Mój BONO :)

Galeria z ogólnym dostępem. Można się tu pochwalić swoją pociechą!

Moderator: Apcik

Re: Mój BONO :)

Postprzez Kasieńka » 2009-08-27, 14:29

No Bono to na razie trochę leniwy jest, i nie dla niego duże dystanse... Ale z każdym dniem ma więcej energii... Dziś Pańcię swoja ugryzł przypadkiem z radości, że na rączki go wzięła :mrgreen:
Kasieńka

Ostrzeżeń: 0
psy: BONO - Berneński Pies Pasterski

Postprzez kruszon » 2009-08-28, 12:10

Kasieńka napisał(a):No Bono to na razie trochę leniwy jest, i nie dla niego duże dystanse... Ale z każdym dniem ma więcej energii... Dziś Pańcię swoja ugryzł przypadkiem z radości, że na rączki go wzięła :mrgreen:

A kto tu mówi o dużych dystansach :?: My z Kruszonem to raczej krótkodystansowcy jesteśmy :mrgreen:
W szkole to najlepiej nam wychodzi leżenie i siedzenie... :-P
Jak już będziecie mieli wszystkie szczepienia i trochę podrośniecie to wtedy możemy się na mały spacer po wsi wybrać.
kruszon

psy: Kruszon

Postprzez kruszon » 2009-08-28, 12:11

A tak w ogóle to gdzie nowe zdjęcia? :mrgreen:
kruszon

Postprzez Kasieńka » 2009-08-28, 12:18

Może po weeekendzie będą.... Tamte są z zeszłego weekendu, a przecież musi być widać różnicę :lol:
Spacerkiem oczywiście nie pogardzimy, chodź jak na razie Bono dalej jak pół metra od nogi nie odchodzi... Chyba jeszcze się nie nauczył spacerować :mrgreen:
Kasieńka

Postprzez kruszon » 2009-08-28, 12:41

Kasieńka napisał(a):Może po weeekendzie będą.... Tamte są z zeszłego weekendu, a przecież musi być widać różnicę :lol:
Spacerkiem oczywiście nie pogardzimy, chodź jak na razie Bono dalej jak pół metra od nogi nie odchodzi... Chyba jeszcze się nie nauczył spacerować :mrgreen:

Zdjęcia pstrykaj non-stop bo nawet jeżeli wydaje Ci się że nie widać różnicy to w tym wieku to prawie z dnia na dzień się rośnie... :mrgreen:
Jakby co to mogę Ci polecić w Pruszkowie fajnego "weterynarza pierwszego kontaktu" - polecił mi go mój kuzyn i jest naprawdę ok. i ceny ma bardzo przystępne (w poniedziałek za "przegląd techniczny", odrobaczenie i Advantix zapłaciliśmy 36 pln)- oprócz szczepień, jeździmy co miesiąc na Advantix i generalnie z każdą pierdołą (raz byliśmy na wyciskaniu pryszcza :lol: ) i jeszcze nas nie pogonił :-P - http://www.jbweterynaria.com/ Niestety wagę ma tylko do 20 kg więc u nas już nici z ważenia... :shock:
Jak będziesz miała czas to fajna jest ta szkoła co prowadzi AniaRe i też blisko bo vis a vis biurowca mercedesa na Al Jerozolimskich.
kruszon

Postprzez Kasieńka » 2009-08-28, 12:49

Na razie to Bono troszkę za mały jest chyba... A nie wiesz, od kiedy ruszają nowe zajęcia?? Muszę pomyśleć o wykształceniu dla mojego malucha :lol:
W sobotę chyba na 2 szczepienie pojedziemy?? Nie wiesz może, jaki jest koszt?? Bo nie wiem, ile kasy mam szykować... :shock:
A jaką karmę je Kruszon??
Kasieńka

Postprzez kruszon » 2009-08-28, 13:04

Kasieńka napisał(a):Na razie to Bono troszkę za mały jest chyba... A nie wiesz, od kiedy ruszają nowe zajęcia?? Muszę pomyśleć o wykształceniu dla mojego malucha :lol:
W sobotę chyba na 2 szczepienie pojedziemy?? Nie wiesz może, jaki jest koszt?? Bo nie wiem, ile kasy mam szykować... :shock:
A jaką karmę je Kruszon??

