Witam.

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Re: Witam.

Postprzez daria » 2010-03-02, 21:25

Bardzo Wam kibicuję :-D
daria

Ostrzeżeń: 0
psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez kerovynn » 2010-03-03, 10:34

To ja tez pokibicuję razem z Darią, gdyz wygląda na to, że entliczka ma szansę trafić do fajnego domku :-D .
Entlebucherki znam dwie - Pumisie od Agnieszki i spotkaną ostatnio na spacerze (nie pamiętam jak się nazywała). Obydwie z charakteru i temperamentu były bardzo podobne, czyli: przyjazne, przytulne (głaskałam i przytulałam obydwie), radosne, żywiołowe i BAAAAAAARDZO chętne do zabawy :-D . Pumisia non stop przynosiła mi piłeczkę lub kamyki do aportowania,a ta na spacerze od razu chciała się bawić z Eśką, a potem znalazła patyk i była natychmiast gotowa do zabawy :-D :-D
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez jacowka » 2010-03-03, 11:44

Wszystko wygląda ok! Właściciele jacyś rozsądni.Z opisu charakteru z sunią nie powinno być problemu. Jest otwarta , przyjazna, ma kontakt ze zwierzętami. Zdrowa, dobrze karmiona, nie jest dominantem,lubi prace z człowiekiem i wykonywanie poleceń. Bedzie sie tylko musiała przyzwyczaic do nas i do terenu , bo w tej chwili ( z braku terenu zieleni w pobliżu) najczęściej spaceruje po uliczkach i chodnikach. Jak wszystko dobrze pójdzie to końcem marca będzie u Nas. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje. p.s. SUPER ŻE TRAFIŁAM NA TO FORUM!!!!!
jacowka

psy: owczarek niemiecki, syberian husky

Postprzez kerovynn » 2010-03-03, 11:55

to trzymamy mocno kciuki za pomyślny finał całej sprawy i mam nadzieję, że z nami pozostaniecie :-D
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez jacowka » 2010-03-03, 12:10

O kurcze ! :idea: Udało mi się dołączyć zdjęcie. To jest Kami! Już znalazła swojego nowego właściciela, ale trudno było się z nią rozstać. Jak już umiem dołączać zdjęcae to może wieczorem wstawie naszej domowej ulubienicy EMI.
jacowka

Postprzez jacowka » 2010-03-07, 09:25

Niestety, właściciele rozmyślili się i zostawiają sobie tego pieska. Może to i dobrze... dla pieska! No cóz, zaczynamy poszukiwania od początku. Pozdrawiam wszystkich z pięknych zimowych Bieszczad.
jacowka

Postprzez jacowka » 2010-03-08, 12:09

Dołączyłam zdjęcie mojej Emi. To dla niej szukam towarzyszki do zabawy.
jacowka

Postprzez Olcia » 2010-03-08, 19:42

jacowkowa Emi i Klakier:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Olcia

psy: entlebucherka Negra

Postprzez jacowka » 2010-03-08, 21:58

Olcia! Jesteś wielka! Dzieki!!!
jacowka

Postprzez jacowka » 2010-03-08, 23:32

Jest entlebucher - szczeniaki na allegro: ENTLEBUCHER- cudowny pies rodzinny (Numery ofert 952236190) w odpowiedzi na zapytanie o rodziców taka dostałam odpowiedź:"Rodzice oboje na miejscu. Tata Ch.Pl. mama Mł. Ch.Pl. Pieski odchowywane z nami w domu. Są zaszczepione,odrobaczone (3x) maja metryczki i wyprawki. Odchowane na royalu .Obecnie oprócz suchej karmy royala dostaja miesko wołowe z ryżem i jarzynami. Szczeniaczki są zdrowe, wesołe kontaktowe ,bardzo prawidłowo umaszczone i bez wad." Co myślicie? Może tam kupie szczeniaka?
jacowka

Postprzez Olcia » 2010-03-08, 23:43

Ja bym zapytała o nazwę hodowli i imiona rodziców oraz ich ewentualne badania.
Olcia

Postprzez jacowka » 2010-03-09, 00:01

Ok .Zapytam.
jacowka

Postprzez jacowka » 2010-03-09, 09:14

Zapytałam i taką dostałam odpowiedź: "Hodowla Granitowy Pazur. Mama szczeniąt to Mł.Ch.Pl. TESSA Porażynianka tata to CH.PL SHAKER od Astrid. Badan tej rasie się nie przeprowadz specjalnych ,bo nie mają specjalnych chorób genetycznych. Moje są absolutnie zdrowe. Dzieci z poprzednuch miotó2w tej pary wygrywają wystawy ,nawet przy większej konkurencji. Te szczeniaczki też są wybitnej urody i eksterieru."
jacowka

Postprzez magat » 2010-03-09, 10:43

widziałam na wystawie rodziców ,( nie jestem znawcą) pieski wydawały sie być ładne mocne troche sie im przyglądałam bo kiedyś w Niemczech całkowicie mnie zachwycił jeden z Entelków , co najsmieszmiejsze byłam w takich nerwach, że nawet nie pamietam przydomka . Granitowy Pazur to przydomek
ładnej suki z "Duzych" , moze sie wypowie jakiś inny hodowca Entlików.

