kleszcze - już są!!!

Moderator: Anirysova

Re: kleszcze - już są!!!

Postprzez Hekate » 2009-12-11, 20:39

Hekate

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Anirysova » 2009-12-11, 20:55

Nasze proszku się nie tkną, więc dawałam im w tabletach coś takiego:
http://www.krakvet.pl/beaphar-darmfrei- ... -1690.html
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez kruszon » 2009-12-11, 20:57

A jakie opakowanie tego czosnku Koebersa kupujecie? I co tam ewentualnie polecacie dokupić żeby dobić do stówki?
kruszon

psy: Kruszon

Postprzez Hekate » 2009-12-11, 21:16

za pierwszym razem wziełabym mniejsze to 700gr, jakby nie chciał tego tknąć, potem już można to 2kg.
ze smaczków fajne są fleischbrocken http://www.koebers.pl/suplement-03.html, może takie nie foremne i duże, ale psiaki za nimi przepadają
Hekate

Postprzez Majszczur » 2009-12-12, 02:59

Zróbcie wszystko, absolutnie wszystko żeby ochronić swoje psy przed tym robactwem!
Babeszja przenoszona przez kleszcze jest obrzydliwym podstępnym pierwotniakiem, ale jeszcze gorsze i niespodziewane są powikłania po babeszjozie. Mogą pojawić się nawet kilka tygodni po zażegnaniu kryzysu. Nie pisałam o tym, ale... Berta umarła przez jednego jedynego cholernego zakażonego kleszcza. Powikłaniem po zabiciu samego pierwotniaka była tzw. autoagresja fagocytalna - organizm nagle zaczął traktować jej własną krew jak ciało obce i następowała aglutynacja krwinek - tak gwałtowna, że widac było jak krew gestnieje w strzykawce podczas pobierania. Nie pomógł dodatkowy Imizol, nie pomogły jakieś końskie dawki sterydu, którego nazwy już nie pamiętam, nie pomogły transfuzje krwi (w sumie 5). Z rozpadającymi się krwinkami pies powoli ulega niedotlenieniu, pomijając upośledzenie pracy nerek i wątroby.
Nie piszę tego żeby Was przestraszyć tylko ostrzec i zdopingować do zdwojonej uwagi i bacznego obserwowania zachowania psa. Tak jak kilka osób powyżej pisało warto lekko zawyżyć dawkę kropli przy psie z gęstą sierścią (weterynarz podpowie jaka dawka maxymalna jest jeszcze bezpieczna). I nieprawdą jest, że w upał kleszcze są leniwe! Właśnie wówczas się aktywizują. Poszliśmy na ten nasz ostatni długi spacer na Pola Wilanowskie w piękny majowy ciepły dzień.... w wysoką na metr suchą trawę, w której Berta uwielbiała buszować... ubóstwiała to...
Frontline stracił swoją skuteczność (przynajmniej na szczepy kleszczy mazowieckich, w innych rejonach Polski pewnie inne preparaty są skuteczne) Spóźniam się 1 dzień (jeden !!!) z powtórzeniem dawki Advantixu, który jako jedyny wydawał się dawać jakieś zabezpieczenie. Spóźniłam się bo to była niedziela, a ja nie miałam zapasowej dodatkowej połówki fiolki tylko jedną (a dawałam zwykle półtorej). W poniedziałek zakropliłam, a we wtorek rano Berta miała już 41*C i zauważyłam żółknące śluzówki... po 20 minutach znalazła się u pani doktor... umarła po 36 dniach intensywnego leczenia...
Zawaliłam sprawę... nie mogę spać... i żyję ze świadomością, że zawiodłam najlepszego przyjaciela...
Proszę nie komentujcie tego posta tylko nie spóźnijcie się z zabezpieczeniem swoich psów ... proszę...
Majszczur

psy: BPP: BERTA (*)... GRANDA (Princess Lovely Lady)

Postprzez Anna Rozalska » 2009-12-12, 10:18

Magda to co piszesz to wszystko prawda. Trzeba pamietać, że kleszcze żerują cały rok, jedynie przy mrozie i śniegu ich nie ma. Natomiast jaki preparat działa to zależy indywidualnie od każdego psa. Na jednego działa Frontline , na innego Adwantic. My z Frontlinu przeszlismy na Fiprex (to polski odpowiednik), o wiele tańszy. Używamy XL, co 3 tygodnie. W miesiącach wiosenno-jesiennych dodatkowo zakładamy Preventic a przede wszystkim unikamy lasu i wysokich traw. Jak narazie to daiała i nigdy nie było kleszcza
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez kruszon » 2009-12-12, 10:54

Anna Rozalska napisał(a):... jedynie przy mrozie i śniegu ich nie ma...

Podczas naszej pierwszej i oby ostatniej (tfu, tfu... hau, hau...) "akcji kleszcz" na SGGW którą opisywałem powyżej, poinformowano nas, że niestety również jak jest mróz i śnieg kleszcze się trafiają - podobno jak w takie mroźne dni przygrzewa słoneczko (czyli jest najlepsza pogoda na spacery) te małe
s.... :evil: :!: :evil: :!: potrafią zaatakować.

