Berenika [*] ze schronu w Gdyni za TM

Pewna część nieba nazywana jest Tęczowym Mostem. Kiedy odchodzi Twój pies czy zwierzę, które było szczególnie ci bliskie, udaje się za tenże Tęczowy Most. Ty, zostając po tej stronie powinieneś mieć nadzieję, że jeszcze się spotkacie. Ten wątek jest dla tych naszych przyjaciół co tam już czekają.

Moderator: Halina

Re: Berenika- ze schronu w Gdyni BŁAGA o pomoc!

Postprzez aga.galin » 2010-06-08, 08:47

Dawno mnie nie było. Aż mnie za serce ścisnęło na widok tej suni. Gdybym tylko mogła jakoś pomóc :-(
Trzymam kciuki bardzo mocno i robię przelew - przynajmniej tyle mogę zrobić...
aga.galin

Ostrzeżeń: 0
psy: REDI, PETRA, BASTER [*] i ...

Postprzez kerovynn » 2010-06-08, 10:26

Mnie sie wydaje, ze jak trafi na fajnych ludzi to "wróci" do życia. Jak przywiozłam ze schronu 8-letnia Rawkę, która prawdopodobnie też była po jakimś wypadku (wet podejrzewał uszkodzenie mózgu) to była apatyczna i zobojętniała, można z nią było wszystko robić - zero radości, optymizmu, zainteresowania nowym domem. Dopiero po tygodniu zaczęła okazywać umiarkowaną radość na widok nas wracających z pracy. I potem z dnia na dzień coraz bardziej się przywiązywała do nas. Berenisia jest po jakichś koszmarnych przejściach, chora, obolała i w obcym schronisku - trudno po niej oczekiwać zapału do życia :roll: . Ja naprawdę wierzę, że jak wyprowadzimy ja na prostą i znajdziemy fajny dom, to okaże się super kochanym i radosnym psiakiem :-D
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez Wydra » 2010-06-08, 10:49

Julian napisał(a):To w schronisku odbarczyli krwiaka?

Nie,sunię zawieziono do kliniki i tam dokonano tej czynności.
Wydra

Postprzez Julian » 2010-06-08, 11:19

Piszcie ,może coś możemy zrobić na odległość ,telefonicznie. Daria tam sama i tyle spraw.Cały czas myślę o tej bibuli.
Julian

psy: Julian (*) ,Dumka (*) Berta ,Kronos

Postprzez daria » 2010-06-08, 13:56

Ślijcie dobre fluidy do suni,wieczorem będę miała jakieś informacje o badaniach i stanie zdrowia Bereniki
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez starter1 » 2010-06-08, 14:02

Zaciskam kciuki z całych sił.
starter1

psy: Neska(*), Tija, Ala

Postprzez kerovynn » 2010-06-08, 14:59

My z Esia cały czas wysyłamy :-) , musi być dobrze.
kerovynn

Postprzez Asia K.L. » 2010-06-08, 21:06

My tez bardzo mocno ściskamy i czekamy na wieści
Asia K.L.

psy: Sabrina, Prima,Neri, Dafne, Bonnie, Brenda
Hodowla: Świat Czterech Łap

Postprzez daria » 2010-06-08, 22:03

Dziś było robione USG jamy brzusznej,okolic guza i samego guza,nic nie wykazało.
Jutro znane będą wyniki badań krwi,moczu,trzustka,wątroba,nerki.
Generalnie lekarze źle rokują,po odbarczeniu guza opuchlizna dziś wracała ,sunia jest słabiutka chociaż je,pije,wyszła na spacerek.
Po bardzo długich rozmowach z p.Lidką,rozważeniu wszystkich za i przeciw sunia nadal przebywa w schroniskowym szpitaliku ponieważ przeniesienie jej do kliniki byłoby zbyt dużym stresem,obecnie Berenikę odwiedza p.Lidka,jutro jadę ja ,opiekują się nią wolontariusze oraz personel(to miałam okazję sama obserwować)dzięki nam i skarpetowej pomocy sunia jest kompleksowo diagnozowana.
Do osób które się nią opiekują machnie ogonkiem,poleży na słonku co bardzo lubi więc i te czynniki zaważyły nad decyzją aby nie zmieniać jej miejsca pobytu i opiekunów.
Jeśli jej stan się poprawi i będzie można sunię przetransportować aby pogrzała dupkę w domku to ten na nią czeka i mam nadzieję że jednak tak się stanie.
daria

