Clifford

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Clifford

Postprzez Clifford » 2010-03-16, 22:35

Clifi wita wszystkich;)
A tak zupełnie na poważnie:
To miał być najspokojniejszy pies na świecie :roll: .... no cóż, nie jest :-P .
Kiedy pojechałem go kupić z córkążona zarzekała się, że nie chce mieć z nim nic wspólnego. Teraz oboje z psiakiem trzymają największą komitywę.
Przy okazji chciałem zapytać wszystkich, którzy mają berneńczyka do kiedy tak faktycznie ten psiak rośnie i czy dużo rośnie po 12 miesiącu.
Clifford

Ostrzeżeń: 0

Re: Clifford

Postprzez Apcik » 2010-03-16, 22:40

witamy serdecznie :lol:
bernenczyki to wieczne szczeniaki i material do uzaleznienia :lol: :lol: chce sie wiecej i wiecej :mrgreen:
a co do wzrostu... to chyba ten najszybszy okres macie za soba... psina rosnie mniej wiecej do 2 roku zycia ale po 1 roku juz znacznie wolniej, a taki ostateczny ksztalt glowy i ogolnie sylwetki zmienia sie do ok 3 roku ale to sa juz zmiany ledwo zauwazalne :-> :->
napisz moze jeszcze skad jestes, bo w roznych rejonach polski odbywaja sie spotkania, spacerki bernenskie :-P
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez Clifford » 2010-03-16, 22:51

WItam Apcik,

Jesteśmy z Radomia,Clifford pochodzi z Rzeszowa. Kontakt do nas ........................
Jeśli jest ktoś z Radomia to zapraszam.
Clifford

Postprzez Szam » 2010-03-17, 08:07

Z jakiej hodowli jest Clifford? Ma rodowód??
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Clifford » 2010-03-17, 10:33

Clifford nie posiada rodowodu choć jego matka - Figa - posiada (pochodzi z Czech). Właściciel nie prowadził hodowli.

Sporo czytałem na ten temat (jak wszyscy :lol: ) i Clifford w 100% wszystkim wymogom stawianym rasie.
Czy może orientujecie się na temat stwierdzenia/uznania rasowości na podstawie ekspertyzy PZK?
Clifford

Postprzez Szam » 2010-03-17, 10:38

Grzegorzu, wybacz, Clifford jest psem W TYPIE berneńczyka, nie ma 100% rasowosci, brakuje mu rodowodu, a jego rodzicom uprawnien hodowlanych, badan, wystaw, testow. Taka jest prawda. Zwiazek nie uzna rasowosci Twojego psa, nie ma rodowodu = nie jest psem rasowym, Ksiega Wstepna dotyczy tylko kilku ras polskich i to na specjalnych warunkach. Podziwiam ludzi ktorzy ryzykuja kupujac psa bez rodowodu, bez badan, bez udokumentowanego pochodzenia, czyli nie wiedzac nic. Wlasciciel Figi prowadzil psuedohodowle, czyli oszczedzil sobie trudu i pracy i zwyczajnie rozmnazal suke dla szkoda mowic jakich celow.
Poczytaj ilu nieszczesnym bernom bez rodowodu znajdywalismy w tym i zeszlym roku dom, wlasnie dzieki takim rozmnazaczom :(:(

RASOWY = RODOWODOWY

Warto poczytać:
http://www.arka.strefa.pl/rasa.html
http://www.stoppseudohodowcom.org/
http://www.rasowy-rodowodowy.info/
http://www.ta-bajka.pl/stop.htm
Szam

Postprzez Clifford » 2010-03-17, 10:51

(...)Grzegorzu, wybacz, Clifford jest psem W TYPIE berneńczyka, nie ma 100% rasowosci, brakuje mu rodowodu(...)

Ja też nie mam rodowodu co nie przeszkadza mi być człowiekiem :lol:

(...)Poczytaj ilu nieszczesnym bernom bez rodowodu znajdywalismy w tym i zeszlym roku dom, wlasnie dzieki takim rozmnazaczom :(:( (...)

A to już do prawdy mnie zadziwia. Czy naprawdę ludzie kupują te psy tylko dla świstka papieru?

