda zabiega mi drogę i ciężko jest mi prowadzić ją wewnątrz kółka.
asia78

Postprzez beata10a » 2009-05-06, 22:48

My wybieramy sie dopiero w lipcu na wystawe , gdyz Jasiu jest jeszcze nie przygotowany robimy z nim to szkolenie na posłuszenstwo i nie ma juz czasu robic jeszcze jedno na wystawy.Asiu napisz mi ile czasu Ty przygotowywałaś Amande na wystawe i co musi umiec robic . NIe wyobrażam sobie aby sędzia zbadał Jasiowi jąderka)))
beata10a

psy: Appenzeller Janosik

Postprzez wikuś » 2009-05-07, 00:39

Witam,
W ostatni weekend wystawiałam w Łodzi Bacę. Mieliśmy roczną przerwę w wystawach i troszkę się denerwowałam jak to będzie. Baca wystaw nie lubi, a raczej nie zachowuje się najlepiej - najchętniej jak na psa pasterskiego przystało ustawiłby wszystkie psy i ludzi bezładnie chodzących :lol: Dodatkowo trudno utrzymać go na ringu, gdyż cały czas chce wrócić do stojących przy ringu członków rodziny, żeby mu się to jego 'stado' w tym tłumie nie zgubiło.
Oceny uzyskał najlepsze: dosk, CWC, CACIB i zw. rasy ale też nie mieliśmy konkurencji ;-)
Warto zacząć jak najwcześniej wystawy, może na początek mniejsze, np krajówki ale jeździć. A co do przygotowania do wystaw to oczywiście zachęcam, sama zawsze staram się ćwiczyć do wystaw, ale jak to później wychodzi to inna sprawa. Z tego co zaobserwowałam jeżdżąc z moim, ale też widząc inne Appki na wystawach to trudno nauczyć je, żeby chodziły pieknie jak to wystawowe psy. Na jednej wystawie w Poznaniu spotkałam Państw, którzy również mieli Appka, ale nie wystawiali go bo jak mówią to nie są psy wystawowe. Ostatnio rozmawiałam z pewnym Panem ( zaczepił mnie jak szłam na spacer z Bacą), który mówi, ze też ma Appenzellera ale nie może go wystawiać bo jest zbyt nieufny i nie da się dotknąć i podejść sędziemu. Mam to szczęście, że Baca w większości lubi sędziów (niektórym nawet twarz potrafi wylizać :mrgreen: ) ale do wystaw się nie przekona. Chce tylko zrobić Championat (niewiele już brakuje) i damy spokój.
Co do prezentacji to przy młodym psie sędziowie zwykle są wyrozumiali szczególnie dla Appków. Mój jąderka spokojnie da sobie zmacać, ale ćwiczylismy to od młodości. Sędziowie i tak są bardzo ostrożni, każą przytrzymac głowę lub jak jeden kiedyć zrobił to bardzo gwałtownie i szybko to Baca zdziwiony co się stało aż przysiadł :lol:

Pozdrawiam wszystkie Appki i ich Właścicieli oraz zachęcam do wystawiania, albo chociaż próbowania - niech nas świat zuważa :mrgreen:
wikuś

psy: Baca

Postprzez wikuś » 2009-05-07, 00:42

Obecnie dla Bacy poszukuję towarzyszki ale jest spory problem. Trudno znaleźć niespokrewnioną z rodowodem, ewentualnie mogłaby być bez rodowodu (do sterylki). Wiem, że czasem w schornach się pojawiają lub może ktoś ma do odsprzedania (bo np. nikt nie kupił). Z góry dziękuję za wszelkie informacje :-)
wikuś

psy: Baca

Postprzez Agnieszka » 2009-05-07, 09:15

Moja apka Juka w domu czy na ulicy zrobi wszystko . Idzie grzecznie przy nodze , ładnie stoi jak jej każe, słucha się bardzo . Prawie zawsze jak przyjeżdżają czy klienci po szczeniaczki czy rodzina prosze ich żeby ją głaskali .Juka jest jak to na te rase przystało nieufna więc nie bardzo chce od obcych spoufalania . Dla domowników jest przekochana, przeurocza ,przesympatyczna i oddana . Na kazdej wystawie Juka zachowuje się identycznie . Po wejściu na ring marzy żeby z niego zejść . Ja swoje , ona swoje .Ja na prawo , Juka na lewo ;-) ;-) Prawda jest taka , ze sędzia który ma specjalizacje z ras szwajcarskich i zna doskonale charakter appenzellerów przymknie oko na złe zachowanie np. podczas przeglądu zębów .Ale są też sędziowie dla których pies na ringu musi zachowywac się idealnie .Niby racja , ale akurat przy apku trudno do osiągnięcia (zwłaszcza przy młodych) .Zdecydowana większość appenzellerów cieszy oczy swoich właścicieli , nie jeżdżą na wystawy i nie muszą zmieniać naturlnego ich instynktu.Każdy kto ma appka wie , że on zawsze ma na uwadze mieć nas na oku , zawsze nas chroni i obroni , więc każdy schylający czy podchodzący obcy to potencjalny wróg, w przypadku wystawy -sędzia.
Agnieszka

psy: www.czandoria.pl

Postprzez asia78 » 2009-05-07, 11:17

To wszytko co napisałyście u Amandy się potwierdza.
Bardzo liczę na to że na wystawach w Bydgoszczy sędziowie będą dla nas wyrozumiali.
Cieszę się że będzie Juka, bo głupio jest wygrywać jak się nie ma konkurencji.
Wprawdzie na wygraną nie liczę bo Amanda nie jest w najlepszej kondycji, poza tym nie wiadomo co wywinie na ringu.

Wikuś dlaczego szukasz towarzyszki dla Bacy?
Na pewno ludzie, którzy chcą oddać Apka najczęściej zgłaszają się do hodowczyni twojego Bacy no i Agnieszki.
Jeżeli chcesz to mogę dać Ci namiary na kogoś kto monitoruje takie przypadki w Czechach.
Mam też kontakt z hodowczynią w Niemczech, ale stamtąd szczenięta są bardzo drogie, zwłaszcza teraz jak euro podrożało. Ale o dziwo nie mają problemów ze znalezieniem kupców.

Wstaw jakieś zdjęcia Bacy. Może masz jakieś z wystawy?
Ostatnio edytowano 2009-05-07, 11:24 przez asia78, łącznie edytowano 1 raz
asia78

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Appenzeller i Entlebucher