Aga-2 napisał(a):Uświadomcie mnie proszę - o co chodzi z tym czekaniem. Czemu Luna musi czekać aż 10 miesięcy? Co to za procedury?
Już ci piszę. Procedura przewiezienia psiaka do WB jest następująca:
1. Pies musi mieć wszczepiony chip, następnie zaszczepiony przeciwko wściekliźnie (z uwzględnieniem tej kolejności tzn. jeśli najpierw zaszczepisz psa a potem zachipujesz to się nie liczy i po dwóch tygodniach od wszczepienia chipu trzeba ponownie zaszczepić przeciwko wściekliźnie).
2. Szczepienie przeciwko wściekliźnie musi być wykonane po ukończeniu 3 miesiąca życia (nie wcześniej).
3 Miesiąc po szczepieniu psa przeciwko wściekliźnie należy pobrać krew do badania w celu ustalenia ilości przeciwciał wścieklizny (ma tego być 0,5 jakichś jednostek)
4Jeśli powyższe badanie wykaże żądaną ilość tychże przeciwciał wówczas trzeba odczekać jeszcze 6 pełnych miesięcy od daty badania aby móc przekroczyć granicę WB.
5. Jeśli badanie jest niestysfakcjonujące wówczas należy ponownie zaszczepić psa , zbadać krew i znowu czekać.
6. na 48 godzin przed przekroczeniem granicy WB należy odrobaczyć psa preparatem zawierającym Praziquantel i zastosować preparat przeciw pchłom i kleszczom.
No i jak te wszystkie miesiące podliczysz wychodzi 10 miesięcy minimum na czekanie.
Nam na szczęście poziom przeciwciał wyszedł satysfakcjonujący więc już odliczamy
A jeszcze dla wyjaśnienia . Dziwiłam się dlaczego aż tak długo to wszystko ma trwać. Wyjaśniono mi że anglicy nie mają u siebie wogóle wścieklizny stąd tak rygorystycznie przestrzegają tych procedur żeby sobie nie zawlec wścieklizny z zewnątrz.