Postprzez Natalia i Galwin » 2010-06-08, 22:05

Daria jak mogę jakoś pomóc to daj proszę znać.
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez daria » 2010-06-08, 22:25

Natalia jeśli macie możliwość to ją odwiedźcie
daria

Postprzez Julian » 2010-06-08, 23:53

Może lepsze dla niej w tym stanie pozostanie w miejscu ,które już zna,gdzie ma opiekunów, na których chociaż trochę reaguje .
Lekarze schroniskowi mają ograniczone budżety,można z nimi rozmawiać o indywidualnym zakupie leków ,potrzebnych czy wskazanych w leczeniu Bereniki. Tutaj reagują na taką propozycję pozytywnie,udostępniają też na prośbę osoby zainteresowanej psem kartoteki leczenia i wyniki badań.
Już odrobinę do przodu to już coś! USG też dobrze!
Może jakieś leki wzmacniające należałoby jej podać?
Julian

psy: Julian (*) ,Dumka (*) Berta ,Kronos

Postprzez iwona_k1 » 2010-06-08, 23:58

Jutro,kiedy będą wyniki-będzie można coś więcej powiedzieć... :roll:
Trzymamy kciuki cały czas... :-|
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez aga.galin » 2010-06-09, 00:57

daria napisał(a):Jeśli jej stan się poprawi i będzie można sunię przetransportować aby pogrzała dupkę w domku to ten na nią czeka i mam nadzieję że jednak tak się stanie.

Czy mam przez to rozumieć, że jednak los się do niej uśmiechnął i ma szansę na spokój i miłość w nowym domu??? Cudnie!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Będzie dobrze, musi być...

Ja też bym suni nie przenosiła w tej sytuacji ze schroniska. Mówią, że starych drzew się nie przesadza. Skoro los już ją w tej kwestii tak okrutnie potraktował, może lepiej nie dokładać jej tych ciągłych zmian nie wiadomo ile? Trzymam kciuki w dalszym ciągu.
aga.galin

Postprzez daria » 2010-06-09, 09:28

Dzięki skarpecie i Waszym otwartym sercom Berenika ma robione wszystkie dodatkowe badania i dostaje leki,schronu nie stać na tak zakrojona diagnostykę,ona dzięki Wam ją ma,dziś do niej jadę.
daria

Postprzez Agnieszka_Norisa » 2010-06-09, 10:01

Czy nie udałoby się po tatuażu odnaleźć właścicieli suni ? Jeżeli rejestrowali się w Związku Kynologicznym - to tam jest ich adres .Nasza Pestka zaginęła i mimo intensywnych poszukiwań - kamień w wodę , straciliśmy nadzieję . Odnalazła się po ośmiu miesiącach 25 km od domu .Podejrzewam , że ktoś ją wywiózł ,być może komuś sprzedał , była ładną , dobrze utrzymaną psinką . Może komuś uciekła , w każdym razie zadzwoniła do mnie pani przy której domu kręciła się Pestka . Była w okropnym stanie , ta kobieta zajęła się nią- odkleszczyła , ostrzygła ,bo Pestka miała na sobie jeden wielki kołtun i mnóstwo kleszczy . Wtedy zauważyła u suni tatuaż , dzięki temu odnalazła nas . Od razu pojechaliśmy po nią - radość była wielka . Pestka przez kilka dni była smutna , wystraszona i dużo spała . Teraz jest wesołym , śmiesznym pieskiem . To ona rozruszała naszego chorego Noriska :-)
Być może właściciele Bereniki szukają jej .Nie mogę sobie wyobrazić , żeby wyrzucili dziesięcioletnią sunię . Ta kobieta , która znalazła Pestkę nie była na początku dla mnie miła , pewnie podejrzewała nas,że celowo pozbyliśmy się psa .
Też uważam , że nie powinno się teraz zmieniać jej miejsca , ona potrzebuje teraz stabilności , pewnie już dość przeżyła. Ale najlepszy dla niej pewnie byłby powrót do domu . Bardzo bym chciała , żeby jej historia miała szczęśliwe zakończenie. Trzymam mocno kciuki .
Agnieszka_Norisa