(...)Podziwiam ludzi ktorzy ryzykuja kupujac psa bez rodowodu, bez badan, bez udokumentowanego pochodzenia, czyli nie wiedzac nic. Wlasciciel Figi prowadzil psuedohodowle, czyli oszczedzil sobie trudu i pracy i zwyczajnie rozmnazal suke dla szkoda mowic jakich celow.(...)

Rozmnażał sukę? Mam wrażenie, że zbytnio uprościłaś temat. Są naprawdę różne przyczyny dla których ludzie jak to nazwałaś "oszczedzają sobie trudu i pracy". Mój psiak ma i badania i wiem dokładnie skąd pochodzi.
Ale po twoim przywitaniu mam wrażenie, że to forum nie jest dla mnie gdyż mam kundla "W TYPIE berneńczyka".

:shock:
Clifford

Postprzez Clifford » 2010-03-17, 10:56

Uderza mnie jeszce jedno:

piszesz: (...) Poczytaj ilu nieszczesnym bernom bez rodowodu znajdywalismy w tym i zeszlym roku dom, wlasnie dzieki takim rozmnazaczom :(:( (...)

podczas gdy wcześniej napisałaś: (...) jest psem W TYPIE berneńczyka (...)

Czy pies w typie berneńczyka to nieszczęsny bern? To może PZK powinien rozpoznać tą rasę. Nieszczęsny bern lub bern nieszczęsny czyli dziecko rozmnażanej suki, należącej do właściciela nietrudzącego się pracą. :-D
Clifford

Postprzez Vel_Pan_Rekin » 2010-03-17, 10:58

Grzegorzu, mimo może ciut sztorcującego przywitania przez Kasię, poczytaj to forum. Dowiesz się, iż nie jesteś jedyną osobą, która ma na tym forum psa W TYPIE rasy.

Różnica między ludźmi a psami polega na tym, że o naszej "ludzkości" nie muszą świadczyć żadne rodowody, mamy swoje rozumy i nikt nas nie "sparuje" np. w bliskim pokrewieństwie, bo my ZNAMY swoich przodków.

Nie wiesz nic o Fidze, o jej przodkach, jesli nie masz tego - jak to nazwałeś - papierka. Nie wiesz, ilu jej przodków zeszło na dysplazję, ilu na raka płuc, ilu na histiocytozę, a ile ze starości... Nie wiesz na co uważać...

I - jeśli przyjdzie taki moment - że spytasz na forum o pomoc, to będzie nam czasem trudno odpowiedzieć, co może być Twojemu psu, bowiem nie znamy jego "wywodu genealogicznego"....

Ale to forum służy również uświadamianiu. Poczytasz trochę i zrozumiesz, że Kasia tak wielu osobom powiedziała na wstępie i że miała rację.
Vel_Pan_Rekin

Postprzez Szam » 2010-03-17, 10:59

Nie Grzegorzu, forum jest dla kazdego milosnika rasy, ale chcialam Ci uswiadomic dlaczego nie powinno sie rozmnazac psow bez rodowodu i czym to grozi (pracowales kiedys w schronisku??).Jednak niektorych nie da sie uswiadomic i tyle.
Tyle ode mnie.

Twoj Clifford bez znaczenia czy ma papier czy nie jest tak samo kochany, ma swoich wlascicieli itd. I jestescie mile widziani na forum.
Szam

Postprzez Clifford » 2010-03-17, 11:01

Ok dzięki za przywitanie

pa pa
Clifford

Postprzez dorciaj » 2010-03-17, 11:04

Grzegorz - to forum jest dla miłośników rasy. Są tu zarówno właściciele psów z metryką - jak i psów w typie i zaręczam Ci, że nie traktujemy tu psów w typie jako psów drugiej kategorii :!:
Ty jako człowiek masz metrykę! - więc jesteś człowiekiem a nie człowiekiem w typie - natomiast każdy rozmnażacz psów bez uprawnień w moim mniemaniu jest człowiekiem "w typie" :!: :evil:
Pomagamy tu na forum szwajcarom w potrzebie. Wykładamy kasę z własnych kieszeni i poświęcamy swój czas - i to wszystko robimy właśbnie głównie dla psów w "typie" - bo z rodowodem psiaków trafia nam się niezwykle mało! - sam wyciągnij wnioski dlaczego :!:
dorciaj

psy: Fito Piorun Aris

Postprzez daria » 2010-03-17, 11:11

Witaj i poczytaj,
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez Clifford » 2010-03-17, 11:13