Co do szcepień to my robiliśmy u "Burbelki" (mam nadzieję że się nie obrazi ale tak go zawsze nazywamy :mrgreen: ) całą petardę (tak jak miał w hodowli) i nie pamiętam ile ale nigdy nie zapłaciliśmy więcej niż 50PLN.

Co do karmy to teraz Royal Canin Giant BabyDog (taką miał w wyprawce z hodowli) a zaraz przechodzimy na Puppy.
Do tego raz w tygodniu puszka Animonda dla juniorów, a jako smaczki ciasteczka Eukanuba też dla juniorów.
Kupujemy w http://www.krakvet.pl bo jest duży wybór, szybka dostawa i do tego dużo taniej niż w zwykłych sklepach zoologicznych, a oprócz tego mają dużo fajnych gadżetów w dobrych cenach (miski, szczotki,zabawki,obroże). Polecam szelki do auta - dają spore poczucie bezpieczeństwa.
No i oczywiście rzeczy Rogz'a - jakość nie do pobicia, nie farbują - w Wawie bez kosztów wysyłki http://www.drpets.pl
O RC są różne opinie ale nam jak na razie wydaje się OK, chociaż gdyby nie to że dostawał ją w hodowli pewnie zastosowalibyśmy Nutram Puppy Large Breed albo Hill's. Z kolei znajoma która ma bardzo fajną hodowlę Hokkaido polecała mi Orijen http://www.hokkaido.pl/dwanasciemitow.html
A co Bono dostawał jak był w hodowli?
kruszon

Postprzez Kasieńka » 2009-08-28, 13:37

Bono w hodowli był na Purinie... Na początku dostał puszczkę Rinti, ale wczoraj kupiłam mu Animondę i wydaje mi się, że jest lepsza... Wcinał, aż uszy mu się trzęsły...
Na razie kupiłam trochę rzeczy w animalia.pl, ale Animondę będę kupować chyba tu : www.telekarma.pl - przy zakupie 12 szt. wychodzi niecałe 4 zł za puszkę 400 g... :mrgreen:
A jakie Wy macie szelki??

Mizianka dla Kruszona :) :-D
Kasieńka

Postprzez kruszon » 2009-08-28, 13:56

Kasieńka napisał(a):Bono w hodowli był na Purinie... Na początku dostał puszczkę Rinti, ale wczoraj kupiłam mu Animondę i wydaje mi się, że jest lepsza... Wcinał, aż uszy mu się trzęsły...
Na razie kupiłam trochę rzeczy w animalia.pl, ale Animondę będę kupować chyba tu : http://www.telekarma.pl - przy zakupie 12 szt. wychodzi niecałe 4 zł za puszkę 400 g... :mrgreen:

Do samochodu kupiliśmy na razie w Krakvecie takie zwykłe Trixie za około 30pln - są też w animalia.pl
Jak się zużyją to chcemy kupić do auta jakieś lepsze np. w sklepie http://ipo-sklep.pl/index.php lub http://www.pelna-miska.pl/są różne ale jeszcze nie wiem które są ok.
Z tymi puszkami to mnie zainteresowałaś - zaraz sprawdzę...bo my płacimy 4,7PLN
kruszon

Postprzez kruszon » 2009-08-28, 14:07

Faktycznie w telekarmie wychodzi po 4 PLN za puszkę... ale musimy zamówić jeszcze trochę drobiazgów których tam nie mają więc może następnym razem - dzięki za namiary!
Animonda ma jeszcze fajny pasztet dla juniorów - z ogórkiem kiszonym to nawet człowiek spokojnie by zjadł :mrgreen:
kruszon