Tak jak pisałem teraz stosujemy Advantix+Preventic. Po samym Advantixie złapaliśmy dwa dni po zakropleniu...
Chyba nic się nie przyplątało... - chociaż podobno okres ujawnienia choroby to 2-3 tyg od ukąszenia (my już przekroczyliśmy 2 tyg).

Zaciekawiło mnie to co napisała Majszczur o stosowaniu dawki 1,5x - czy ktoś inny też to praktykuje?
Czy to jest na zasadzie opakowanie na 40kg+20kg?
kruszon

Postprzez Majszczur » 2009-12-12, 12:20

kruszon napisał(a): Zaciekawiło mnie to co napisała Majszczur o stosowaniu dawki 1,5x - czy ktoś inny też to praktykuje? Czy to jest na zasadzie opakowanie na 40kg+20kg?

Nie dokładnie 1,5x ja potrzebowałam mieć 1,5 fiolki żeby z tej połówki dodać jeszcze trochę - przeliczałam to jakoś na krople. Jak pisałam wyżej musisz skonsutować w wetem, on podpowie jaka dawka jest jeszcze bezpieczna dla danego psa - wiele zależy od jego ogólnej kondycji zdrowotnej - te wszystkie preparaty są bardzo silnie toksyczne więc nie można przesadzić.
Majszczur

psy: BPP: BERTA (*)... GRANDA (Princess Lovely Lady)

Postprzez Anirysova » 2009-12-12, 13:03

Nam wet wytłumaczył jak dawkowac Advantix:
1ml preparatu stosuje się na 10 kg wagi, czyli gdy pies waży 50 kg stosujemy 5ml+0,5ml na sierśc i wychodzi 5,5 ml. Są różnej wielkości pipety więc trzeba dobrac odpowiednio do wagi stosując zasadę, że dodajemy 5 kg na sierśc, przy szczeniakach mniej. Zakrapiamy co 28 dni.
My stosujemy się do tych zasad od 2 lat i nasze bernusie nie łapią tych paskudztw.
Ostatnio edytowano 2009-12-12, 15:04 przez Anirysova, łącznie edytowano 1 raz
Anirysova
Moderator

Postprzez iwona_k1 » 2009-12-12, 13:38

Ja Adwantix stosuję zawsze na tył i na przód psa tzn między łopatkami i na zadek :-)
Frontline też niestety u nas nie działa... :-(
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez anula » 2010-03-08, 10:49

Kiedy te małe świństwa się budzą? Temperatury u nas jeszcze ujemne, ale lada dzień zrobi się plus. :roll:
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez Roxanka » 2010-03-08, 11:02

My już zaczęliśmy się zabezpieczać. Niby w nocy jeszcze mróz, ale w dzień przy słoneczku już na plusie. Roxa w ubiegłym roku właśnie o tej porze miała babeszję, a jeszcze miejscami śnieg leżał.
Roxanka

psy: TUNDRA Maltabar [']

Postprzez Bożena od Pretora » 2010-03-08, 12:11

A one nie wymarzły jak były te straszne mrozy. Już miałam nadzieję
Bożena od Pretora

psy: Pretor[*] Ramzes

Postprzez dorciaj » 2010-03-08, 12:18

Bożenko - to świństwo się w zimę hibernuje i nie wymarza niestety :-?
dorciaj

psy: Fito Piorun Aris

Postprzez Anna Rozalska » 2010-03-08, 15:58

My się zabezpieczamy cały rok bo ja temu świństwu nie wierzę a od kwietnia do pażdziernika dodatkowo jeszcze
obrozą Preventic.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez annasm » 2010-03-08, 19:25

My od 1 marca już też :evil: zabezpieczeni, na razie tylko krople.
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez kruszon » 2010-03-08, 19:32

Anna Rozalska napisał(a):My się zabezpieczamy cały rok bo ja temu świństwu nie wierzę a od kwietnia do pażdziernika dodatkowo jeszcze
obrozą Preventic.

Ostatnio nigdzie nie mogę dostać tej obroży, a właśnie powinniśmy starą wymienić... :roll:
Oprócz obroży stosujemy przez cały rok Advantix.
kruszon

Postprzez Barbel » 2010-03-08, 22:31

Mam pytanie - szczepić czy nie szczepić przeciwko babeszjozie?
Jaka jest skuteczność tej szczepionki - ktoś coś wie?
Jest promocja "za miedzą" wiec rozważam....
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez annasm » 2010-03-08, 23:46

Jest szczepionka na babeszjozę?
Czy boreliozę?
A jakieś info dot szczepionki (nazwa producent)?
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez Anirysova » 2010-03-08, 23:50

Szczepionka jest na boreliozę i my zaszczepiliśmy wszystkie.
Jedna jest francuska druga czeska. Jutro podam nazwy.
Anirysova
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Pasożyty