... co do badań , dla GSMD też nie wymagane są w Polsce ŻADNE BADANIA!!! TERAZ NAWET ZREZYGNOWANO Z TESTÓW PSYCHICZNYCH :roll:
magat

Postprzez asia78 » 2010-03-09, 10:59

Badania nie są wymagane, ale zdarzają się entle z dysplazją. :roll:
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez Olcia » 2010-03-09, 11:29

Zdarzają się też entle z badaniami, co w każdej rasie powinno być standardem :roll:

jacowka, a czy masz możliwość pojechania wcześniej do Krakowa i obejrzenia szczeniąt jeszcze przed zakupem?
Olcia

Postprzez jacowka » 2010-03-09, 11:42

W tej chwili nie bardzo. Wróciła do nas zima, temperatury wachają sie -10 do -25. Drogi nie fajne , dziewczyny w szkole, nie da się zostawić chałupy nieopalanej(brak centralnego, tylko kominek). Na dodatek Ja entlebuchery to widziałam tylko na zdjęciu, więc znawca nie jestem. Sugeruje się bardziej tym co piszecie i na tym opieram zakup.
jacowka

Postprzez marcinek » 2010-03-09, 11:48

Pomimo , że badania może nie są wymagane to jednak odpowiedzialni hodowcy je robią .Niektórzy oprócz badań na dysplazje robią genetyczne badania oczu. Na zachodzie jest to konieczne.
Jest jedna osoba na forum która ma psa z tej hodowli i chyba po tych samych rodzicach. Niestety mało kiedy się wypowiada.
marcinek

Postprzez BASTARD » 2010-03-09, 13:28

mój Baster to ZBIR Granitowy Pazur. Byłam w tej hodowli raz, po ciemku i wyjechałam ze szczeniorkiem :-)
Nie znam się na tyle by oceniac jakośc hodowli ale opiszę moje wrażenia. Hodowla na terenie jakiegoś składu, złomowiska, niewiem dokładnie, bo jak już pisałam było ciemno. Psy trzymane były w takim osobnym domku, podobno tylko na okres zimowy, właściciele tam nie mieszkali ale w okresie zimowym przenosili się żeby palic w piecu. Pierwsze wrażenie po wejściu to uciekac jak najdalej, ale gdy porozmawiałam z hodowcami zmieniłam zdanie. Jak dla mnie, dla laika, który nie wiedział nawet co to rodowód wykazali się bardzo dużą cierpliwoscią, mówili, tłumaczyli, pokazywali. Naprawde dużoczasu poświęcili. Pani pracuje w związku kynologicznym i z tego co mówiła to przykłada dużą wagę w doborze rodziców. Mieli dużo psów, Dspp, entle, chihuahua,owczarki środkowoazjatyckie. Wszystkie zadbane, wesołe, przyjazne(prócz chihuahua ;-) ) Było też kilka pięknych weteranów. Myślę więc, że mimo tego całego bałaganu dookoła, to nie było tak źle :-D
Baster jak narazie okaz zdrowia, nic mu nie dolega, jest przekochany, mądry ale swoje za uszami ma ;-) ale to już kwestia naszego braku doświadczenia i niekonsekwencji.
Powodzenia
BASTARD

psy: DSPP Baster

Postprzez asia78 » 2010-03-09, 15:59

Zanim zdecydujesz się na entla najpierw zobacz go na żywo.
Szczeniaczki wszystkie są słodkie.
Ja na kilka miesięcy przed zakupem apka spotkałam się z hodowczynią i zobaczyłam apka w jego codziennym otoczeniu. Amanda na co dzień zachowuje się teraz tak jak tamta sunia wtedy.
Tzn: szczeka, nie da się pogłaskać obcemu, sieje postrach w całej okolicy :oops:
Na wystawie jest zupełnie inna, towarzyska.
Żeby dokonać świadomego wyboru, powinnaś zobaczyć entla na żywo i to nie w dniu zakupu szczeniaka.
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przedstawiamy się!