Postprzez Kasieńka » 2009-08-28, 14:19

kruszon napisał(a):Faktycznie w telekarmie wychodzi po 4 PLN za puszkę... ale musimy zamówić jeszcze trochę drobiazgów których tam nie mają więc może następnym razem - dzięki za namiary!
Animonda ma jeszcze fajny pasztet dla juniorów - z ogórkiem kiszonym to nawet człowiek spokojnie by zjadł :mrgreen:

Ale ten pasztet to sam dajecie?? Dziś trochę w necie szukałam na temat Animondy, i właśnie tam znalazłam najtaniej (na razie)... 70 groszy na jednej puszce to prawie 20 % różnicy... Sporo... A w wielu sklepach Animonda kosztuje ponad 5 zł...
Szelki do autka muszę kupić, póki Bono jest mały to szybko się przyzwyczai, chociaż do tej pory w samochodzie mi nie rozrabiał... Jak ruszam, to idzie spać :shock:
Kasieńka

Postprzez kruszon » 2009-08-28, 14:26

Kasieńka napisał(a):Ale ten pasztet to sam dajecie?? Dziś trochę w necie szukałam na temat Animondy, i właśnie tam znalazłam najtaniej (na razie)... 70 groszy na jednej puszce to prawie 20 % różnicy... Sporo... A w wielu sklepach Animonda kosztuje ponad 5 zł...
Szelki do autka muszę kupić, póki Bono jest mały to szybko się przyzwyczai, chociaż do tej pory w samochodzie mi nie rozrabiał... Jak ruszam, to idzie spać :shock:

Pasztet dajemy sam - jak dla mnie to taka puszka tylko zmielona :mrgreen: Jest też dobry jako smaczek ale nie za fajnie się w nim miesza palcami i to jeszcze jak są upały...
Szelki to nie na rozrabianie kupiliśmy (Kruszon też sobie śpiocha - jeździ samochodem co najmniej raz na dwa dni i strasznie to lubi) ale bardziej w kwestii przymusowego, gwałtownego hamowania... mam nadzieję że dzięki nim nie rozpłaszczy się jakby co na przedniej szybie... :shock:

Oczywiście jak ktoś ma kombi to są takie super klatki robione na wymiar, ale my niestety sedan i hatchback... :evil:
kruszon

Postprzez Kasieńka » 2009-08-28, 14:41

Szkoda, że ja kombiaka nie kupiłam :shock:
A z takich przekąsek lub nagród co polecacie... Ja Bono kupiłam takie kabanosy suszone, ale chciałabym mu coś extra kupić, za czym by szalał, i zrobił dla tego wszystko :mrgreen:
Kasieńka

Postprzez kruszon » 2009-08-29, 08:09

Kasieńka napisał(a):Szkoda, że ja kombiaka nie kupiłam :shock:
A z takich przekąsek lub nagród co polecacie... Ja Bono kupiłam takie kabanosy suszone, ale chciałabym mu coś extra kupić, za czym by szalał, i zrobił dla tego wszystko :mrgreen:

My dajemy ciasteczka dla Juniorów Eukanuba ale tutaj szaleństwo umiarkowane. Bardziej lubi jakieś "zapachowe" rzeczy - Maced ma różne płucka, żwacze etc.
Oczywiście najbardziej go porusza puszka :mrgreen: albo pasztet albo wędzona ryba.
Do karmy dajemy mu jeszcze raz dziennie taki olej z łososia (Salmopet) więc jak poczuje że ktoś wcina wędzonego łososia to myśli że to jego miska i wariuje... :-P
kruszon

Postprzez Kasieńka » 2009-08-31, 11:28

kruszon napisał(a):
Kasieńka napisał(a):Bono w hodowli był na Purinie... Na początku dostał puszczkę Rinti, ale wczoraj kupiłam mu Animondę i wydaje mi się, że jest lepsza... Wcinał, aż uszy mu się trzęsły...
Na razie kupiłam trochę rzeczy w animalia.pl, ale Animondę będę kupować chyba tu : http://www.telekarma.pl - przy zakupie 12 szt. wychodzi niecałe 4 zł za puszkę 400 g... :mrgreen:

