2-letni bernuś Baster -Znalazł szczęśliwy dom i przyjaciół.

Pewna część nieba nazywana jest Tęczowym Mostem. Kiedy odchodzi Twój pies czy zwierzę, które było szczególnie ci bliskie, udaje się za tenże Tęczowy Most. Ty, zostając po tej stronie powinieneś mieć nadzieję, że jeszcze się spotkacie. Ten wątek jest dla tych naszych przyjaciół co tam już czekają.

Moderator: Halina

Re: 2-letni bernuś Baster szuka domu!

Postprzez kreska » 2010-02-02, 10:53

A moze dac mu "uspokajacz" w tabletce a potem znieczulenie miejscowe?pytanie na co chlopak moze jeszcze byc uczulony ?
pozdr
kreska

Ostrzeżeń: 0
psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Postprzez asia78 » 2010-02-02, 13:54

Fajny jest. :->
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez ElzaMilicz » 2010-02-02, 15:15

asia78 napisał(a):Fajny jest. :->

To go rezerwuj. Tobie oddam bez wizyty przedadopcyjnej. :-P
ElzaMilicz

psy: DONA [Meda], Szila

Postprzez Bunia » 2010-02-02, 22:30

Cudny jest.Może do mnie przyjechać na tymczas,chociaż może to być niebezpieczne,bo co będzie jak się w nim zakochamy :?: :mrgreen:
Bunia

psy: Wiki , Benuś(*) , Megi(*) , Bunia(*)

Postprzez iwona_k1 » 2010-02-02, 22:34

No cóż Basiu.... :mrgreen: trójpak.... :mrgreen:
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez daria » 2010-02-02, 22:58

:mrgreen: :mrgreen: a ja tylko pomarzyć mogę
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez Wydra » 2010-02-02, 23:04

Basia ma zakaz zakochiwania się w psiakach na tymczasie :evil: Trzeba szanować taki DT a co będzie jak już więcej się nie zmieści?
Wydra

Postprzez Ania Swęderska » 2010-02-02, 23:07

Ale cudny :-)
Ania Swęderska

psy: Fiona z Aresibo

Postprzez asia78 » 2010-02-03, 10:24

Nawet nie wiesz Elu jak bym chciała. Mówiłam już mężowi, ale twardy jest :-/
Tymczas chętnie, na stałe nie!
Ale po feriach (po 14 lutego) chętnie weźmiemy jakiegoś psa na tymczas.
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez daria » 2010-02-03, 10:27

Asia jesteś wielka,tymczasy na wagę złota :-D
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez ana02 » 2010-02-03, 13:41

Witam jak sytuacja psiaka czy jestem brana pod uwagę? jak jego zdrowie? czy nadaje się na trzecie pietro? pozdrawiam
mod.link na temat schodów
viewtopic.php?f=91&t=1245&view=unread#unread
ana02

Postprzez MagdaMR » 2010-02-04, 13:54

Słuchajcie, narkoza do przycięcia tego wilczego pazura nie powinna być konieczna. Dla wprawnej osoby jest to dosłownie jedno "ciapnięcie" ostrymi cążkami. Ciełam te pazury mojemu psu przez całe życie, żeby nie dopuścić do ich wrastania, a też tego bardzo nie lubił. Szkoda ryzykować środki uspokajające, skoro psina może być na nie uczulona. Dobry wet powinien poradzić sobie bez tego. W kilka osób chyba dałoby radę psa przytrzymać, oczywiście na leżąco? To znacznie bezpieczniejszy zabieg, niz pobranie krwi, które przy szarpnięciu grozi rozerwaniem żyły...
Ostatnio edytowano 2010-02-04, 14:04 przez MagdaMR, łącznie edytowano 1 raz
MagdaMR

psy: hovawarty Alfred[*] i Era, OB Belga, mix Gawrosz

Postprzez Majszczur » 2010-02-04, 16:15

MagdaMR napisał(a):Słuchajcie, narkoza do przycięcia tego wilczego pazura nie powinna być konieczna. Dla wprawnej osoby jest to dosłownie jedno "ciapnięcie" ostrymi cążkami.

Wydaje mi się, że w tym przypadku chodzi o usunięcie całego palca wraz z przerośniętym w ciało pazurem. Obcinanie pazurów to zabieg kosmetyczny, usunięcie całego palca z pazurem to (w przypadku dorosłego psa) zabieg operacyjny... po mojemu ;-)
Majszczur

psy: BPP: BERTA (*)... GRANDA (Princess Lovely Lady)

Postprzez MagdaMR » 2010-02-05, 09:57

Majszczur napisał(a):Wydaje mi się, że w tym przypadku chodzi o usunięcie całego palca wraz z przerośniętym w ciało pazurem. Obcinanie pazurów to zabieg kosmetyczny, usunięcie całego palca z pazurem to (w przypadku dorosłego psa) zabieg operacyjny... po mojemu ;-)

Jeśli tak, to oczywiście, że bez narkozy sie nie obejdzie. :-( Ale może wystarczy przyciąć pazur i wyleczyć ranę, a potem tylko pilnować, żeby się to nie powtórzyło? Zależy jak głebokie jest to wrośnięcie... :-/
MagdaMR

psy: hovawarty Alfred[*] i Era, OB Belga, mix Gawrosz

Postprzez ElzaMilicz » 2010-02-05, 15:32

Badanie krwi nie wykazało niczego niepokojacego.

Rano o godz.9.00 Baster był już u weta w celu kastracji i usunięcia obu wilczych pazurów.
Nie udało się. Chłopak źle reaguje na narkozę. Zabieg byłby możliwy jedynie przy narkozie wziewnej.