psy: Jim Morrison vel. Jimmy

Postprzez kerovynn » 2010-06-09, 10:18

Trzymamy kciuki za powrót do zdrowia i szczęśliwą emeryturkę w dobrym domu
kerovynn

Postprzez daria » 2010-06-09, 10:37

Udało się ustalić hodowlę w której urodziła się Berenika,właściciel niestety nie był zarejestrowany w związku,w hodowli która już nie istnieje nie ma śladu po informacji gdzie została sprzedana.
Pomimo że była ogłaszana nikt ale to nikt nie pytał o suńkę,mam nadzieję że temu kto jej to zrobił wyrzuty sumienia zaowocują bezsennymi nocami ,dobro powraca ale mam nadzieję że w jego przypadku zło tez powróci,ze zdwojoną siła.

Apel do właścicieli psów które nie są wystawiane:
Rejestrujcie się w ZK,to może też pomóc w odnalezieniu psa lub was jeśli ktoś znajdzie psa z tatuażem

Gdyby właściciel Bereniki był zarejestrowany to byłaby możliwość ukarania osoby która jej to zrobiła,po nitce do kłębka.
daria

Postprzez Agnieszka_Norisa » 2010-06-09, 10:46

Święta racja my Pestkę zarejestrowaliśmy , choć ani razu jej nie wystawiliśmy , ale dzieki temu odnalazła nas i jest w domku . Norisa nie rejestrowaliśmy , ale jest zaczipowany .
Też mam nadzieje , że ci którzy nie chcieli już Bereniki nie śpią spokojnie .
Agnieszka_Norisa

psy: Jim Morrison vel. Jimmy

Postprzez aga.galin » 2010-06-09, 10:59

Wiecie, kiedy spędzałam studenckie wakacje (czyt. - praca sezonowa) w Dziwnowie nad morzem, mój Rufus - włóczęga i poeta, piękny czarny ogrooomny pies z fantastyczną żółtą obrożą też nam poszedł w cug. Był piękny i rzucający się w oczy, ludzie zawsze nas zaczepiali, żeby psa pogłaskać. Ale jak uciekł - to jak kamień w wodę. Pytaliśmy wszędzie. Zdeptałam pół wybrzeża. Akcje poszukiwawcze na szeroką skalę. Znalazł się po 2 tygodniach w Niechorzu :shock: . To jest kilkadziesiąt kilometrów plażą od miejsca, z którego uciekł.

Chcę wierzyć, że w tym przypadku sunia też się zgubiła. I może jak się zgubiła, miała wypadek? Do jasnej chol..., nie zostawia się psa po tylu wspólnych latach - bo z kimś z pewnością te lata spędziła - absolutnie nie wygląda na psa-włóczykija. Jednocześnie uważam, że (pewnie się to nie spodoba) ale ja osobiście nie traciłabym więcej czasu i energii na szukanie ewentualnego właściciela. W dobie internetu - to on powinien trąbić po portalach, że mu się sunia zgubiła. A jeśli się nie zgubiła - to jest potworem.
aga.galin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tęczowy Most