Do samochodu kupiliśmy na razie w Krakvecie takie zwykłe Trixie za około 30pln - są też w animalia.pl
Jak się zużyją to chcemy kupić do auta jakieś lepsze np. w sklepie http://ipo-sklep.pl/index.php lub http://www.pelna-miska.pl/są różne ale jeszcze nie wiem które są ok.
Z tymi puszkami to mnie zainteresowałaś - zaraz sprawdzę...bo my płacimy 4,7PLN

A jaki rozmiar szele do 2,5 miesięcznego szczeniaczka?? Bo mam z tym problem :-/
Kasieńka

Postprzez kruszon » 2009-08-31, 11:38

Dobre pytanie...
My kupiliśmy jakiś miesiąc temu XL i w zasadzie są dobre - mają dużą regulację a minusem jest to że nadwyżka taśmy po regulacji sobie wisi i Kruszon jak akurat nie śpi to sobie ją memla... :mrgreen:
Dlatego myślę że M albo L będą dla Ciebie (tzn Bono) ok
kruszon

Postprzez Kasieńka » 2009-08-31, 12:02

kruszon napisał(a):Dobre pytanie...
My kupiliśmy jakiś miesiąc temu XL i w zasadzie są dobre - mają dużą regulację a minusem jest to że nadwyżka taśmy po regulacji sobie wisi i Kruszon jak akurat nie śpi to sobie ją memla... :mrgreen:
Dlatego myślę że M albo L będą dla Ciebie (tzn Bono) ok

Wielkie dzieki;)
Kupię mu L;) Najwyżej trochę dorośnie, a rośnie jak na drożdzach :) I tak na razie za dużo z nim nie jeżdzę, a nawet jeśli już, to leży grzecznie na przednim siedzeniu... :-D
A od jakiego wieku uczyliście Kruszona podstawowych komend??
Kasieńka

Postprzez kruszon » 2009-08-31, 14:47

[quote="Kasieńka
A od jakiego wieku uczyliście Kruszona podstawowych komend??[/quote]

Siad do "perfekcji" opanował w około tydzień od przyjazdu z hodowli (więc miał jakieś 11 tyg).
Do tego umie mizianie, przytulanie, wskakiwanie na łóżko, śpiochanie do góry podwoziem i wiele innych ciekawych rzeczy :mrgreen: :mrgreen:

A tak poważnie to dość szybko trafiliśmy do "przedszkola" i od tego czasu rozpoczęliśmy szkolenie z prawdziwego zdarzenia, ale oparte bardziej na gestach niż komendach w sensie głosowym (wydawało się nam że dobrze robimy ćwicząc w domu komendę "do mnie" a okazało się że nie do końca o to chodzi - z tego co się dowiedzieliśmy wprowadznie komend głosowych ma sens jak pies naprawdę dobrze kuma o co chodzi).
Kruszon dość szybko chwyta, chociaż jest sporym indywidualistą. Niestety nam nie zawsze czas pozwala więc jeżeli czegoś ze szkolenia nie opanował to raczej nasza wina :oops:
Generalnie szczególnie cenimy sobie socjalizację - dzięki niej nabrał bardzo dużo pewności siebie i teraz rzadko co go wystraszy, a nawet jeżeli tak, to dość szybko oswaja "stracha". Na początku był raczej wycofany i patrzył na świat z dystansu (już w hodowli było widać że jest dużo spokojniejszy od reszty miot) - teraz złapał większy luz i bardziej uwierzył w siebie... :mrgreen:
kruszon

Postprzez kruszon » 2009-08-31, 14:50

A tak w ogóle to zaśmiecamy wątek Twojego Bono... :mrgreen:

A tu powinny byś zdjęcia i same zachwyty... :-P

...to jak będzie z tymi zdjęciami :?:
kruszon