Dziękuję, czytam od maja ubiegłego roku. Wyciągnąłem złe wnioski z tego co przeczytałem :idea:
Clifford

Postprzez Vel_Pan_Rekin » 2010-03-17, 11:15

Grzegorzu - może zamiast walczyć i przyozdabiac swój avatar - poczytaj...

Jeśli nas czytasz, to niemożliwe, że nie napotkałeś innych psiaków bez rodowodu tutaj i ostrych dyskusji.
Vel_Pan_Rekin

Postprzez daria » 2010-03-17, 11:35

viewtopic.php?f=63&t=4634&st=0&sk=t&sd=a
viewtopic.php?f=117&t=4366&st=0&sk=t&sd=a&start=30
viewtopic.php?f=117&t=4936&st=0&sk=t&sd=a
viewtopic.php?f=117&t=4866&st=0&sk=t&sd=a
viewtopic.php?f=117&t=3738&view=unread#unread
viewtopic.php?f=117&t=4438&view=unread#unread................
i jest ich jeszcze więcej,psy z nieprzemyślanych kryć,psy w typie, nieszczęsne berneńczyki :!:
Zamias się unosić poczytaj najpierw a potem podziel się przemyśleniami jakie Ci się nasuneły
daria

Postprzez Clifford » 2010-03-17, 11:42

Nie chcę walczyć. Żeby walczyć trzeba widzieć w tym sens lub w walce stanowiskowej uznawać poglądy przeciwnika.
Nie znalazłem żadnego przeciwnika a tylko człowieka, który tak bardzo kocha psy, że chyba zapomniał, że świat innych może kręcić się w nieco odmiennym kierunku. Nie wiem jakie są pobudki ludzi którzy jak napisała Kaśka rozmnażają suki. Ale z drugiej strony czuję się trochę potraktowany z góry, bo mam wrażenie, że przyjęła a priori: kolejny nieszczęsnik, któremu rozmnażacz wcisnął szczenie i teraz gość jak nie dostanie rodowodu to porzuci szczeniaka, albo za chwilę będzie dla szczeniaka szukał domu i znowu będę musiała(będziemy musieli) nieszczęsnemu psiakowi pomóc.
Podziwiam i Was i Kaśkę ale chyba jednego tu zabrakło... albo może o jedno było za dużo - o ocenę. Dlaczego oceniać ludzi nic o nich nie wiedząc? Nasze przesłaniki do budowania i zachowania postaw życiowych nie koniecznie muszą być tożsame z przesłankami innych.
Obserwuję forum od blisko roku. Może to niewiele ale jestem uważnym obserwatorem. Zanim otrzymałem nieszczęsne - śmiem twierdzić - przywitanie to co widziałem to było zrozumienie,pomoc, porada ale nie ocena.
Przyozdobienie avataru jest dokładnym odzwierciedleniem postrzegania i zrobiłem to tylko po to aby pokazać, że wydawaniem ocen, tak naprawdę, przypinamy innym metkę.
Zdziwiła mnie ta metka zwłaszcza w grupie osób, które są miłośnikami najwspanialszych psów na świecie. Wybór tej a nie innej rasy świadczy o naszym nastawieniu i o wartościach jakie cenimi - przyjaźń, zrozumienie, szczerość, otwartość. Od oceniania byliby właściciele pudli i ratlerków te rasy bardziej uosabiają cechy, które są niezbędne do wydawania pochopnych ocen.
Żeby raz na zawsze uciąć temat - gdybym chciał rodowód to bym go kupił, a psa dostałbym z rodowodem. Ponieważ byłem zainteresowany psem więc znalazłem psa.
Jeśli natomiast chodzi o pracę w schronisku to nie mam doświadczenia. Jedyne doświadczenie, które mam to ze schorzeniami psychiki na podłożu trumatycznym owczarka niemieckiego. Pytanie o PZK miało charakter sprawdzający :-P (nawiasem mówiąc PZK jest bardzo zbliżone do PZPN - nie tylko z nazwy)
Clifford