Nie wiem czy może to mieć znaczenie, ale jako szczenię przeszedł parwowirozę,
ponadto Baster jest uczulony na Aniprazol, który już raz wprowadził go w stan śmierci klinicznej.

Ogółem to jakiś bardzo delikatny paniczyk- taki psi Różyc. :roll:

Obcięlismy pazury (przy tym wrośniętym pojawiła się ropa), podaliśmy antybiotyk,
wyczyściliśmy uszy(pasożytów nie znaleziono), usunęliśmy kamień z zębów.
ElzaMilicz

Postprzez aga.galin » 2010-02-07, 01:26

Witam serdecznie!
Jestem bardzo poważnie zainteresowana adopcją tej psiny.

Jestem typową "psiarą" od urodzenia. Wszystkie moje psy były zawsze przygarniane ze schroniska. Od kilku lat nie mam psa - i był to w pełni świadomy wybór - zależało nam z mężem przede wszystkim, aby najpierw podrosły nam trochę dzieci (pies jako przyjaciel rodziny nie może być narażony na "targanie" za ogon, a i my wiecznie zmęczeni i niedospani nie mielibyśmy radości z posiadania czworonoga). W zeszłym roku kupiliśmy duży dom, mieszkamy razem z moją mamą, Hania ma 2 lata, a Konrad 5,5 - więc uważamy je za "podrośnięte".

Podjęliśmy decyzję o przygarnięciu psa. Przygotowywaliśmy na nią dzieci. Sprawdzaliśmy, jak reagują i zachowują się w obecności psów znajomych, czy napotkanych na spacerze. Przyznam się jednak, że zakiełkowała we mnie pewna obawa. Waham się przed wzięciem psa ze schroniska, o którym tak naprawdę nic nie wiem - jaki ma charakter, jaką krzywdę mu wyrządzono - boję się narazić dzieci na niebezpieczeństwo (chociaż może to za duże słowo - ale agresja w stosunku do dzieci też bywa powodem porzucenia psa i różnie może zareagować pies, który z dziećmi akurat nie miał dotąd styczności ), a z drugiej strony serce by mi pękło dopuszczając do siebie myśl, że nie dam rady zostawić psiaka...

Doszłam do wniosku, że musi to być pies, o którym wiem chociaż mniej więcej, czego się spodziewać. Mam więc do wyboru:
- szukanie właściciela, który z różnych powodów życiowych musi swojego psa oddać
- zdecydowanie się na psa rasowego.

W drugim wariancie nie dopuszczam do siebie myśli zakupienia psa za kilkaset złotych i dołączenia do grona snobistycznych znajomych z dumą prezentujących w parku piękno swoich pupili (nie chcę urazić właścicieli rasowych psów - ale wielu ludzi kupuje niestety psy na pokaz, a jak jeszcze widzę ogłoszenia: "Zamienię Beagla 2 lata na Maltańczyka" to mnie krew zalewa). Szukam więc od dłuższego czasu psa rasowego, ale porzuconego, który nas potrzebuje, chcę w ten sposób pozostać wierna swoim ideałom.

Tak naprawdę, to myślałam o Grecie - ale proszę mnie zrozumieć - nie chcę, żeby dzieci przeżywały chorobę, leczenie, czy (nie daj Boże) jej "odejście". Baster jest młodszy. Jego wrażliwość i paniczny lęk przed weterynarzem przypomina mi mojego syna - i jego fobie z fryzjerem - płacz i krzyk: "Mamo nie rób mi krzywdy, to boli, ratunku!" (obcinam go niestety sama, bo z wszystkich salonów nas już wyprosili). W końcu każdy się czegoś boi...

Rozpisałam się, że aż nieładnie. Proszę dać mi szansę i rozważyć możliwość przeprowadzenia procedury adopcyjnej Bastera.
aga.galin

psy: REDI, PETRA, BASTER [*] i ...

Postprzez ElzaMilicz » 2010-02-07, 09:03

tel. 692438657
ElzaMilicz

Postprzez Wydra » 2010-02-07, 12:03

Witaj!aga.galin Twoje rozpisanie się jest jak najbardziej na miejscu :lol: Osoby zajmujące się szukaniem domów dla psów zawsze chcą wiedzieć jak najwięcej o potencjalnym opiekunie.Pozwoli to odpowiednio dobrać pieska.Życzę powodzenia i jestem pewna, że już jakiś psiak na Was czeka :mrgreen:
Wydra

Postprzez aga.galin » 2010-02-07, 18:49

Dziękuję za te miłe słowa. Oczywiście dzwoniłam już do Elzy i czekam, co będzie dalej.

Dzieciakom pokazałam dziś zdjęcia Bastera - i oszalały z radości na jego widok (właściwie to syn, bo mała to typ "szalonej od urodzenia"). Mąż też jakiś dziwnie podekscytowany - tzn. on bardzo lubi psy i też chciał, żebyśmy mieli czworonoga - ale to raczej typ "niewylewny" - ja jestem tą jęczącą o psa i piszczącą na widok pupila sąsiadów. Świat nam dzisiaj stanął na głowie. Od wczoraj jest tylko temat Bastera.

Bardzo się boję, czy podołam, czy miejsca mam w domu dość dla takiego psiaka, czy się w ogóle nadaję. Tak bym chciała tę mordę wyściskać, ale na razie nie dopuszczam takich wizji, bo to chyba za wcześnie. A i tak już jestem pewna, że jeśli się nie uda, będzie nam... przykro, smutno...
aga.galin

psy: REDI, PETRA, BASTER [*] i ...

Postprzez ElzaMilicz » 2010-02-07, 20:08

Błędem było pokazanie zdjęć psa dzieciom.
Jak znam życie to "raczej typ niewylewny" będzie kochał psa najbardziej. ;-)
ElzaMilicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tęczowy Most