Postprzez Szam » 2010-03-17, 11:48

Grzesiek to nie metka, i nigdzie nie napisalam ze porzucisz psa itd. Popatrz na ile oddawanych psow sa te bez rodowodu. Kazdy zakupiony szczeniak w pseudohodowli to nakrecanie interesu pseudohodowcy i szansa na kolejny miot. Zapytales o mozliwosc uznania rasowosci psa, odpowiedzialam Ci.
Co do stwierdzenia nieszczesny, myslisz ze wyrzucany pies, oddawany jest szczeliwy??
Szam

Postprzez daria » 2010-03-17, 11:53

Ludzką rzeczą jes błądzić,kupiłes psiaka bez rodowodu OK.,bardzo go kochasz,zrozumiałe nam chodzi o to abyś kolejny raz nie popełnił takiego błędu i abyś przekazywał też innym że kupowanie psa bez rodowodu jest złe,ja cały czas podaję za przykład rotweilery,wspaniałe psy które dzięki modzie jaka swego czasu na nie zapanowała poniosły ogromną cenę,schrony sa ich pełne,nikt ich nie chce bo chociaż wyglądaja jak rasowce to ich psychika jest już mieszanka nie do przyjęcia,jest to temat rzeka a nam chodzi o to abyś zrozumiał dlaczego pseudohodowlom mówimy NIE
PZPN=PZK masz rację
daria

Postprzez Clifford » 2010-03-17, 12:16

Rozumiem twoje racje Daria. Ale zobacz to PZK ustala zasady dla systemu "zachowania rasowości" do którego mam od cholery zastrzeżeń.
Co do psiej psychiki to zupełnie nie zgadzam się, że może być popsuta przez zmieszanie rasy (i o to mogę walczyć :-P )
Moim skromnym zdaniem psychika psa może być tylko i wyłącznie zniszczona przez niewłaściwe zachowanie - nieliczne wyjątki upośledzenia potwierdzają tą regułę. Proszę nie mylić mieszanki temperamentów (która istnieje) z mieszanką psychiki, która nie istnieje.
Największym problemem bernów w Polsce jest moim zdaniem - paradoksalnie - system utrzymania rasowości, który działa przeciwko rasie. Zbyt mały dopływ świeżej genetyki z poza kręgu naszego kraju spowoduje wcześniej czy później problemy genetyczne. Liczba bernów jest stosunkowo niewielka, a czynniki społeczno-ekonomiczne powodują, że napływ "świerzych piesków" z zagranicy jest zbyt mały.
Reasumując PZK ustalił standardy ale w polskich warunkach zadziałają przeciwko rasie ze stosunkowo nieliczną grupą przedstawicieli. Standardy będą działać dla owczarka niemieckiego i rotów ale zadziałają przeciwko bernowi.
Rozejrzyjcie się - jak wiele jest hodowli? Czy ta ilość wystarczy?
Paradoks genetyczny polega na tym, że w zawężonej grupie osobników gdzie rozmnażanie jest ściśle kontrolowane przez czynniki "nienaturalne" powoduje upośledzenie genetyczne i właśnie dlatego - przynajmniej teoretycznie - mieszaniec może być zdrowszy od "rasowca".
I tu jest problem, który tak bardzo boli, że "rozmnażacze suk" ( :-P szam) miksują geny osobników zbyt blisko spokrewnionych - mamy tu do czynienia z bardzo zawężoną grupą osobników stąd patologie genetyczne widoczne są od razu i zazwyczaj w kolejnym pokoleniu. Problem sięga jednak niestety znacznie głębiej ale w większej skali jest mniej widoczny, a przez to mniej oczywisty - jednocześnie zmiany zachodzą w dłuższych okresach czasu.

......uuuuf.
Clifford

Następna strona

Powrót do Przedstawiamy się!